Λίγα λόγια για μας

“ΔΡΑΣΗ”! Είχα ακούσει ένα αυθόρμητο σχόλιο από έναν συμφοιτητή μου για το όνομα της “Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης”. Έλεγε: «Μου ακούγεται λίγο… ξέρεις, σαν οργανωμένοι φοιτητές σε παρατάξεις να καλούν σε πορείες και διαδηλώσεις… ΔΡΑΣΗ!».

Μα αλήθεια, πόσο όμορφα συμπληρώνουν αυτές οι λέξεις η μία την άλλη και της δίνουν νόημα:

Χριστιανική: Θα μπορούσε να υπάρξει αληθινή δράση χωρίς το Χριστό; Άρα πρώτα απ’ όλα Χριστιανική Δράση.

Φοιτητική: Δεν συμφωνείς πως τα φοιτητικά χρόνια, τα χρόνια της νιότης, έχουν κάτι το ξεχωριστό, το δυνατό, το ζωηρό; Φοιτητική Δράση λοιπόν.

Δράση: Χριστιανική πίστη χωρίς έργο, δίχως πράξη; Δεν γίνεται!

Χριστιανική, Φοιτητική, Δράση!

 

Τι είναι η Χριστιανική Φοιτητική Δράση;

Η Χριστιανική Φοιτητική Δράση ιδρύθηκε το 1960 ως ο φοιτητικός τομέας του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» και επί δεκαετίες δραστηριοποιείται ανά την Ελλάδα και εκτός αυτής μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και πάντοτε με την ευλογία των κατά τόπους Μητροπολιτών. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ΧΦΔ είμαστε μια οικογένεια, μια ανοιχτή παρέα φοιτητών και φοιτητριών, που μας συνδέει όχι μόνο η ηλικία και η φοιτητική ιδιότητα, αλλά κυρίως η αναζήτηση της γνήσιας βίωσης της εκκλησιαστικής ζωής και της αγιοπνευματοκίνητης ορθόδοξης πατερικής παράδοσης, και η δίψα για δράση και ζωή. Ποθούμε όλοι μαζί να γνωρίσουμε το Χριστό χωρίς φόβο και πάθος, να απαλλαγούμε από τα ελαττώματά μας, να ζήσουμε  την αληθινή κοινωνία με κάθε συνάνθρωπο-αδελφό μας, να αλληλοστηριχτούμε στις δυσκολίες και στις χαρές μας και να φτάσουμε την ανώτερη, γνησιότερη και απολαυστικότερη ευτυχία. Και ποια είναι αυτή; Η ένωσή μας με τον Θεό.

Πώς δραστηριοποιείται η "Δράση"; Τι μπορώ να κάνω ως μέλος της;

Βασική δράση της “Δράσης” μας αποτελούν οι εβδομαδιαίες συναντήσεις μελέτης της Αγίας Γραφής με την υπεύθυνη πνευματική καθοδήγηση της Αδελφότητας Θεολόγων “Ο Σωτήρ”. Κοντά σε αυτήν, πλήθος άλλες: λατρευτικές συνάξεις, ωφέλιμες πνευματικές και επιστημονικές ομιλίες, εξορμήσεις διάδοσης του λόγου του Θεού στις πανεπιστημιακές σχολές, επισκέψεις αγάπης σε πονεμένους αδελφούς μας, σε νοσοκομεία, φυλακές και άλλα ιδρύματα, εορτές, εκδρομές, κατασκηνώσεις, καλλιτεχνικές αναζητήσεις (μουσική, θέατρο, τηλεοπτικές παραγωγές κ.ά.), αθλητικές συναντήσεις και… ό,τι άλλο μπορεί το κάθε μέλος της ΧΦΔ να εμπνευστεί! Και όλα αυτά μέσα στο πνεύμα της χριστιανικής, αδελφικής, αγνής και σταθερής φιλίας, που δίνει άλλη πνοή σε κάθε ευκαιρία μας.

Πώς θα έρθω σε επαφή με τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση;

Η Χριστιανική Φοιτητική Δράση διατηρεί φοιτητικές παρέες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σε κάθε πόλη πυρήνα και “ορμητήριό” μας αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο (ή αλλιώς “εντευκτήριο”), διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας των οποίων μπορείς να βρεις στη σελίδα των παραρτημάτων. Εδώ πραγματοποιούνται οι σταθερές εκδηλώσεις μας και φυσικά αποτελούν τον τόπο ελεύθερης συνάντησης για τον καθένα.

Από κει και πέρα, πιθανότατα θα συναντήσεις ομάδες της Χ.Φ.Δ. σε κάποια ανακοίνωση μέσα στη σχολή σου, ή κάποια αφίσα θα σε προσκαλεί σε μια από τις εκδηλώσεις της.

Πρέπει να γραφτώ κάπου ως μέλος;

Μπορείς να έρθεις να παρακολουθήσεις μια εκδήλωση στο πανεπιστήμιο ή μια ομιλία στην αίθουσά μας. Οι εκδηλώσεις μας είναι ανοικτές σε όλους και ανακοινώνονται εγκαίρως στο διαδίκτυο, καθώς και μέσω των λιστών ενημέρωσης. Εσύ ο ίδιος/η ίδια θα επιλέξεις αν και πότε θέλεις να συμμετάσχεις σε περισσότερες εκδηλώσεις της “Δράσης” σαν αυτές που αναφέραμε παραπάνω.

 

Αγαπητέ συμφοιτητή/συμφοιτήτρια,
Στα όμορφα και δημιουργικά χρόνια της νεότητάς σου, στο ταξίδι της φοιτητικής σου ζωής, σου απευθύνουμε ανοιχτά την πρόσκληση να συμπορευθείς μαζί μας, μέσα στη ζεστή αγκαλιά της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, ακολουθώντας την μόνη Οδό και την μόνη Αλήθεια που οδηγεί στην μόνη πραγματική Ζωή, τον Χριστό! Και Αυτός – νά ‘σαι βέβαιος – θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, θα σου αποκαλύψει πολλά και απίστευτα σ’ αυτό το ταξίδι!

Αν θέλεις, λοιπόν:

 • Να γνωρίσεις το Χριστό και να ζήσεις σύμφωνα με τη διδασκαλία Του
 • Να μελετήσεις βαθύτερα τη χριστιανική πίστη και την Αγία Γραφή
 • Να συμμετάσχεις στα ιερά Μυστήρια και σε Ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας
 • Να αποκτήσεις φιλίες αδελφικές, που θα τις εμπιστεύεσαι, θα σε στηρίξουν και θα κρατήσουν για πάντα
 • Να καλέσεις κοντά στον Χριστό τους συμφοιτητές σου
 • Να επισκέπτεσαι ασθενείς και εμπερίστατους σε Νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα
 • Να αναπτύξεις τα ταλέντα σου προσφέροντας μέσα στην Εκκλησία
 • Να ταξιδέψεις στην Ελλάδα, και όχι μόνο, με πολυήμερες και ημερήσιες εκδρομές
 • Να ζήσεις τη μοναδική εμπειρία της θερινής φοιτητικής κατασκήνωσης
 • Να περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια με αξέχαστες εμπειρίες
 • Να δράσεις

…ίσως η ΧΦΔ να είναι ο τόπος σου…
Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

ΔΕΙΤΕ παρακάτω τα πατρικά λόγια, τις αναμνήσεις και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, στην εορτή έναρξης των εργασιών της Χ.Φ.Δ. Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.