Αίσθησις ζωής αιωνίου

5
1439
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μοναχού Μαρκέλλου Καρακαλληνού

Αίσθησις ζωής αιωνίου

Χοϊκές καταγραφές εμπειριών ουρανίων

-προλογίζει ο πανοσιολ. αρχιμ. π. Φιλόθεος, καθηγούμενος της Ι. Μ. Καρακάλλου-

 

Βγαλμένο μέσα από το περιβόλι της Παναγίας και αρωματισμένο με την ευωδία του θυμιάματος που προσφέρεται δοξολογικά στον Άγιο Θεό, το νέο αυτό βιβλίο των εκδόσεων της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως έρχεται να μας μεταφέρει εμπειρίες ουράνιες. Εμπειρίες ζωής αιωνίου. Ο συγγραφέας του, ο μακαριστός αγιορείτης μοναχός π. Μάρκελλος Καρακαλληνός, μέσα από μια σειρά άρθρων, δημοσιευμένων παλαιότερα στο περιοδικό «Η Δράσις μας», μας χαρίζει γεύσεις από μια ζωή διαφορετική, θεωμένη. Μας προκαλεί και προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύριο. Αποφεύγει να εμπλακεί σε ατραπούς ακαδημαϊκής θεολογίας αλλά, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα και κατανοητές εκφράσεις, μας ταξιδεύει μέσα στα βαθιά και πεντακάθαρα νερά της βιωματικής θεογνωσίας.

Τα άρθρα αυτά, ίσως, δεν θα προσδώσουν κάποια εγκεφαλική γνώση, θεολογική ή άλλη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν να υποπτευθούμε την ύπαρξη μιας άλλης γνώσης, που ξεπερνά τα όρια του σκοτισμένου από τα βιοτικά και υλικά πράγματα ανθρώπου. Δεν θα δημιουργήσουν επιπόλαιες συναισθηματικές εκρήξεις, αλλά θα σταλάξουν στην ψυχή μας βάλσαμο θεϊκής παρηγοριάς και θα μας ωθήσουν να ποθήσουμε κι εμείς την μακάρια αυτή αγάπη για τον Θεό, που τόσο έκαιγε την καρδιά του μακαριστού πατρός. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου θα ανακαλύψουμε την θεία αλλοίωση που υφίσταται ο άνθρωπος όταν αισθανθεί, έστω κατ’ ολίγον και συνεσκιασμένα, την κατάσταση της αιωνίου ζωής.

Αν και για τον προσευχόμενο μοναχό ο χρόνος είναι ένα σχετικό και, πολλές φορές, αδιάφορο μέγεθος, τα περιεχόμενα κείμενα για λόγους καθαρά συστηματικούς ταξινομήθηκαν σε ευρείες ενότητες που έχουν ως αναφορά τους τον χρόνο. Τις χρονικές περιόδους, για την ακρίβεια, στις οποίες παραδοσιακά, εδώ και αιώνες, χωρίζεται η κάθε ημέρα του αγιορείτη μοναχού. Ώρας πρώτης, τρίτης, έκτης, ενάτης, μεσονύκτιας ώρας, ανάλογα με τον χρόνο που αυτά γράφονται ή αναφέρονται. Επιπροσθέτως υπάρχουν και άλλες δύο ενότητες, που δεν παύουν να έχουν σχέση με τον χρόνο: «εν παντί καιρώ και πάση ώρα»- άρθρα, δηλαδή, που οποιαδήποτε αυστηρή χρονική ταξινόμησή τους θα τα αδικούσε- και «εορτολογικών ωρών»- κείμενα αναφερόμενα σε συγκεκριμένες εορτές του ενιαυσίου εορτολογικού κύκλου της Εκκλησίας μας. Στο βιβλίο, τέλος, δρουν συμπληρωματικά, αλλά και κοσμητικά, πολλές αξιόλογες φωτογραφίες από την επίγεια γειτονιά του π. Μαρκέλλου, το Άγιον Όρος.

Πιστεύουμε πως σε μια εποχή αποθέωσης της εγκεφαλικής επιστημονικής γνώσης, αλλά, συνάμα, υποτίμησης και εξοβελισμού του γνήσιου βιώματος, το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό οδοδείκτη πνευματικής πορείας προς την αληθή γνώση του Θεού.

* Ο π. Μάρκελλος Καρακαλληνός «υπήρξε ένας υποδειγματικός κοινοβιάτης μοναχός, στολισμένος με όλες τις αρετές. Δεν περιορίζετο όμως στις εξωτερικές αρετές, αλλά καλλιεργούσε την εσωτερική, νηπτική εργασία, και ιδιαιτέρως μάλιστα αδολεσχούσε στην νοερά προσευχή», κατά τα γραφόμενα στον πρόλογο του βιβλίο, από τον ηγούμενο της Ι. Μ. Καρακάλλου, γέροντα Φιλόθεο. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως. Από τον τόπο της μετανοίας του, το Άγιον Όρος, αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό «Η Δράσις μας». Ο Κύριος τον κάλεσε κοντά του το 2006, μετά από πολυχρόνια δοκιμασία της επώδυνης ασθένειας του καρκίνου.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε στα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία ή ηλεκτρονικά από εδώ.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τη μελέτη του. Ευχαριστούμε τη Δράση γι’ αυτή την υπέροχη έκδοσή της! Απλό και εγκάρδιο το ύφος του μακαριστού γέροντα, όντως! Ενθαρρύνει, φλογίζει στον αγώνα! Αξίζει να το προμηθευθεί κάθε αγωνιζόμενος φοιτητής/τρια…

 2. Πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα έφτασε και στο βιβλιοπωλείο του “Σωτήρος” στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αγίας Σοφίας [Μακένζυ Κινγκ] 6, 2310-272739).

 3. …μόλις το διάβασα. Τ’ άρθρα μέσα από την απλότητά τους σου δίνουν μια μικρή γεύση μιας διαφορετικής ζωής. Γεμάτη από ουράνιες εμπειρίες. Πραγματικά μας προκαλεί ν’ αγωνιστούμε…

 4. χοϊκή χειρ αμαρτωλού μοναχού μ.

  Η πιο συγκλονιστική υπογραφή που ήλκυε πολλών αναγνωστών την προσοχή ώστε να διαβάσουν τι αποτυπώνει στο χαρτί η ψυχή αυτής της αμαρτωλής χειρός..
  Σε ποια απο όλες τις λέξεις να εντρυφήσει κανεις…
  στο “χοϊκή”, στο “αμαρτωλού μοναχού”;;
  Μας μετέφερε ο π.Μαρκελλος στο Ορος οπου ζούσε..μας έβαζε στο πρόγραμμα του μοναστηριου του με φρασεις οπως “καθώς εκυλούσε ο χρόνος και εσήμανε το τάλαντον να κατέβουμε εις τον Ναόν..” .
  Μας μετέδιδε την κατάνυξη του κελλιού και της ψυχής του: “ενύχτωσε στον Άθωνα και τωρα πια δεν βλέπω..”
  Τα κείμενα του όντως δεν μεταδίδουν θεολογικές γνώσεις μα βιώματα μιας ψυχής, γι’αυτο και ενα κείμενο την ημέρα αρκούσε να διαβάσει κανείς..Κάθε κείμενο για να πεις οτι το κατάλαβες έπρεπε να το ξαναδιαβάσεις ξανά και ξανά..κάθε φορά σε άλλο σημείο θα στεκόσουν..καποιο άλλο βαθύ νοημα θα μετάγγιζε στην ψυχή σου..
  Αυτο που κανει εντύπωση είναι οτι ο τροπος που εγραφε ηταν τοσο λεπτος ομως τοσο καιριος και λειτουργουσε σαν καθρεφτης της ψυχης..Ηταν δυνατόν να “ψυχολογησει” την κατασταση της ψυχης είτε αυτή ηταν σε αναζητηση, ειτε σε πονο,ειτε σε δακρυα,είτε σε αγαπη για το Θεο ..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ