Το μυστήριο της Υπακοής

4
3187
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (3 ψήφοι, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Loading...

Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Μου γράφεις, παιδί μου, για τον λογισμό εναντίον του γέροντος. Αυτόν  τον λογισμό σου πολύ να τον φοβάσαι· να τον αποφεύγεις ως φίδι φαρμακερό καθότι έχει τρομερή ισχύ στη γενιά μας.

Αυτή είναι η τέχνη του πονηρού. Φέρνει λογισμούς εναντίον του Γέροντος, για να σε αποστήσει από την Χάριν που σε σκεπάζει, να σε κάνει υπεύθυνο, και κατόπιν  να σε μαστίζει ασπλάγχνως. Λοιπόν, μην αφήσεις ποτέ οποιονδήποτε λογισμό εναντίον του πνευματικού σου να εμφωλεύσει στην καρδιά σου. Να τον αποβάλεις ευθύς ως φίδι φαρμακερό.

Όντως, μέγα το μυστήριο της υπακοής! Αφού ο γλυκύς μας Ιησούς πρώτος χάραξε το δρόμο, πόσο μάλλον εμείς χρωστάμε να βαδίσουμε πίσω Του;

Κράτα, λοιπόν, παιδί μου, στερεά, την πανοπλία που έλαβες, και κραταιώς να αγωνίζεσαι· ώστε να μην παρακούσεις ποτέ τον πνευματικό σου. Καθότι, εάν από εσένα λυπηθεί ο Θεός, έχεις το γέροντα πρεσβευτή, να εκλιπαρήσει Αυτόν για σένα.

Εάν θέλεις συντόμως και χωρίς κόπο πολύ να προκόψεις, μάθε να παραιτείσαι από κάθε γνώμη δική σου για να μην σου γίνεται το θέλημα. Το αυτί σου να είναι στο στόμα του Γέροντος και ό, τι σου λέει να το δέχεσαι ως από στόμα Θεού· να το πράττεις χωρίς δισταγμό· και θα έχεις πάντα ειρήνη· και πάντα να θυμάσαι ότι η υπακοή ή η παρακοή σου δεν σταματά στο Γέροντα, αλλά δι’ αυτού  ανατρέχει στον Θεό.

Γέροντας και υποτακτικός

Μην κρύψεις ποτέ λογισμό από το Γέροντά σου και μην αλλοιώσεις τα λόγια σου εξομολογούμενος ενώπιον του Κυρίου. Λέγε ευθέως τους λογισμούς σου, και ευθύς αναπαύεται η καρδιά σου.

Σύντριψε τον αυχένα σου υπό τον ζυγό της υπακοής. Μόλις βγαίνει ο λόγος από το στόμα του ευθύς να τον αρπάζεις· να κάνεις φτερά, να πετάς, να τον τελειώνεις, χωρίς να εξετάζεις καλώς ή κακώς.

Κάνε αδιάκριτα και τυφλά ό, τι σε προστάζει αυτός που έχει την ευθύνη, για να μην έχεις εσύ ευθύνη για τις πράξεις σου. Όποιος προστάζει θα απολογηθεί, εάν καλώς ή κακώς πρόσταξε. Εσύ θα απολογηθείς, εάν καλώς ή κακώς υπάκουσες.

Δεν είναι υπακοή να κάνεις αυτή ή εκείνη την εντολή, που σε πρόσταξαν, και από μέσα σου να έχεις αντιρρήσεις. Υπακοή είναι να υποτάξεις το φρόνημα της ψυχής, για να απαλλαγείς από τον κακό σου εαυτό.

Υπακοή είναι να γίνεις δούλος, για να γίνεις ελεύθερος. Αγόρασε με τίμημα μικρό την ελευθερία σου. Τέλος, γνώριζε καλώς ότι «ὁ μη ὑποτασσόμενος ἑνί ὑποτάσσεται πολλοίς, και ἐν τέλει ἀνυπότακτος μένει».

(“Έκφρασις μοναχικής εμπειρίας”, επιστολή Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή προς νέον εισερχόμενον εις το στάδιον της αθλήσεως)

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άκουσα τελευταία και θαύμασα για κάποιον οικογενειάρχη ο οποίος έκανε πολλή υπακοή και χωρίς διακρίσεις σε ό,τι και να του έλεγε ο πνευματικός του. Μια μέρα λοιπόν για να τον δοκιμάσει ο πνευματικός, του είπε να πάει και να πει στη γυναίκα του ότι χωρίζουν… Και εκείνος πήγε και το είπε! Δεν έφτασαν μέχρι τέλους βέβαια…αλλά ήταν τόσο υπάκουος!

 2. Πριν μερικά χρόνια στο Άγιο Όρος συζητούσαν δύο νεαροί μοναχοί για την υπακοή…λέει ο ένας “να κάνουμε υπακοή αλλά μόνο εάν ο γέροντας είναι άγιος…”,παρεμβαίνει,λοιπόν,στην συζήτηση ένας (γνωστός!)ιερομόναχος και τους λέει “και εάν δεν είναι άγιος ο γέροντας γίνεται άγιος ο υποτακτικός!!”.
  Με αυτήν την απάντηση ήθελε να δείξει ότι από την υπακοή ποτέ δεν βγήκε κανένας χαμένος…ακόμα και όταν,φαινομενικά, έχει άδικο ο πνευματικός ή νομίζουμε ότι είναι παράλογα τα όσα μας ζητάει να κάνουμε υπακοή και ίσως τότε να έχει και μεγαλύτερη αξία η υπακοή μας…
  Από τέτοιου είδους παραδείγματα είναι γεμάτο το γεροντικό!
  Πόσοι άγιοι άνθρωποι δεν αναδείχτηκαν εξαιτίας δύστροπων και περίεργων γερόντων;!
  Αλλά και αντίθετα πόσοι δεν αποκόπηκαν από το σώμα της εκκλησίας εξαιτίας της ανυπακοής τους και της γενικότερης αμφισβήτησης του πνευματικού τους;

 3. Όντως, μυστήριο η υπακοή!
  Με τη δική σου ανθρώπινη λογική νιώθεις ότι μια συμβουλή μπορεί να μην είναι τόσο σωστή όμως αν ο Θεός σου αποκαλύψει μια άλλη λογική, εντυπωσιάζεσαι!
  Ας ακολουθούμε κάθε πατρική συμβουλή, ειπωμένη με τόση αγάπη, και ακόμα και στην ελάχιστη περίπτωση να περιέχει κάποιο λάθος, η θεία Πρόνοια θα προνοήσει…!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ