- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Από τις εκδηλώσεις μας της 25ης Μαρτίου

Το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαρτίου 2012 [1], στην αίθουσα «Ενώσεως Γονέων η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) στους Αμπελόκηπους, έλαβε χώρα η εθνική εορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Πενταπόλεως κ.κ Ιγνάτιος και Ηλιουπόλεως κ.κ Θεόδωρος.

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Μακρυγιάννη, έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Τον ήρωα εκείνο που έλεγε την αλήθεια χωρίς να υπολογίζει το κόστος της, εκείνον που δεν αγωνίστηκε μόνο με το σπαθί του αλλά και με την καρδιά του για την ελευθερία και την ορθόδοξη πίστη. Το όλο θεατρικό πραγματεύεται την πρόσφορα του Μακρυγιάννη στην ελληνική επανάσταση και όχι μόνο, ενώ μας αφήνει μια γεύση από Ελλάδα του 21’, αναδεικνύοντας παράλληλα μεγάλες προσωπικότητες, πρότυπα, προς μίμηση ή και αποφυγή, για την σημερινή κοινωνία.

Η γιορτή περιελάμβανε θεατρικό, με ιστορικές παρεμβάσεις και περιγραφές, τραγούδια από τη χορωδία, απαγγελία ποιήματος, αλλά και παραδοσιακό χορευτικό. Οι φανεροί συντελεστές ήταν περίπου 50 άτομα, όμως υπήρχαν άλλα 60 με 70 που έκαναν όλες τις υποβοηθητικές εργασίες, όπως σκηνικά, φωτισμό, ήχο, βιντεοσκόπιση, και άλλα, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ ικανοποιητικό.

Εντύπωση προκάλεσε η ερμηνεία των ρόλων από τα παιδιά, η παραστατικότητα και η ζωντάνια από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ηθοποιό. Η συγκίνηση στα πρόσωπα των παρεβρισκομένων ήταν έκδηλη, όσο οι πράξεις του θεατρικού πλησιάζουν προς το τέλος, όπου ο Μακρυγιάννης αφήνει την τελευταία του πνοή. Πρέπει να παρατηρήσουμε άλλωστε ότι οι σκηνές ήταν καλοδουλεμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πιο πειστική απόδοση των ιστορικών γεγονότων. Συγκίνηση προκάλεσε και η επιλογή και εκτέλεση των τραγουδιών από τη χορωδία, αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί στο τέλος, με τους οποίους και έκλεισε η γιορτή.

Μετά από την εκδήλωση, ακολούθησε δείπνο στο Οικοτροφείο του «Μεγάλου Βασιλείου», στην τράπεζα του οποίου παρευρέθησαν ο π. Χριστόδουλος Κογιώνης και ο π. Θεολόγος Σαμαράς. Με συγκίνησιακή φόρτιση και πατριωτική έξαρση είπαμε γνωστά εθνικά τραγούδια. Έπειτα ακολούθησαν οι εντυπώσεις των παιδιών από τη γιορτή και οι πατέρες επισφράγισαν την βραδιά αυτή με τις ευχές και την αγάπη τους.

Είναι αξιοπερίεργο το πώς τέτοιοι ήρωες αγγίζουν τόσο έντονα τις καρδιές μας ακόμα και στις μέρες μας, ίσως πιο συνειδητά από κάποιους σύγχρονους. «Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το Εγώ», είπε ο Μακρυγιάννης και τον έχουμε τόσο ανάγκη αυτόν τον λόγο του! Όμως αυτή η ανταπόκριση θα ήταν πιο ταιριαστό να κλείσει με τα λόγια που έκλεισε και ο Μακρυγιάννης τη διαθήκη του, την οποία έγραψε ο ίδιος την 3η Σεπτεμβρίου του 1843, όταν διαδήλωνε για το σύνταγμα και ήταν σίγουρος ότι θα πέθαινε την ίδια μέρα! Ας τον αφουγκραστούμε: «Έχετε γειά όλοι και τυραννίαν να μην αφήσετε να φωλιάση εις την πατρίδα, να μην ντροπιάσετε τόσα αίματα που χύθηκαν».

Σ. Γ.

Αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα από την εθνική εορτή…