Ευγένιος Ροντιόνωφ, ένας σύγχρονος ομολογητής του Σταυρού

  6
  6162
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (3 ψήφοι, μέσος όρος: 4.67 από 5)
  Loading...

  Πλησίασε η στιγμή του μαρτυρίου. Ο Χαϊχοροέβ, ο Τσετσένος δήμιος, τον είχε διατάξει δεκαέξι φορές να βγάλει το Σταυρό και να γίνει μουσουλμάνος, αλλά ο Ευγένιος αρνήθηκε να βγάλει το Σταυρό. Τότε, καθώς ομολόγησε ο ίδιος ο δήμιός του, «του έκοψα το κεφάλι»!…

  Παρά τις υποσχέσεις, τους ξυλοδαρμούς και τα συνεχή βασανιστήρια, ο Ευγένιος ούτε λύγισε, ούτε αρνήθηκε το Χριστό.

  Τελικά η μητέρα του – ύστερα από εννέα μήνες και πολλές περιπέτειες και πολλά χρήματα που πλήρωσε στους μουσουλμάνους – πέτυχε να της δώσουν το λείψανο του παιδιού της. Και το μεν σώμα το είχε αναγνωρίσει απ΄ τις μπότες που φορούσε, το δε κεφάλι, που βρισκόταν σε άλλο σημείο απ’ το υπόλοιπο σώμα, το αναγνώρισε απ’ το Σταυρό που είχε στο λαιμό του.

  Ευγένιος ΡοντιόνωφΟ Ευγένιος αποκεφαλίστηκε στις 23 Μαΐου 1996, τη μέρα που γινόταν 19 ετών. Ο πατέρας του πέθανε από συγκοπή καρδιάς στον τάφο του παιδιού του, η δε μητέρα του έγινε πια γνωστή σ’ όλη τη Ρωσία. Ο Κύριος της έχει επιφυλάξει τόσο μεγάλη τιμή, ώστε να λέγεται και να είναι μητέρα μάρτυρος του Χριστού. Άλλωστε πούλησε το διαμέρισμά της και ό,τι άλλο μπορούσε – μέχρι και ρούχα – για να μπορέσει και λύτρα να δώσει, αλλά και ν’ ανταπεξέλθει στα έξοδα εκταφής του Ευγένιου, της κατασκευής ειδικού φερέτρου και μεταφοράς στο χωριό, όπου και ετάφη.

  Το θαυμαστό είναι πως σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας ο άγιος μάρτυρας Ευγένιος άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα πρόσωπα και να θαυματουργεί. Επίσης εικόνες του μάρτυρα ευωδιάζουν.

  Ευγένιε, πολύαθλε, σύγχρονε μάρτυρα και σταυροφόρε Χριστού, πρέσβευε υπέρ ημών και στήριζε όλους μας, ιδιαίτερα τους νέους, στην πίστη του Χριστού.

  Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδης

  “Η Δράσις μας”, Μάιος 2009

  6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΡΟΝΤΙΟΝΩΦ

   Ηχος πλ. α

   Συληφθείς υπ’ αθέων, Μάρτυς Ευγένιε
   Την ορθόδοξον πίστην καθομολόγησας
   Του Σωτήρος τον Σταυρόν εγκολπωσάμενος
   Την κοπήν της κεφαλής επροτίμησας στερρώς
   Και χαίρεις μετά Μαρτύρων, γόνε λαμπρέ της Ρωσίας
   Και στρατιώτα του Χριστού ευκλεή.

   • Ευχαριστούμε πολύ για την προσθήκη! Αλήθεια είναι κάτι “επίσημο”; Δεν το είχα συναντήσει προηγουμένως.

  2. Σίγουρα είναι επίσημο. Έτσι κι αλλιώς ο άγιος Ευγένιος είναι άγιος!!!! Στη “Δράση” μάλιστα λέει ότι εμφανίστηκε και θαυματούργησε κιόλας!

  3. Είναι μια σύγχρονη και μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας μας ο νεομάρτυρας άγιος Ευγένιος Ροντιόνωφ.Πρέπει κι εμείς να τον μοιάσουμε και το πιο βασικό να φέρουμε πάντα πάνω μας το σταυρό και να μην ντρεπόμαστε να δείχνουμε ότι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ