Εντυπώσεις από τις εξορμήσεις Οκτωβρίου (2010)

13
358
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

“Συνάδελφοι καλημέρα σας! Είμαστε μια ομάδα ορθόδοξων χριστιανών φοιτητών από τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση…” και με αυτήν τη φράση να ηχεί πάνω από τα πανεπιστημιακά έδρανα ξεκίνησαν οι ιεραποστολικές εξορμήσεις της φετινής χρονιάς.

Με ενθουσιασμό δεχτήκαμε το μήνυμα ότι στις 12 Οκτωβρίου η Δράση θα αναλάμβανε και πάλι δράση μετά από τη μεγάλη ανάπαυλα του καλοκαιριού! Βάλαμε λοιπόν τα δυνατά μας να μαζευτούμε όσο περισσότεροι και την καθορισμένη ώρα βρισκόμασταν στο σημείο συνάντησης.

Αφού επικαλεστήκαμε τον Κύριο να μας φωτίσει και να μας δυναμώσει, χωριστήκαμε σε ομάδες και σκορπιστήκαμε στα αμφιθέατρα της σχολής Θετικών Επιστημών.

Κρυφά μέσα μας αγωνιούσαμε. Πώς θα πάει; Θα μας αποδεχτούν; Τι ανταπόκριση θα υπάρχει;

Όμως… “Κύριος φωτισμός μου και σωτήρ μου. Τίνα φοβηθήσομαι; Κύριος υπερασπιστής της ζωής μου. Από τίνος δειλιάσω;’’… και ο απολογισμός δικαίωσε τα λόγια του ψαλμωδού.

*  *  *

Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε 5 μέρες πριν την εορτή του πολιούχου μας αγίου, του αγίου Δημητρίου.

Προορισμός μας αυτή τη φορά ήταν κυρίως η Νομική και η Θεολογική σχολή, ενώ επεκταθήκαμε και στην Ιατρική, τη Φιλοσοφική και το Κτίριο Διοίκησης.

Διανεμήθηκαν δύο φυλλάδια, το ένα προς ενημέρωση των φοιτητών για το τι είναι η Χριστιανική Φοιτητική Δράση και για τις δραστηριότητές της και το άλλο με “ψήγματα” από λόγους αγίων πατέρων.

Τα 30 άτομα του τομέα —με ιδιαίτερα έντονη την συμμετοχή των πρωτοετών!— έβαλαν όλη τους την ψυχή για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος στους χώρους του πανεπιστημίου και η ηθική ικανοποίηση όλων μας ήταν η ανταμοιβή μας.

Με ανυπομονησία περιμένουμε την ανακοίνωση του τόπου εξόρμησης αυτής της εβδομάδας!

Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

Δευτεροετείς φοιτήτριες
της Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένα θετικό στοιχείο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στις εξορμήσεις, είναι η ολοένα αυξανόμενη δυναμική τους. Πλέον υπάρχουν οι προδιαγραφές για τη διεξαγωγή εξορμήσεων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αναπόφευκτος καρπός αυτής της δυναμικής είναι η διεύρυνση της απηχητικής εμβέλειας της ΧΦΔ στο χώρο του Πανεπιστημίου, με την ποικίλη ωφέλεια που αυτή συνεπάγεται…

  Εύχομαι κάθε μήνα η ιεραποστολική ακτίνα δράσης να καλύπτει ολόκληρο το Πανεπιστήμιο, ώστε και η παρουσία της ΧΦΔ να γίνεται ολοένα πιο αισθητή στους φοιτητές, αλλά και να πολλαπλασιάζονται οι ακροάσεις του ευαγγελικού μηνύματος και οι αφορμές για χριστιανική έμπνευση.

  Ένα επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι είναι η αυξημένη σε σχέση με το αναμενόμενο, συμμετοχή των πρωτοετών φοιτητών στις εξορμήσεις. Παρόλ’ αυτά να μην επαναπαυόμαστε στους μέχρι στιγμής θετικούς οιωνούς, αλλά να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα μας για ιεραποστολή, ομολογία, έμπνευση. Αν ζούμε εμείς πρώτα αυθεντικά την χριστιανική ζωή, δε θα είναι δύσκολο να την εμπνεύσουμε και στους συμφοιτητές μας.

  • “Αν ζούμε εμείς πρώτα αυθεντικά την χριστιανική ζωή, δε θα είναι δύσκολο να την εμπνεύσουμε και στους συμφοιτητές μας”… Όντως, ζώντας κανείς αυθεντικό τον Κύριο και συνειδητά τα Μυστήρια της εκκλησίας, ελεείται με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και το παρουσιαστικό του, η όλη εμφάνιση του γλυκαίνει, εμπνέει προς μίμηση και εκπέμπει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Χαρακτηριστικά που σπανίζουν πλέον αλλά και επιζητούνται απο πολλούς. Ταυτόχρονα, έτσι, επιτυγχάνεται και η ουσία της ιεραποστολής καθώς η ιεραποστολή πρώτα επιτελείται προσωπικά στον καθένα (δεν είναι μικρό πράγμα η απόφαση για συνειδητή πνευματική ζωή μμπ) και εν συνεχεία επιτελείται και ωφελεί και τους γύρω.
   … Πάντως, σε τι μεγάλα μας καλεί ο Θεός και πόσο ανάξιοι μπορεί να είμαστε. Ως γλυκύτατος και στοργικότατος Πατέρας όμως παραβλέπει και ελεεί αφήνοντας μας συχνά έκπληκτους, μη δυνάμενους να κατανοήσουμε με το μικρό μυαλό και τη φτωχή καρδιά μας το μέγεθος της άπειρης και πιο τέλειας αγάπης Του.
   Καλή δύναμη, αδέλφια, κινούμενοι πάντα απλά και ταπεινά.

 2. Δόξα τω Θεώ που ξεκίνησαν και φέτος οι δραστηριότητες του τομέα ιεραποστολής!Η πρώτη μας ιεραποστολική προσπάθεια έλαβε χώρα στα αμφιθέατρα του Φυσικομαθηματικού όπου η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν θετικότατη έπειτα από τόσους μήνες απουσίας!!!Θερμότερη ήταν η ανταπόκρση για πραγματικη βίωση του λόγου του Θεού στις αίθουσες της Θεολογικής και της Ιατρικής σχολής όπου τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές ήταν ευμενώς διακείμενοι στην πρόσκλησή μας.
  Περιμένουμε ενημέρωση για την εξόρμηση αυτής της εβδομάδας!!!
  Κάτι ακούστηκε για Πολυτεχνείο-Παιδαγωγικό-Πα.Μακ.Ισχύει;;;;

  • Βεβαίως και ισχύει! Ακούγεται δύσκολη η πραγματοποίηση μιας τέτοιου μεγέθους εξόρμησης στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουμε, αλλά με την ευλογία του Θεού όλα είναι κατορθωτά!

   Συγκεκριμένα, απ’ ότι έχω ακούσει το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αρχικά, συνάντηση στο ΠΑΜΑΚ στις 9.40πμ, όπου θα στηθεί και το σταντ με τα φυλλάδια. Έπειτα θα χωριστούμε σε τρείς ή τέσσερεις αυτόνομες ομάδες, με καθεμιά από αυτές να αναλαμβάνει και μία σχολή. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν ο αριθμός είναι επαρκής, ώστε να στείλουμε και μία ομάδα για εξόρμηση στους πρωτοετείς του Παιδαγωγικού στην αρχαιολογικού μουσείου. Γι’ αυτό και εύχομαι να γίνει καλή κινητοποίηση, ώστε να συνδράμουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

 3. Ίσως μια σκέψη για το μέλλον…
  Θα υπήρχε δυνατότητα νομίζω, να πραγματοποιηθεί κάποια εξόρμηση και κάποια Παρασκευή ή και Δευτέρα… Είναι κάτι που δεν έχει δοκιμασθεί μέχρι στιγμής… που ξέρουμε, ίσως να υπάρχει και σ’αυτές τις μέρες ανταπόκριση! Επίσης, ίσως να θέλουν να συμμετέχουν άτομα που για πρακτικούς λόγους, απουσιάζουν όλες τις υπόλοιπες μέρες…!

  • Συμφωνώ απολύτως με την Αιθεροβάμων. Απ’ όσο γνωρίζω έχει ξαναπροταθεί και σε παλαιότερα έτη να γίνονται εξορμήσεις Δευτέρα και Παρασκευή. Φέτος ελπίζω να πραγματοποιηθεί και αυτό. Νομίζω ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα ένα τέτοιο εγχείρημα.

  • Σημασία δεν έχει πόσοι είμαστε σε κάθε εξόρμηση,αλλά πόσες ψυχές θα ωφεληθούνε!

   Ίσως η διοργάνωση μιας εξόρμησης να μην έχει δοκιμαστεί κάποια Δευτέρα ή Παρασκευή, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές απουσιάζουν αυτές τις μέρες λόγω σαββατοκύριακου!

   Τα μέλη του τομέα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν κι άλλες μέρες όπως κάθε Κυριακή, για τη διάδοση του περιοδικού.

   Και με αυτό τον τρόπο ωφελούνται ψυχές!!

  • Δυστυχώς δεν τ βλέπω να πραγματοποιείται η επιθυμία σου, γι’αυτό αρκέσου για φέτος στις Κυριακές.Του χρόνου όμως θα περιμένουμε……….

   • Να ευχαριστήσω τόσο εσένα, όσο και τον Ζωτικό για τις ελπιδοφόρες σκέψεις, τις οποίες μου μεταφέρετε…!
    Θέλω να ελπίζω Σταυρέ στην υλοποίηση της προσμονής σας…

 4. Απ’ όσο ξέρω οι μέρες διεξαγωγής των εξορμήσεων επιλέγονται βάσει 2 κριτηρίων: α) το ποσοστό συμμετοχής των ενδιαφερομένων μελών της ΧΦΔ και β) του ποσοστού φοιτητικής κίνησης στο πανεπιστήμιο.

  Μελετώντας ,λοιπόν, τα παραπάνω στοιχεία καταλήξαμε γι’ αυτό το 6μηνο, ότι οι ευνοϊκότερες και αποδοτικότερες μέρες για εξορμήσεις είναι η Τρίτη και η Πέμπτη. Τώρα, αν ο ζήλος κάποιων κάμψει την ψυχρή λογική και υπερκεράσει τα συμβατικά μαθηματικά, τότε ίσως μπορούν να ανατραπούν κάποιες εθιμικές καταστάσεις!
  Επίσης μπορεί να προκύψουν έκτακτα δεδομένα (πχ απεργιακές κινητοποιήσεις) που να καθιστούν αναγκαία την μετάθεση μιας εξόρμησης στις προτεινόμενες απ’ την Αιθεροβάμων μέρες .

  Συμπέρασμα, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και τα πάντα είναι ρευστά και τροποποιήσιμα ! Τον τελευταίο, πάντως λόγο -μην ξεχνάμε- τον έχουν οι υπεύθυνοι εξορμήσεων.

 5. Εύχομαι Άσωτε, τόσο να υλοποιηθούν οι σκέψεις μου, οι οποίες είναι και οι ευχές σου, όσο και με αυτό τον τρόπο να συνεχίζουν να ωφελούνται πολλές ψυχές!
  Όσο για ‘σένα, Κωνσταντίνα, έρχομαι να πω, ότι οι σκέψεις σου δε βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύω ότι δεν ισχύει τόσο ο λόγος που έκανες περί απουσίας φοιτητών τις δύο αυτές ημέρες. Πολλοί φοιτητές, αν όχι όλοι, παρακολουθούν παραδόσεις στις σχολές τους και τη Δευτέρα, αλλά και την Παρασκευή, με τη δεύτερη να έπεται με μικρότερη συχνότητα! Δεν είναι άδικο να στερούνται φοιτητές που παρακολουθούν και αυτές τις μέρες τα μαθήματά τους, τη διάδοση του περιοδικού μας; Φυσικά, δεν αφήνω απ’έξω την συντριπτική πλειονότητα, για να μιλήσουμε έτσι! Όμως, αλίμονο αν δουλεύαμε μόνο για τους πολλούς. Ο Κύριος, για ένα πρόβατο γύρισε πίσω! Συμφωνώ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και τα Σαββατοκύριακα και πιο συγκεκριμένα, τις Κυριακές μέσω των εξορμήσεων, τρόπον τινά, στους ενοριακούς ναούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η δράση της Δράσης πρέπει να σταματήσει εκεί. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί, επομένως και δε μπορεί να απερριφθεί χωρίς καν να εφαρμοστεί έστω και μια και μοναδική φορά…
  Είναι κι άλλοι που θέλουν να βοηθήσουν, οι οποίοι λόγω στερεοτύπων, αν θες, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν!

  • Αιθεροβάμων, αυτό που σε απασχολεί καταλαβαίνω απ’ τα λεγόμενα σου, πως λόγω του ότι βρσίσκεσαι σε επαρχιακή πόλη, αδυνατείς να συμμετάσχεις στις εξορμήσεις. Συνάδελφοι, λοιπόν! όμως γιατί να θέλουμε αποκλειστικά και μόνο να συμμετέχουμε σε εξορμήσεις της Θεσσαλονίκης; και εφόσον, απ’οτι διαβάζουμε, δεν υπάρχει και έλλειψη μελών, υποθέτω πως το επιθυμείς κυρίως για την εμπειρία, η οποία και όντως αξίζει.
   Θα πρότεινα και σε σένα και σε μένα να μπούμε λίγο στην ουσία προκειμένου να ζούμε το “σήμερα” μας”. Αρχικά, όπως γνωρίζεις, “Εξόρμηση”-ιεραποστολή γίνεται κάθε στιγμή και παντού με τον τρόπο ζωής, το παράδειγμα μας. Επομένως και στη φοιτητική παρέα μας ή γενικότερα τμήμα μας, σε όποιο πανεπιστήμιο ή σχολή και αν είμαστε, ο Χριστός φαίνεται και μιλά, αρκεί να τον φέρουμε μαζί μας. Δευτερευόντως, βρίσκοντας ακόμη 1-2 συμφοιτητές, (όλο και κάποιος άλλος ένθερμος Χριστιανός θα υπάρχει σε ολόκληρο Πανεπιστήμιο)θα μπορούσαμε να στήνουμε κι εμείς τραπεζάκι, να δίνουμε το περιοδικό ή και ακόμη να δημιουργήσουμε μια μικρή ομάδα-ένα κύκλο, παρόμοιο με αυτούς της Θεσσαλονίκης.Τίποτε δεν είναι αδύνατο. Θέληση και ταπεινή προσπάθεια μόνο χρειάζεται Γιατί εξάλλου να μην ακούσει και η επαρχία κάτι για Χριστό; Τον έχει τόση ανάγκη! ενώ στη Θεσσαλινίκη προσφέρονται και πολλές-πολλές άλλες ευκαιρίες.
   Μ’αυτόν τον τρόπο θα καλυτερέψει και η ζωή μας στη σχολή, θα πάρει χρώμα, θα περνάμε καλύτερα και δε θα ανυπομονούμε να “την κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη”.
   Αυτά…δεν ξέρω αν συμφωνείς, πάντως αν θες σκέψου τα.

   • Νεοσσέ, θα τολμήσω να χαρακτηρίσω την ερώτησή σου ρητορική! Αν συμφωνώ;;;;; Φυσικά και ΝΑΙ ! ! ! ! !
    Απλά θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο… η όποια κίνησή μου, δε θα γινόταν για την Θεσσαλονίκη, απλά στη Θεσσαλονίκη θα μου δινόταν η ευκαιρία… χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταθώ στον τόπο… σημασία έχει ο τρόπος, καθώς και το κίνητρο. Δε θα έλεγα ότι θα ήθελα να συμμετάσχω σε κάποια εξόρμηση μόνο και μόνο για την εμπειρία.. δε μου ακούγεται καλά, αν θες! Πιο πολύ, θα τολμούσα να πω ότι με παρακινεί ο ζήλος… δε θα πω τίποτε περισσότερο!
    Πάντως, μιας και το ανέφερες, θα επισημάνω μόνο ότι η ΧΦΔ Θεσσαλονίκης, είναι ο πιο δυνατός πυρήνας, αν θες, ιεραποστολής στη Βόρεια Ελλάδα, αν όχι στην Ελλάδα γενικότερα. Τί σημαίνει αυτό… Αυτό σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα δημιουργηθεί κάποια αντίστοιχη “κίνηση” σε κάποια επαρχιακή πόλη της Βορείου Ελλάδος, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία πάντα, με τη ΧΦΔ Θεσσαλονίκης! Οπότε, μπορούμε να σκεφτούμε και κάποιες εναλλακτικές πάνω σε αυτό το θέμα… όπως πολύ σωστά παρατήρησες, δεν είναι ανάγκη η ιεραποστολή να υφίσταται μόνο στη Θεσσαλονίκη, επειδή τυγχάνει να είναι μεγάλη πόλη και να συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό φοιτητών. Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό φοιτητών, συγκεντρώνεται και σε άλλες πόλεις, όπως στις Σέρρες, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη ή και σε άλλες ακόμη μικρότερες πόλεις… όπως ήδη ανέφερα, ο Χριστός για το ένα πρόβατο γύρισε πίσω… ας μην αφήνουμε έξω τη “μειονότητα”! Η σκέψη μου λοιπόν, αφορά περισσότερο τους συντονιστές των εξορμήσεων. Μήπως ήρθε η ώρα η ιεραποστολή, μέσω της κίνησης του περιοδικού μας, να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις; Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε μέρες στις οποίες δε γίνονται εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, οπότε δε θα υπάρχει και “κώλυμα” των τακτικών μελών των εξορμήσεων, από πλευράς παρουσίας στις εξορμήσεις που λαμβάνουν χώρα στους Πανεπιστημιακούς και μη χώρους, της Θεσσαλονίκης!
    Απλές σκέψεις…….!!!!!

Comments are closed.