- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα στη Θεσσαλονίκη

Την πνευματική χαρά και την ουράνια αγαλλίαση που νοιώθει ο χριστιανός από τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί να τη νοιώσει, με κανέναν τρόπο, όποιος τα γιορτάζει μοναχά σαν μια συγκινητική  συνήθεια, που είναι δεμένη περισσότερο με τις συνηθισμένες χαρές του κόσμου, με τον χειμώνα, με τα χιόνια, με το ζεστό τζάκι.

Έτσι γράφει ο Κόντογλου. Κι εμείς συμφωνούμε! Γι’ αυτό και βγήκαμε έξω, στο έργο της διάδοσης του χριστουγεννιάτικου μηνύματος στην πόλη μας, με δύο παρόμοιες μεταξύ τους εκδηλώσεις, που πραγματοποιούμε σταθερά τα τελευταία χρόνια:

Την περασμένη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, μία μέρα μετά την εξόρμησή μας στα Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης [1], επισκεφθήκαμε τη φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [2]. Αφού τοποθετήσαμε σταντ με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο (επίκαιρα βιβλία, CD, κάρτες, φυλλάδια, περιοδικά) ξεκινήσαμε να μοιράζουμε στους εισερχόμενους στη λέσχη φοιτητές ένα φυλλάδιο με χριστουγεννιάτικο μήνυμα.  Βασικός μας στόχος και προτεραιότητα ήταν να ανάψουμε μία σπίθα Χριστού στις ψυχές των συμφοιτητών μας· τα λόγια του φυλλαδίου να εισχωρήσουν στο χώρο της καρδιάς και να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δόξα τω Θεώ, η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν θετική, αν και τα πρόσωπα πολλών απ’ αυτούς είχαν μια δόση έκπληξης, καθώς έβλεπαν νέους που δεν το περίμεναν να δείχνουν τόσο ζήλο και μεράκι στο έργο της ιεραποστολής. Αλλά κι εμείς με τη σειρά μας δεν περιμέναμε από κάποιους φοιτητές να δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν πληροφορίες για τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση και να είναι γνώστες κάποιων φυλλαδίων ή ομιλιών μας!  Νομίζω, ότι ένα θετικό στοιχείο της εξόρμησης ήταν ότι μάθαμε πως οι φοιτητές της πόλη μας έχουν σχηματίσει μια αληθινή εικόνα για μας, αυτή της χαρούμενης και αγνής χριστιανικής παρέας, πράγμα που είναι σημαντικό, αν αναλογιστούμε την εικόνα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στη συνείδηση των πολλών γι’ αυτούς που είναι «της Εκκλησίας». Ευκαιρίες σαν την παρούσα μας δίνουν τη δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε κακομοίρηδες και ελαφρόμυαλοι, αλλά ώριμοι και συνειδητοποιημένοι. Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, ο Θεός να φωτίσει όλους τους νέους της ηλικίας μας να πορευόμαστε «την οδόν, την απάγουσα εις την ζωήν».

~~~

Σήμερα Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στην πλατεία Αριστοτέλους [3], ένα κλασικό σημείο διερχομένων της πόλης μας. Τοποθετήσαμε και εκεί ένα σταντ με πληθώρα χριστουγεννιάτικων επιλογών και ορίσαμε τα σημεία που θα διανέμαμε τα φυλλάδια με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα στην περίμετρο της πλατείας. Η προσέλευση των μελών του τομέα ήταν άκρως ικανοποιητική (15 περίπου άτομα), αν σταθμίσουμε και το απρόσφορο των ημερών για την ανάληψη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Η εξόρμηση αυτή ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια απ’ αυτή της λέσχης (10.30-14.30), οπότε και πιο πλούσια σε εμπειρίες (που όσοι συμμετείχαν ελπίζουμε να μοιραστούν με τους υπόλοιπους στα σχόλια)! Κάθε φοιτητής που συμμετείχε στην εξόρμηση είχε στο τέλος της να αφηγηθεί πλειάδα περιστατικών. Υπήρχε η κοινή διαπίστωση, ότι αυτό που αξίζει περισσότερο σε τέτοιου είδους εξορμήσεις δεν είναι οι μεγάλες πωλήσεις, αλλά η ωφέλεια που προξενείται στους περαστικούς από την παρουσία μας και μόνο! Και εδώ δεν πρόκειται ασφαλώς για αποκλειστικά νεανικό κοινό. Πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν όταν έβλεπαν μέσα σ’ αυτή την πνευματική ερημοποίηση της κοινωνίας μας να ξεπροβάλει μία ελπίδα· ότι το έθνος μας μπορεί να ξυπνήσει απ’ τον πνευματικό λήθαργο στον οποίο έχει πέσει· ότι ο κόκκος συνάπεως που είμαστε εμείς οι Χριστιανοί, αν και είναι μικρότερος πάντων, θα αυξηθεί, θα γίνει μεγάλο δένδρο και θα καρποφορήσει. Ευχόμαστε και σ’ αυτήν την εξόρμηση να ωφελήθηκαν πολλές ψυχές και να νοηματοδοτήθηκε ένα νέο αναγεννητικό ξεκίνημα στη ζωή τους!

Ζωτικός