Επιστροφή

  0
  300
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  Ξαναγύρισε αθόρυβα, συνεσταλμένα, με τα γλυκά της χρώματα και τους ήπιους τόνους η «αρχή της Ινδίκτου», η νέα Εκκλησιαστική χρονιά· η πρώτη Σεπτεμβρίου. Και η Εκκλησία παρακαλεί:

  «Επέστη η είσοδος του ενιαυτού, φιλέορτοι, βοήσωμεν εκτενώς· Κύριε, ευλόγησον τα έργα των χειρών σου, και καταξίωσον ημάς λυσιτελώς περαιώσαι την του χρόνου περίοδον» (Στιχηρόν Ιδιόμελον της Ινδίκτου, Ήχος α΄).

  Με το φθινόπωρο το ξεκίνημα της νέας δημιουργίας· χωρίς τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς· αντίθετα μάλιστα· τόνοι και χρώματα και εντυπωσιασμοί στη φύση, όλα σε ύφεση. Γιατί το φθινόπωρο προσφέρει σιωπηλά το ήσυχο σύνθημα: η αρχή έρχεται από μέσα. Η εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος προσφέρει στη ζωή και στον άνθρωπο το πλαίσιο της στροφής προς τα μέσα. Τα δέντρα αποθέτουν την πλουμιστή των καλών ημερών φορεσιά τους, φυλλώματα θαλερά και λουλούδια· ο ουρανός παίρνει το ήσυχο χρώμα που σου επιτρέπει περισσότερο να τον κοιτάζεις νοσταλγικά, χωρίς να σε θαμπώνει· χαμηλώνει το φως και οι εξοχές φανερώνουν σαν να στοχάζονται, τη γοητεία των φωτοσκιάσεων σε μονοπάτια του δάσους και σε ραχούλες· οι επιδείξεις των πουλιών συμμαζεύονται· η συμφωνία της σιγαλιάς δειλά-δειλά απλώνεται στη φύση. Είναι η ώρα όπου η εξωτερική δραστηριότητα, ο οργασμός της καρποφορίας και της επιδείξεως σταματά· στη βαθιά σιωπή η φύση στρέφεται στα βάθη της γης, για να ετοιμάσει το θαύμα της άνοιξης. Έτσι κανόνισε ο Δημιουργός το ρυθμό για τη φύση. Αλλ’ αυτός ο ρυθμός της σιωπής δίνει την κλήση της εσωστρέφειας και στην ψυχή του ανθρώπου.

  Όλοι μας καλούν να στραφούμε προς τα μέσα, στα βάθη μας· κι εκεί στην σιωπή του στοχασμού και της ηρεμίας, ν’ ανακαλύψει η ψυχή μας, μακριά από το βαρβαρισμό των θορύβων, την ομορφιά του δικού της τοπίου· την αξία του δικού της φωτός· και του δικού της λόγου.

  Για τον άνθρωπο το φθινόπωρο δεν είναι μόνο μια χρονική περίοδος, μικρή ή μεγάλη, μέσα στο χρόνο. Είναι χρονικά διαλείμματα διάσπαρτα στην καθημερινή ζωή σε όλες τις εποχές και τις περιστάσεις· είναι οι ώρες της περισυλλογής και της σιωπής. Ώρες που ο ίδιος ο άνθρωπος επιλέγει, για να στραφεί μέσα του να κουβεντιάσει με την ψυχή του· μακριά από το φλύαρο λόγο που μαστίζει τον εσωτερικό μας κόσμο και ευτελίζει την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητά μας. Στη σιωπή, για ν’ ακουσθεί με ευκρίνεια ο λόγος της ευθύνης για τα «πεπραγμένα» μας, τα φανερά και κρυφά· γι’ αυτά που απλώνουν παράνομα τα πλοκάμια τους μέσα μας, διαθέσεις και λογισμοί αθέμιτοι και αμαρτωλοί, που σκοτεινιάζουν τη συμπεριφορά μας και την καθαρότητα του ψυχικού μας κόσμου.

  Εϊναι θέμα προσωπικής ευθύνης και πνευματικής ισορροπίας να ανασύρει κανείς στην επιφάνεια τη συνείδηση της αξίας της ψυχής του· την ωραιότητα της αγιότητας για την οποία μάς έχει πλάσει ο Δημιουργός μας… την ευτυχία μας.

  Επιστροφή στης ψυχής μας τον πλούτο· στη σιγή του δικού μας φθινοπώρου, για να απλωθεί η γαλήνη και να ακουσθεί η φωνή του Θεού· συγχωρητική· διδακτική· καθοδηγητική· παρήγορη· ελεγκτική· φιλική· πατρική· για να μας πει πού να βρούμε της ζωής μας ο νόημα και την ομορφιά της αιώνιας αξίας μας.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ