Διάλεξη με θέμα: “Είναι δίκαιος ο Θεός;”

6
787
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσά μας, Αλεξ. Σβώλου 42, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους φοιτητές από τον κ. Απόστολο Τσολάκη, θεολόγο-φιλόλογο της Αδελφότητας Θεολόγων “Ο ΣΩΤΗΡ”, με θέμα:

«Είναι δίκαιος ο Θεός;»

Διάλεξη: Είναι δίκαιος ο Θεός;

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τρομερό θέμα που με έχει απασχολήσει πολύ. Ήρθε η ώρα να λάβω τις απαντήσεις. Αλλά και τίποτα να μη μας έλεγε ο κύριος Τσολάκης, “αρκεί ημίν μόνον το βλέπειν αυτόν”.

 2. Ελπίζω μόνο να μην αναλωθούμε σε γνωστές απαντήσεις —υπάρχει κίνδυνος με τέτοια θέματα, αλλά να δοθεί κάποιος “αέρας” καλού προβληματισμού.

 3. Δικαίωμα απόφανσης για το αν είναι δίκαιος ο Θεός έχει,νομίζω, μόνο όποιος έχει γνωρίσει συνειδητά τον Θεό. Αυτό συνεπάγεται άμεσα τη δημιουργία μιας σταθερής, στοργικής υικής σχέσης και αγάπης.
  Οπότε,αγαπώ συνειδητά το Θεό, τι σημαίνει; ότι ό,τι κι αν Εκείνος πει, ό,τι κι αν θέλει, ό,τι κι αν κάνει έχει απόλυτο δίκιο και το κάνει απολύτως σωστά! γιατί; επειδή τον αγαπώ! δεν υπάρχει δεύτερη εξήγηση! Τον αγαπώ και έτσι τον εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Αυτό δεν συμβαίνει και στις καθημερινές μας σχέσεις; ό,τι κι αν κάνει κάποιος που πραγματικά αγαπάμε, το κάνει τέλειο, χωρίς δεύτερη κουβέντα!

  Συχνά, ίσως να μην καταλαβαίνω (θα πει κάποιος) το “πώς” και “γιατί” στην εξέλιξη ενός καίριου προσωπικού μου θέματος…”να’ναι ευλογημένο. Μου αρκεί που το θες Εσύ, Θεέ μου, που Εσύ αυτό επιθυμείς. Μου αρκεί η αγάπη σου. Μου αρκεί να ζω μόνο αυτό, ότι μ’αγαπάς! και για όλα τα υπόλοιπα, κάνε ό,τι θες, όπως το θες, είτε θέλω, είτε δεν θέλω.

 4. ..Μήπως μπορεί να μας πει κάποιος,με λίγα λόγια,τι ειπώθηκε στην διάλεξη;;
  Είναι δίκιος ο Θεός τελικά;;

  • Πολύ συνοπτικά, είπε ότι αν δούμε τις παραβολές του Ασώτου (ο Άσωτος όταν επιστρέφει αποκτά ίδια δόξα και τιμές με τον αδερφό του που δεν έφυγε ποτέ κοντά από τον πατέρα τους) και των εργατών (ο κύριος κάποιων εκτάσεων γης κλείνει συμφωνία με ορισμένους εργάτες, οι οποίοι δουλεύουν από την 12 ώρες, για συγκεκριμένο ποσό. Ίδιο ποσό όμως δίνει σε όλους, ακόμα και σ’ όσους δούλεψαν μόνο 1 ώρα), τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι όντως άδικος.

   Ωστόσο, αν το ανάγουμε στην πραγματικότητα, τότε είναι δίκαιος. Και αυτό διότι όσοι είμαστε από μικροί στην εκκλησία και (όντως!) την ζούμε, τότε χαιρόμαστε με όσους έρχονται, έστω και την τελευταία στιγμή, και απολαμβάνουν την ίδια ‘χάρη’ με μας. Όσοι όμως δυσανασχετούμε, όπως οι εργάτες της 1ης ώρας ή ο μεγάλος γιος της παραβολής του Ασώτου, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά ως προς την σχέση μας με τον Θεό (λόγω εγωισμού πάντα!).

   Στην ερώτηση “γιατί πεθαίνει ο κόσμος καθημερινά από καρκίνο, κτλ” η απάντηση ήταν λίγο πιο εμπειρική. Κατέληξε στο ότι μ’ αυτό τον τρόπο μετανοούν οι άνθρωποι. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ‘δόξα τω Θεώ’ για την αρρώστια τους, καθώς τότε νοιώθουν ότι θέλουν να αγκαλιάσουν όλο τον κόσμο από την αγάπη που φέρνει η χάρη του Θεού στην εκάστοτε αρρώστια. Μας έδωσε φυσικά και κάποια παραδείγματα από προσφιλή του πρόσωπα.

   Τελικό συμπέρασμα ήταν το εξής: Ο Θεός είναι δίκαιος διότι είναι αγάπη! Τόνισε έτσι το ότι κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι Του για να μας σώσει.

 5. Ο κ. Τσολάκης είναι εξαιρετικός ομιλητής.. Σίγουρα θα έδωσε απαντήσεις σωστές και κατατοπιστικές.. Υπάρχει η ομιλία αυτή σε mp3 να την ανεβάσετε ώστε να την ακούσουμε και εμείς που δεν είμαστε στην Θεσσαλονίκη;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ