- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Ο τομέας Εξορμήσεων εν δράσει… και το καλοκαίρι!

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ… ΚΥΘΗΡΑ! (28/6-1/7/2019)

Ήταν μια επιθυμία μας! Ήταν περισσότερο ένα όνειρό μας! Έγινε και αίτημά μας! Και…χωρίς να το περιμένουμε… πήρε σάρκα και οστά! Ποιο; Ο Τομέας Εξορμήσεων της Χ.Φ.Δ. να επεκτείνει τη δράση του… χρονικά και… τοπικά. Όχι μόνο το χειμώνα στις σχολές… αλλά και το καλοκαίρι… κάπου… όπου θα μπορούσε να πέσει ο λόγος του Θεού και να καρποφορήσει…

Το “χωραφάκι” που μας εμπιστεύτηκε η αγάπη του Θεού για 2,5 μέρες ήταν… στα Κύθηρα!  Στο όμορφο, ήρεμο, μεγαλούτσικο  νησάκι όπου με πολλή αγάπη μας φιλεξένησε η οικογένεια του π. Παύλου Καλλίκα, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων κ. κ. Σεραφείμ. Σκοπός μας; Η διοργάνωση δυο κατασκηνιώτικων ημερών για τα παιδιά!

Παρασκευή 28 Ιουνίου, φτάνουμε τρέχοντας στον Πειραιά, μερικές έχοντας μόλις δώσει μαθήματα, κλείνοντας άλλες για λίγο τα βιβλία… και σαλπάρουμε! Μετά από 7 ώρες φτάνουμε στον προορισμό μας! Μέσα στο βαθύ σκοτάδι, κάτω από τα αναρίθμητα αστέρια του ουρανού… με αναμμένα τα φώτα της μάς περιμένει η Παναγιά η Δέσποινα, το προσκύνημα με τα γύρω κελλάκια, ο κατάλληλος τόπος διαμονής και διοργάνωσης των δραστηριοτήτων μας. Όταν ξημέρωσε, μείναμε άναυδες από την ομορφιά του τοπίου που αντικρίσαμε! Τελειώνοντας η Θεία Λειτουργία, το προαύλιο έχει γεμίσει από τους μικρούς… κατασκηνωτές και τους γονείς τους.

Και το πρόγραμμα αρχίζει! Το σύνθημά μας, “Εκκλησία, λιμάνι του Χριστού”, το φωνάζουμε πάλι και πάλι με όλη μας της δύναμη! Κι ύστερα παιχνίδι και ξανά παιχνίδι και πάλι παιχνίδι. Αλλά και κατασκευές και κουκλοθέατρο και τραγούδι! Οι μικροί μας φίλοι τα απολαμβάνουν όλα αχόρταγα, ακούραστοι μέχρι το βράδυ που έρχονται οι γονείς τους να τους πάρουν.

Κλείνοντας  η μέρα, τα μάτια μας έχουν γεμίσει φωτεινά χαμόγελα και λαμπερά βλέμματα· στ’ αυτιά μας ηχούν οι φωνές, οι απορίες, το τραγούδι τους… Η κούραση πολλή μα η καρδιά πετάει. “Το παρατηρήσατε ότι είμαστε κι εμείς 12, όπως οι Απόστολοι που γιορτάζουμε;”, λέει μια από την παρέα και η ψυχή μας γεμίζει ικεσία προς εκείνους που βάδισαν πρώτοι και από τον πόθο να πορευτεί γνήσια στα ίχνη τους…

Την επόμενη μέρα χωριζόμαστε σε δύο ομάδες. Η μια εκκλησιάζεται στο χωριό Ποταμός και επισκέπτεται κατόπιν το γηροκομείο που στεγάζει 50 περίπου γέροντες. Η έκπληξη και η χαρά είναι έντονα στα γηρασμένα πρόσωπα και γρήγορα γεμίζουν τα μάτια τους με δάκρυα. Οι ευχές τους πολλές… για τη λίγη ώρα με τα τραγούδια, για τις λίγες πνευματικές σκέψεις για την Παναγία μας, για τα μικρά δωράκια…

Η δεύτερη ομάδα εκκλησιάζεται στην περιοχή του Καραβά. Κι ύστερα… τρέχουμε στην Παναγιά Δέσποινα… γιατί η “κατασκήνωση” αρχίζει τη δεύτερη μέρα της! Ασφαλώς μαθαίνουμε ποιοι είναι οι Άγιοι Απόστολοι και ποιοι οι συνεχιστές τους… Ασφαλώς τρώμε με όρεξη ό,τι προσφερθεί κι ασφαλώς παίζουμε και κατασκευάζουμε χωρίς σταματημό. Νωρίς το απόγευμα, έχουμε μια μεγάλη επίσκεψη: ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων κ. Σεραφείμ, μας επισκέπτεται, μας ευλογεί, με τα πατρικά του λόγια μάς ενισχύει… και μας προσκαλεί να ξαναπάμε στο νησί… Το διήμερο κλείνει με μια μικρή ευκαιρία-απολογισμό του διημέρου μαζί με τους γονείς. Έτσι όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, ξένοι και ντόπιοι, ευχαριστούμε τον Θεό για την ευκαιρία και την πολλή ευλογία που έδωσε στις δύο αυτές μέρες: οι μικροί να πάρουν μια γεύση κατασκήνωσης και οι μεγάλοι… μια ακόμα εμπειρία της αγάπης Του!

Το επόμενο πρωινό έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, να ακούσουμε κάποια από τα πολλά θαύματα που επιτελεί… Κι ύστερα να περπατήσουμε στα όμορφα σοκάκια στη Χώρα και να ανεβούμε στο γραφικό κάστρο με την πανοραμική θέα… Λίγο μετά το μεσημέρι, το ταξίδι της επιστροφής ξεκινά… Μετράμε και ξαναμετράμε τις μέρες που πέρασαν κι αναρωτιόμαστε πώς διπλασιάστηκε ο χρόνος! Πόσα έγιναν! Πόσα ζήσαμε! Μοιάζει με ψέμα… αλλά ήταν αλήθεια! Μια ευλογημένη αλήθεια… που ευχόμαστε να έχει συνέχεια!

Δ.Χ., Ι.Α., Φ.Α., Μ.Β., Α.Κ., Κ.Α., Ε.Α., Μ.Κ., Μ.Μ., Ε.Α.

ΜΕΛΗ ΤΟΜΕΑ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ Χ.Φ.Δ.