Πάντων των Αγίων

  0
  308
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  Οι Άγιοι Πάντες…

  Τα πιστά αντίγραφα της εικόνας του Θεού. Οι εκλεκτοί φίλοι του Χριστού, «οι ακολουθούντες τω αρνίω, όπου αν υπάγη». Η ηρωική προφυλακή της Εκκλησίας. Η δόξα της, ο θρίαμβός της, η δύναμή της. Το «Ναι» και το «Αμήν» στη χαρισματική ζωή της.

  Πάντες οι Άγιοι…

  και κάθε Άγιος χωριστά είναι μια επαλήθευση του Θεού. «Παραδείσια ανάσα μέσα στο βασίλειο του πτωτικού μας κόσμου». Θνητοί σαν εμάς, που εζήσαν και ζουν κοντά με μας, φθαρτοί κι εκείνοι, που αντιστέκονται όμως σθεναρά στη φθορά της αμαρτίας. Είναι η αναψυχή στο γυμνό μόχθο μας. Είναι η ελπίδα στις προσδοκίες μας. Αλλά είναι και η τύψη για τη μιζέρια και τη στενοκαρδία μας. Πρωταθλητές εκείνοι στο χώρο της Αγιοπνευματικής άσκησης, μας αφήνουν αναπολόγητους για τις χαμηλές επιδόσεις μας στο στίβο της αρετής, στο δρόμο της αγιότητος. Στο δικό μας στενό λογισμό, απρόσιτο το ύφος της αρετής τους. Στην ωφελιμιστική σκέψη μας, πολύ μακρινό και αβέβαιο το κέρδος των αγώνων τους. Η στεγνωμένη από το λίβα της τεχνοκρατίας καρδιά μας αδυνατεί να ερμηνεύσει της καρδιάς τους το θείο έρωτα.

  Ευτυχώς διαφορετικά λειτουργεί η «λογική» και η καρδιά της Μητέρας Εκκλησίας. Εκείνη καυχάται για τα ηρωικά παιδιά της, στολίζεται με την πορφύρα των μαρτυρικών τους αιμάτων και τα θυμάται «εις μνημόσυνον αιώνιον» και τα τιμά. Κάθε μέρα. Κάθε ώρα. Ιδιαίτερα την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Μια Κυριακή μετά την Πεντηκοστή τιμώνται όλοι οι Άγιοι, αφού «αγιότητα είναι η ανθοφορία και καρποφορία του σπέρματος που φυτεύει σε κάθε πιστό το Άγιο Πνεύμα» (Ευδοκίμωφ). Αφού πάντες «οι Άγιοι είναι η ίδια η Πεντηκοστή μέσα σ’ όλη την Ιστορία».

  Μας αγαπούν οι πρεσβύτεροι αδελφοί μας και πρεσβεύουν για τους αγώνες μας και μας περιμένουν, «ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσιν» (Εβρ. ια΄ 40).

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ