Χριστούγεννα στην Κορυτσά

0
29
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Ευκαιρία εθνικού αναβαπτισμού και ορθόδοξων συγκινήσεων αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης η 16η Δεκεμβρίου 2007. Οι λόγοι είναι περισσότερο από προφανείς, αν σκεφτούμε ότι προορισμός μας ήταν η Βόρειος Ήπειρος και συγκεκριμένα η περιοχή της Κορυτσάς.

Ξεκινήσαμε πουρνό-πουρνό, και γι’ αυτό είχαμε την ευκαιρία να εκκλησιαστούμε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κορυτσάς. Παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά και μάλιστα με την επίσκεψή μας συνέπεσε η τέλεση μιας χειροτονίας, από το Μητροπολίτη Κορυτσάς, κ. Ιωάννη.

Στην περιοχή της Κορυτσάς η ελληνική μειονότητα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί και γι’ αυτό ο ανάγκες για ελληνική παιδεία καλύπτονται από τα φροντιστήρια της Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία λειτουργούν από το 1991, με ευθύνη της ΣΦΕΒΑ και τη βοήθεια των προξενικών αρχών. Η στελέχωση των φροντιστηρίων καλύπτεται από αφιερωμένες ιεραποστόλους της Αδελφότητος “Χριστιανική Ελπίς” από την Ελλάδα.

Στις 16/12, τα φροντιστήρια της Κορυτσάς διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικη εορτή, η οποία στεγάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού. Την εκδήλωση παρακολουθήσαμε με πολύ χαρά, μαζί με πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους ο Μητροπολίτης και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά. Η Χορωδία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, ενισχυμένη χάριν των περιστάσεων, συμμετείχε στη γιορτή, αφιερώνοντας ύμνους και τραγούδια στα ελληνικά, λαμβάνοντας τα χειροκροτήματα του κοινού.

Μετά την εκδήλωση, αναχωρήσαμε για Πολένα, ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Κορυτσάς με αμιγή ορθόδοξο πληθυσμό. Εκεί επισκεφτήκαμε το Φροντιστήριο της περιοχής, όπου τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί για να μας υποδεχθούν.

Περί τα 25 παιδιά με τη δασκάλα τους μάς τραγούδησαν ελληνικά κάλαντα και κάτοικοι μάς μίλησαν για τη φρικτή δικτατορία του Hoxha, υπό την οποία κάθε θρησκευτική εκδήλωση, ακόμη και ένα σταυροκόπημα τιμωρείτο με φυλάκιση. Στο τέλος στελέχη της ΣΦΕΒΑ, τα οποία συνόδευαν την αποστολή μας μοίρασαν πλουμιστά δώρα στα παιδιά εν όψει των Χριστουγέννων.

Η εκδρομή μας λόγω του καλού προγραμματισμού και με την πρόνοια των κοπιώντων μελών που την οργάνωσαν δεν ήταν καθόλου πιεστική, γι’ αυτό και μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε μεταξύ μας, αλλά και με τους κατοίκους, να γυρίσουμε τα λιθόστρωτα στενά της Κορυτσάς, να προσέξουμε την απλότητα των ανθρώπων και να χαρούμε. Κάθε επίσκεψη στην Κορυτσά θα ήταν υπέροχη. Αυτή, όμως, επειδή ήμασταν όλοι μαζί παρέα, ήταν καλύτερη από κάθε προσδοκία.

Γ.K.

Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ