Ο επίγειος άγγελος

  0
  2214
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  Ο βίος του: Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν παιδί ευσεβών γονέων, του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ, που αξιώθηκαν να τον αποκτήσουν σε μεγάλη ηλικία κατά τρόπο θαυμαστό. Ιωάννης θα πει “δῶρο Θεοῦ”. Και ήταν δώρο Θεού ο Ιωάννης. Έμβρυο ακόμα, μέσα από την κοιλιά της μητέρας του, χαιρέτισε και προσκύνησε τον Χριστό, όταν η Παναγία έγκυος, επισκέφθηκε την Ελισάβετ. Τότε “ἐσκίρτησε τό Βρέφος”, ο Ιωάννης “ ἐν τῆ κοιλία τῆς μητέρας του” (Λουκ. 1, 41). Από τότε ήταν αγιασμένος. Όταν μεγάλωσε, πήγε στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί ασκήθηκε αυστηρά. Έζησε βίο υπεράνθρωπο. Η ενδυμασία του ήταν απλή . Το φαγητό του λιτό. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ανδρώθηκε.Πανεπιστήμιο του Ιωάννη ήταν η έρημος. Εκεί καταρτίσθηκε και εκεί έλαβε την εντολή ν’ αρχίσει το βάπτισμα και το κήρυγμα. Ένα κήρυγμα που διέφερε από τα κηρύγματα των φαρισαίων και γραμματέων, κήρυγμα που ξυπνούσε τη συνείδηση, αναγκαίο στην εκφυλισμένη γενιά.

  "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος", Μαρία Χατζηβασιλείου

  Το κήρυγμά του: Το βασανισμένο λαό τον έβλεπε με συμπάθεια ο Ιωάννης και το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα παρηγοριάς και ενισχύσεως. Τους συνιστούσε, να έχουν αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ τους· συνιστούσε προπαντός ελεημοσύνη. Τα ωραιότερα λόγια τα έχει πει το Ευαγγέλιο. Ας τ’ ακούσουν όσοι πιστεύουν στο Μαρξ και στο Λένιν, που έκλεψαν συνθήματα από το Ευαγγέλιο και τα κλεμμένα τα ανακάτεψαν με υλισμό και αθεΐα. Ιδού το μεγάλο σφάλμα τους. Τί έλεγε λοιπόν ο Ιωάννης; Όποιος έχει δύο πουκάμισα, να δώσει το ένα σ’ αυτόν που είναι γυμνός· και όποιος έχει δύο ψωμιά να δώσει το ένα στον άλλον που πεινά (Λουκ. 3, 11). Αυτά τα είπε προτού παρουσιαστούν οι διάφοροι λεγόμενοι θεωρητικοί διδάσκαλοι της ισότητας και δικαιοσύνης.

  Τέλος, ο Ιωάννης έκανε ένα τόλμημα. Τις ημέρες εκείνες ένας βασιλιάς παντοδύναμος, ο Ηρώδης, έδιωξε τη νόμιμη γυναίκα του, πήρε ως παλλακίδα τη γυναίκα του αδελφού του, την Ηρωδιάδα, και συζούσε μαζί της. Όσοι ανέβαιναν στα ανάκτορα τον κολάκευαν. Ο Ιωάννης όμως ανέβηκε στα ανάκτορα και έριξε τον κεραυνό. “Οὐκ ἔξεστί σοι ἔχειν τήν γυναῖκα τοῦ αδελφοῦ σου” (Μαρκ. 6, 18) δεν σου επιτρέπεται, βασιλιά, να ατιμάζεις τον εαυτό σου και να συζείς παρανόμως με τη γυναίκα του αδελφού σου. Αυτός ήταν ο λόγος του· πέντε λέξεις κήρυγμα. Αλλά η λέξεις αυτές αξίζουν περισσότερο από μυριάδες κηρύγματα. Και τελικώς αυτές στοίχισαν την κεφαλή του Τιμίου Προδρόμου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου.

  (Απομαγνητοφωνημένη ομιλία π. Αυγουστίνου Καντιώτη)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ