Από την ομιλία του π.Σωφρονίου Φάκα

0
1338
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου φιλοξενήσαμε στο εντευκτήριο μας τον πατέρα Σωφρόνιο Φάκα ο οποίος μας μίλησε για την μορφή του Ιούδα αλλά και για τους “Ιούδες” ανά τους αιώνες.
Ο Χριστός, σε όλη την επίγεια δράση του, πολύ λίγες φορές μίλησε επαινετικά για κάποιον. Αντίστοιχα πολύ λίγες φορές μίλησε πολύ αυστηρά. Μία από αυτές και η πιο σκληρή ήταν για τον Ιούδα. Μέσα απ’ τα Ευαγγέλια φαίνεται ξεκάθαρα ο σκοτεινός ρόλος του. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του ο Ιούδας έδειξε την παραβατική του προδιάθεση.
Όμως γιατί ο Ιούδας είναι τόσο σκοτεινό πρόσωπο στην ιστορία του Χριστού;
Αρχικά το κύριο ατόπημα του Ιούδα ήταν το κατρακύλημα από το ένα αμάρτημα στο άλλο. Από την εκμετάλλευση του ταμείου των μαθητών μέχρι τελικά την προδοσία και την αυτοκτονία. Επιπρόσθετα από μόνος του και για ελάχιστα χρήματα αποφάσισε να προδώσει τον Χριστό και μάλιστα με ένα φίλημα, μια ένδειξη ιερής αγάπης. Η απελπισία του που τον οδήγησε στην αυτοκτονία αποδεικνύει ακόμα περισσότερο αυτήν την σκοτεινή έκφραση της προσωπικότητας του. Η μετάνοια του ήταν μια ψεύτικη μεταμέλεια. Τέλος ήταν από την πρώτη στιγμή υποκριτής. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το περιστατικό με το μύρο που άλειψε η αδερφή του Λαζάρου τον Χριστό. Υποκριτικά επιτίμησε την γυναίκα για το έξοδο της που δεν πήγε στους φτωχούς, ενώ ο Ευαγγελιστής διακριτικά σημειώνει ότι η παρατήρηση αυτή έγινε επειδή ο Ιούδας ήταν κλέφτης.
Υπάρχουν όμως σύγχρονοι Ιούδες; Ο όρος είναι αρκετά βαρύς για να το χρησιμοποιούμε εύκολα.
Αρχικά είναι φανερό ότι καθημερινά προδίδουμε τον Χριστό, όταν επιλέγουμε συνειδητά να προτιμήσουμε την αμαρτία από τον δρόμο Του. Κάθε φορά που συνειδητά αμαρτάνουμε, αψηφούμε την σταυρική θυσία Του και διαλέγουμε να τον “ξανασταυρώσουμε”.
Όμως η προδοσίες δεν είναι μόνο καθημερινές. Άνθρωποι σε ισχυρές θέσεις επιλέγουν να προδώσουν τον Χριστό μας ψηφίζοντας νόμους που αντιτίθενται στο Ευαγγέλιο και την ίδια την αλήθεια. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πολιτικές αποφάσεις στην χώρα μας ήταν αντίθετες με τον θείο νόμο.
Μια ακόμα κατηγορία σύγχρονων Ιούδων είναι οι αιρετικοί, οι άνθρωποι που επιλέγουν να αλλοιώσουν το Θείο Λόγο.
Κάποτε όλοι θα ζητηθούμε να διαλέξουμε. Ανάμεσα στον Χριστό και τον Κόσμο, και τότε θα διαλέξουμε με ποιον πραγματικά θέλουμε να είμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ