Ένας αιώνας πέρασε από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ελληνικής ιστορίας. Στο πέρασμά του ο αιώνας αυτός άφησε μεγάλες πληγές, δάκρυα και πόνο. Και μας κληροδότησε το χρέος να κρατήσουμε άσβεστο το καντήλι της μνήμης, να μαθητεύσουμε και να διδαχθούμε από την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό που μας παρέδωσε η πανάρχαια ελληνική Μικρασία.
Οι φωνές των πατέρων μας που έζησαν το δράμα του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες, έγιναν θρήνος, τραγούδι μνήμης και ελπίδας, ζωής και ανάστασης.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως Θεσσαλονίκης και Κατερίνης, ετοίμασαν ένα μουσικό αφιέρωμα στον ξεριζωμένο Ελληνισμό της Μικρασίας.
Δημιουργήθηκαν 20 καινούργια τραγούδια, βασισμένα – τα περισσότερα – σε μουσικές, ρυθμούς και νόρμες της Μικρασιατικής παράδοσης. Οι στίχοι κάποιων τραγουδιών ανήκουν σε μεγάλους ποιητές της Ρωμιοσύνης, όπως τον Κωστή Παλαμά, τον Ιωάννη Πολέμη, τον Γεώργιο Αθάνα, τον Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανό πρόξενο της Σμύρνης· κάποιοι άλλοι στίχοι αντλήθηκαν από το περιοδικό «Προς τη Νίκη». Τέλος οι περισσότεροι στίχοι των άλλων τραγουδιών αποτελούν απόσταγμα κειμένων σπουδαίων πεζογράφων που έγραψαν συγκλονιστικά κείμενα για την Μικρασία, με κυρίαρχη την γραφίδα του Φώτη Κόντογλου. Τα τραγούδια αυτά έχουν μέσα τους άσβεστη την Μικρασιατική φλόγα και θέλουν να μας μεταγγίσουν την μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας.
Διότι:
«τέτοιες όμορφες πατρίδες μέσα σου τις κουβαλάς,
εκεί πάντα σεργιανίζεις, εκεί πάντα τριγυρνάς».
Τα τραγούδια αυτά ζωντανεύουν «αλειτούργητους τόπους» και επιτελούν ένα χρέος τιμής στις χιλιάδες των μαρτύρων που χάθηκαν εκεί, καθώς «στων προγόνων τους τάφους δεν θα κλάψει κανείς»·
αλλά και μεταγγίζουν την βεβαιότητα ότι «των προγόνων το μνήμα θα ανθίσει και πάλι».
Μέσα από τις μελωδίες των τραγουδιών αυτών ο ακροατής «γυρνά στους δρόμους της Μικρασίας, στης μνήμης τις βροχές», «κι αναζητά το σπίτι του», «κρατά στο χέρι το κλειδί που τ ἄφησε ο παππούς του», και φυλά καλά «στο δισάκι της μνήμης», τον πόθο «να γυρίσει ξανά». Αυτός ο πόθος «είναι η φύτρα του γένους, τ’ αναμμένο κερί, της γιαγιάς το προζύμι που θα γίνει ψωμί».
Διότι:
Οι ψυχές των μαρτύρων διαφεντεύουν τη γη
και τηρούν της πατρίδας τη στερνή εντολή:
να φυλάνε τον τόπο σπιθαμή – σπιθαμή,
να κρατούν της καμπάνας το παλιό το σκοινί.Κι αντηχεί η φωνή τους: «Εμείς μένουμε εδώ!
Δεν μπορεί να μας διώξει πια κανείς από δω!
Δεν τελειώσανε όλα στους καπνούς της φωτιάς
και χαμένες πατρίδες δεν υπάρχουν για μας».
Μέσα λοιπόν στο άλμπουμ αυτό θα βρείτε ένθετο τευχίδιο με τους στίχους των τραγουδιών αυτών, καθώς και όλα τραγούδια, τα οποία μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή η στο κινητό σας.
Η μουσική αυτή συλλογή αποτελεί προσφορά της Χ.Φ.Δ. σε όλους τους Έλληνες.
Εξαιρετική και η έμπνευση και η εκτέλεση! Μπράβο, παιδιά!