Περί μνησικακίας

  0
  509
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  1. Οι μεν όσιες αρετές μοιάζουν με την κλίμακα του Ιακώβ οι δε ανόσιες κακίες με την αλυσίδα που έπεσε από τα χέρια του κορυφαίου Πέτρου· γιατί οι μεν αρετές, οδηγώντας η μία στην άλλη, ανεβάζουν αυτόν που θέλει στον ουρανό· ενώ οι κακίες συνηθίζουν να γεννούν η μία την άλλη και να συσφίγγονται μεταξύ τους· γι’ αυτό και ακούσαμε τώρα τον ασύνετο θυμό να λέει ότι είναι δικό του παιδί η μνησικακία μιας και το καλεί λοιπόν ο καιρός, ας πούμε και γι’ αυτήν.

  2. Η μνησικακία είναι κατάλήξη του θυμού, φύλακας των αμαρτημάτων, μίσος της δικαιοσύνης, απώλεια των αρετών, ιός της ψυχής, σκουλήκι του νου, ντροπή της προσευχής, εκκοπή της δεήσεως, αλλοτρίωση της αγάπης, καρφί μπηγμένο στην ψυχή, αμαρτία διηνεκής, άυπνη παρανομία, διαρκής κακία. Αυτό το σκοτεινό και αηδιαστικό πάθος (της μνησικακίας εννοώ) πρόκειται για ένα από τα πάθη που γεννιούνται, και όχι που γεννούν άλλα πάθη· γι’ αυτό δε θέλουμε να μιλήσουμε πολύ γι’ αυτό.

  3. Αυτός που σταμάτησε να οργίζεται, σκότωσε τη μνησικακία· γιατί όταν ζει ο πατέρας, τότε γίνεται τεκνογονία.

  4. Αυτός που απέκτησε αγάπη, έγινε ξένος της οργής ενώ αυτό που έχει έχθρα συσσωρεύει άσκοπους κόπους στον εαυτό του.

  5. Το τραπέζι της αγάπης διέλυσε το μίσος· και τα καθαρά δώρα μαλάκωσαν την ψυχή· οι απροσεξίες κατά την τράπεζα είναι μητέρα της παρρησίας· και από το παράθυρο της αγάπης θα ξεπηδήσει η γαστριμαργία.

  6. Είδα μίσος να διαλύει πολύχρονη πορνική σχέση και παράδοξα πλέον τη μνησικακία να τη διατηρεί διαλυμένη. Θαυμαστό θέαμα! Ένας δαίμονας να θεραπεύει άλλο δαίμονα! Αυτό πρόκειται μάλλον για έργο της οικονομίας του Θεού και όχι των δαιμόνων.

  7. Μακριά από τη στερεά και φυσική αγάπη βρίσκεται η μνησικακία η πορνεία όμως εύκολα πλησιάζει σ’ αυτή την αγάπη και στα μουλωχτά βλέπεις την ψείρα να πλησιάζει στο περιστέρι.

  8. Πολύ να μνησικακείς τους δαίμονες και πολύ να εχθρεύεσαι διαπαντός το σώμα σου. Είναι αγνώμων και δόλιος φίλος η σάρκα και όσο υπηρετείται, περισσότερο μας αδικεί.

  9. Γίνεται ερμηνευτής της Γραφής η μνησικακία, ερμηνεύοντας κατά διάθεση τα λόγια του Πνεύματος ας τον ντροπιάσει όμως η Κυριακή προσευχή, την οποία όταν μνησικακούμε δεν μπορούμε να τη λέμε μαζί του.

  10. Όταν, παρότι πάλεψες πολύ να διαλύσεις τελείως το σκάνδαλο, δεν μπορείς, δείξε στον εχθρό σου τη μετάνοια έστω με τα λόγια για να ντραπείς πολύ τη μεγάλη υποκρισία που του δείχνεις, να τον αγαπήσεις ολοκληρωτικά, καιγόμενος από τη συνείδηση σαν από φωτιά.

  11. Τότε θα γνωρίσεις ότι απαλλάχθηκες από αυτή τη σαπίλα, όχι όταν προσεύχεσαι γι’ αυτόν που σε λύπησε, ούτε όταν του στείλεις δώρα, ούτε όταν του κάνεις το τραπέζι, αλλά όταν μάθεις ότι περιέπεσε σε ψυχική ή σωματική συμφορά, πονέσεις και δακρύσεις σαν για τον εαυτό σου.

  12. Ησυχαστής μνησίκακος είναι οχιά που εμφωλεύει και κουβαλάει μέσα της θανατηφόρο δηλητήριο. Η ανάμνηση των παθημάτων του Ιησού θα θεραπεύσουν την μνησίκακη ψυχή, ντρεπόμενη πολύ, από την δική του ανεξικακία.

  13. Στο σάπιο ξύλο γεννιούνται σκουλήκια, και σε πραότατη εμφάνιση και νοθευμένη ηρεμία προσκολλάται η οργή. Αυτός που την απέβαλε βρήκε την άφεση, ενώ αυτός που προσκολλάται σ’ αυτήν στερήθηκε το έλεος του Θεού.

  14. Κάποιοι έδωσαν τον εαυτό τους σε κόπους και ιδρώτες για τη συγχώρηση, ενώ ο αμνησίκακος άνδρας τους ξεπέρασε γιατί είναι αληθινό αυτό, το άφετε συντόμως και θα σας αφεθεί πλουσίως.

  15. Η αμνησικακία είναι τεκμήριο της γνήσιας μετανοίας· ενώ αυτός που έχει έχθρα και νομίζει ότι μετανοεί είναι όμοιος μ’ αυτόν που νομίζει ότι τρέχει στον ύπνο του.

  16. Είδα μνησίκακους να παραινούν άλλους για την αμνησικακία· και ντρεπόμενοι από τα ίδια τους τα λόγια έκοψαν το πάθος τους.

  17. Κανείς ας μη νομίσει ψιλό πάθος αυτή τη σκοτομήνη· γιατί συνηθίζει πολλές φορές να φτάνει μέχρι κι αυτούς τους πνευματικούς άνδρες.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ