- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Το έργο της ιεραποστολής

«Είστε κατευθυνόμενοι και δεν το ξέρετε, γιατί έχετε την εντύπωση ότι είστε ελεύθεροι!» (άποψη καθηγήτριας)

Είμαστε, άραγε, ετεροκατευθυνόμενα άτομα ή είναι ελεύθερη επιλογή μας η συμμετοχή στις εξορμήσεις; Παρακινούμαστε από εξωτερικές δυνάμεις ή το κάνουμε αυτόβουλα; Είμαστε σκλάβοι Χριστού ή «δούλοι Χριστού»; Τελικά, η εκκλησία είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι με σκοπό να έχει τροχοπέδη της το λαό ή είναι η πύλη που οδηγεί στην Αθανασία;

Σε πολλούς συμφοιτητές μας αυτά τα ερωτήματα αποτελούν μια καθημερινότητα. Εμείς χωρίς δισταγμό απαντάμε:

Ναι, είμαστε ελεύθεροι, αυτόνομοι, αυτόβουλοι! Κανείς δε μας πιέζει, κανείς δε μας εξαναγκάζει! Μόνοι μας ελεύθερα και συνειδητά πιστεύουμε και με θάρρος το ομολογούμε. Είμαστε ελεύθεροι «δούλοι Θεού»!

Αυτή η ελευθερία μας μάς οδήγησε για προτελευταία φορά στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Στις 13 Μαΐου 21 μέλη τους Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης συγκεντρωθήκαμε στο ΠΑΜΑΚ με σκοπό τη διάδοση του χριστιανικού περιοδικού «Η Δράσις μας». Αφού επικαλεστήκαμε τη βοήθεια του Αναληφθέντος Κυρίου, χωριστήκαμε σε 3 ομάδες, εκ των οποίων η μια έμεινε στο ΠΑΜΑΚ και οι άλλες δυο κατευθυνθήκαν στο Πολυτεχνείο και στο Παιδαγωγικό. Η ανταπόκριση των φοιτητών και καθηγητών ήταν εντυπωσιακή. Ορισμένοι καθηγητές, μάλιστα, ζήτησαν και τα προηγούμενα τεύχη! Στην όλη προσπάθεια μας συνέβαλλε καθοριστικά η πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία και το εντυπωσιακό εξώφυλλο.

Βέβαια, υπήρξε και η αντίθετη άποψη. Με έκπληξη ακούσαμε μια συμφοιτήτρια μας να μας λέει κατηγορηματικά ότι έχουμε θράσος που τολμούμε και μπαίνουμε στα αμφιθέατρα διαδίδοντας το Λόγο του Θεού! Όπως και να έχει εμείς απτόητοι συνεχίζουμε να «δίνουμε μάχη σκληρή στον κόσμο αυτό» και δεν ξεχνάμε τον μακαρισμό του Κυρίου «μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσι καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ῥῆμα καθ᾿ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ», ένα  λόγο που μας δίνει δύναμη και μας παρηγορεί.

«Χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς» μας υπόσχεται ο Ιησούς Χριστός και η δοξολογία μας για την ευλογημένη έκβαση της εξόρμησής μας φτάνει «ως θυμίαμα ενώπιον Του».

Με τη βοήθεια του Θεού ο κύκλος των ιεραποστολικών εξορμήσεων ολοκληρώνεται με την επόμενη συνάντησή μας στις σχολές Θετικών Επιστημών από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς!

Γ.Ν.Μ.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου έλαβε χώρα η πρώτη ιεραποστολική εξόρμηση του Μαΐου, στα Α.Τ.Ε.Ι. Ήταν η 3η φορά που τα επισκεπτόμασταν φέτος, αλλά παρόλ’ αυτά ο ενθουσιασμός ήταν αμείωτος, τα πρόσωπα χαρωπά, η διάθεση κεφάτη! Η δροσερή χριστιανική παρουσία και η γεμάτη με αισιοδοξία νότα που εξέπεμπαν τα μέλη του τομέα εξορμήσεων, ερχόταν σε αντίθεση με τη μελαγχολική ατμόσφαιρα και το μουντό χρώμα του συννεφιασμένου ουρανού.

Με τη χάρη του Θεού, μαζευτήκαμε 21 άτομα στην είσοδο των Α.Τ.Ε.Ι. ψελλίσαμε λίγα λόγια προσευχής και χωριστήκαμε σε 3 groups, προκειμένου να είμαστε πιο αποδοτικοί στο έργο μας.

Αξίζει να ειπωθεί ότι παρ’ ότι η ομαλή διεξαγωγή της ιεραποστολής στα Α.Τ.Ε.Ι. είναι δύσκολο εγχείρημα, εξαιτίας του άναρχα δομημένου προγράμματος και του περιορισμένου αριθμού παρακολουθούντων, ο Θεός μας έδωσε λύσεις που δεν περιμέναμε… Θα παραθέσω για λόγους συντομίας ένα από τα πολλά παραδείγματα βοήθειας του Θεού:

Στα αρχικά μας πλάνα ήταν να επισκεφτούμε ένα τμήμα που γνωρίζαμε ότι θα είχε και πολύ πιστό καθηγητή, αλλά και πολυπληθές ακροατήριο.  Το μέλος, όμως του τομέα μας, που γνώριζε την ώρα και την αίθουσα του μαθήματος, δεν κατάφερε να έρθει, αλλά ούτε και να επικοινωνήσει μαζί μας. Εκεί, λοιπόν, που πηγαίναμε στα τυφλά, βλέπουμε “τυχαία” τον καθηγητή του μαθήματος, να βγαίνει απ’ το γραφείο του. Χωρίς να χάσουμε δευτερόλεπτο σπεύσαμε να ρωτήσουμε το βοηθό του σχετικά με την ακριβή ώρα και αίθουσα του μαθήματος. Αφού ενημερωθήκαμε, κατευθυνθήκαμε προς το αμφιθέατρο που μας υπέδειξε ο βοηθός. Εκεί, περίμενε πλήθος φοιτητών ∙ ο καθηγητής όμως άφαντος… Περιμέναμε κανένα 10άλεπτο…και κει που θα λέγαμε “νάτος ο καθηγητής” , άρχισαν οι μαθητές του να φεύγουν μαζικά. Ποιος ήταν, άραγε ο προορισμός αυτής της βουβής και προβατόσχημης πομπής; Μήπως το μάθημα ακυρώθηκε και όδευαν ολοταχώς προς την έξοδο να προλάβουν το λεωφορείο; Εμείς, παρά τους εύλογους προβληματισμούς μας, τους ακολουθήσαμε… Ρωτήσαμε, μάλιστα, κάποιους ουραγούς, μήπως και ήξεραν κάτι παραπάνω και μας διαφωτίσουν, αλλά εις μάτην… Ώσπου, ανέλπιστα, άρχισαν να ανεβαίνουν κάτι σκάλες και να μπαίνουν στην πρώτη πόρτα αριστερά. Γεμάτοι ανακούφιση, αλλά και έκπληξη βλέπουμε τον καθηγητή να είναι έτοιμος να κλείσει την πόρτα, ώστε να ξεκινήσει το μάθημα. Πριν προλάβει να την κλείσει, τρυπώνουμε και μεις μέσα και του ζητάμε την άδεια για να κάνουμε ανακοίνωση…

Η ανακοίνωση έγινε, τα φυλλάδια και τα περιοδικά διανεμήθηκαν, το πεδίο ήταν πλέον ελεύθερο και πρόσφορο για να δράσει η θεοκίνητη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Για ελάχιστα δευτερόλεπτα, προλάβαμε το κλείσιμο της πόρτας… Για ελάχιστα δευτερόλεπτα, προφτάσαμε το άνοιγμα της θύρας των φοιτητικών καρδιών στο κάλεσμα του Θεού…

Ζωτικός

Δόξα τω Θεώ!!!

Μία ακόμα εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του πανεπιστημίου. Αυτή τη φορά στη Φιλοσοφική και Θεολογική σχολή. Τα μέλη του τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Μαζευτήκαμε 22 άτομα. Αφού ζητήσαμε με την προσευχή μας τη χάρη του Θεού, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και σκορπιστήκαμε στον πανεπιστημιακό χώρο.

Πήγαμε σε αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής σχολής για να διαδώσουμε το λόγο του Θεού. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα γραφεία των καθηγητών. Πολλοί καθηγητές μας, μας περίμεναν και μας δέχτηκαν με πολλή χαρά.

Προκειμένου να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας για τις δραστηριότητές και τις εκδηλώσεις μας μοιράσαμε σχετικό φυλλάδιο.  Επίσης, δόθηκε ένα κείμενο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με τίτλο «το οξυγόνο της ψυχής», το οποίο αναφέρεται στην προσευχή.

Στην είσοδο της Φιλοσοφικής σχολής στήθηκε τραπεζάκι στο οποίο υπήρχαν διάφορα φυλλάδια πνευματικού περιεχομένου και το περιοδικό μας.

Παρόλο που η προσέλευση των φοιτητών στα αμφιθέατρα δεν ήταν μεγάλη, τα μέλη του τομέα μας δεν πτοηθήκαν και έσπειραν το λόγο του Θεού με πολλή χαρά και επιμονή, ακόμα και σε σχετικά άδεια αμφιθέατρα.

Ευχαριστούμε το Θεό που ευλόγησε και  τη σημερινή μας εξόρμηση και ευχόμαστε να ευλογήσει και την επόμενη την Τετάρτη στα ΑΤΕΙ.

Φοιτήτριες Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης


Η προγραμματισμένη για το πρωί της 21.04 ιεραποστολική εξόρμηση στη Νομική σχολή και το κτίριο Διοίκησης πραγματοποίηθηκε μία μέρα νωρίτερα λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προαναγγελθεί.

Η “Δράση” μας ξεκίνησε με επίκληση για φωτισμό στον Αναστάντα Κύριο μας. Τα 23 μέλη του τομέα που συγκεντρωθήκαμε, αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, κατευθυνθήκαμε προς τα αμφιθέατρα της σχολής προκειμένου να μεταδώσουμε το αναστάσιμο μήνυμα. Συνεχίσαμε επισκεπτόμενοι τα γραφεία των καθηγητών και το κτίριο Διοίκησης, όπου βρίσκονται οι γραμματείες των περισσοτέρων σχολών και η Πρυτανεία.

Λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού μελών τελειώσαμε σύντομα και καταφέραμε να εξοικονομήσουμε χρόνο για να επισκεφτούμε και τα γραφεία των καθηγητών του Χημικού, όπου η ατμόσφαιρα ήταν άκρως θετική. Τέλος, επιστρέψαμε για κάποιες επιπλέον ανακοινώσεις στη Νομική και λίγο πριν την αποχώρησή μας συγκεντρωθήκαμε για τον απολογισμό στο τραπεζάκι, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς της εξόρμησής μας.

Μετά το πέρας της εξόρμησης κάποια μέλη του τομέα μοίρασαν στη Λέσχη φειγ-βολάν για τις ομιλίες μας και έξω από τη Φιλοσοφική σχολή διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για τη δράση της αιρέσεως των Μορμόνων.

Δοξάζουμε το Θεό που ευλόγησε άλλη μία προσπάθεια διάδοσης του Λόγου Του και ας ευχηθούμε να δώσει την ίδια πνευματική καρποφορία και στην επόμενη εξόρμηση στη Φιλοσοφική!

Φοιτήτριες Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης


Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μετά από ανάπαυλα δύο εβδομάδων, τα μέλη του τομέα εξορμήσεων φανερά ανανεωμένα και διψασμένα για δράση, ρίχτηκαν με τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα, στην αρένα του πανεπιστημίου για να δώσουν νέες μάχες, να κατακτήσουν νέες κορυφές, να αναμετρηθούν με αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις, να τα βάλουν με τον άρχοντα του κόσμου τούτου «ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά τοις πονηρίας εν τοις επουρανίοις» (Εφεσίους ΣΤ’ 12).

Δόξα τω Θεώ, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο δεν μπήκε ακόμη σε πλήρεις ρυθμούς λειτουργίας και αρκετά μέλη της ΧΦΔ δεν επέστρεψαν απ’ τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του Πολυτεχνείου 22 μέλη του τομέα και αφού χωριστήκαμε σε 2 ομάδες ξεχυθήκαμε σε όλο το μήκος και το πλάτος της σχολής, διαλαλώντας το Χριστός Ανέστη, διαδίδοντας το περιοδικό και τα φυλλάδιά μας, διατρανώνοντας τον πόθο, τη δίψα και τη λαχτάρα μας για ένα πανεπιστήμιο εμφορούμενο και διαποτισμένο από την παρουσία και τη Χάρη του Θεού. Διότι η θλιβερή πραγματικότητα μας ψιθυρίζει ακατάπαυστα ότι η φοιτητική νεολαία μας χρειάζεται επειγόντως θεραπευτική αγωγή. Περιμένει με αδημονία τον ιατρό-Χριστό που θα ενοφθαλμίσει στα ασθενή και μυωπικά μάτια της το κολλύριο της Χάρης Του, ώστε θεραπευμένα πλέον να αντικρύσουν και να γευτούν το αληθινόν και ανέσπερον φως.

Ας επιστρέψουμε όμως στην αναπόληση της σημερινής εξόρμησης. Στις 10.45πμ διακλαδιστήκαμε σε τρεις ομάδες με μία από αυτές να αναλαμβάνει να συνεχίσει την εξόρμηση στα τμήματα του Παιδαγωγικού και των Νηπιαγωγών. Πράγματι, όλα κύλισαν ομαλά και μέχρι τις 12.20μμ είχαμε πραγματοποιήσει το έργο της ιεραποστολής σε 14 και πλέον πανεπιστημιακές αίθουσες και στην  πλειονότητα των καθηγητών των δύο σχολών.

Ο απολογισμός που κάναμε στο τέλος της εξόρμησης ήταν πολύ θετικός και γέμισε τα δοχεία της καρδιάς μας με αισιοδοξία και ελπίδα για τη συνέχεια του έργου μας.

Ζωτικός


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Δόξα τω παναγάθω Θεώ!

Με την χάρη του Θεού, την ευλογία των πατέρων μας και την πνευματική υποστήριξη της μητροπόλεώς μας, άλλη μια ιεραποστολική εξόρμηση έλαβε χώρα στα ιερά χώματα της μαρτυρικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο στόχος της εξόρμησης ήταν τα Α.Τ.Ε.Ι., τα οποία, αν και ήταν δηλωμένα στο πρόγραμμα για την προηγούμενη εβδομάδα, μετετέθησαν για τη σημερινή μέρα λόγω απεργίας.

Λίγα λεπτά προτού τα ρολόγια μας δείξουν 10.30 π.μ. (προκαθορισμένη ώρα της συνάντησης) ήμασταν στην είσοδο των A.Τ.Ε.Ι.. Εκεί, σε μια γωνιά, προσευχηθήκαμε – πραεία τη φωνή -, καθώς επίσης και νοερώς κατά τη διάρκεια της εξόρμησης (το κατά δύναμιν!), ώστε να ηγηθεί ο Κύριος του ιεραποστολικού έργου μας.

Χωριστήκαμε σε τρεις “πολυάριθμες” ομάδες και ξεκινήσαμε το βαρυσήμαντο έργο. Τα Α.Τ.Ε.Ι. όμως, όπως τα ζήσαμε σήμερα, θυμίζουν τους στίχους του Ελύτη από το Άξιον Εστί: “Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα… και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς…”. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας: “πού είμαστε; πού πάμε;”. Μέχρι και οι δρασίτες που σπουδάζουν εκεί δυσκολεύονταν να μας κατατοπίσουν. Παρ’ όλα αυτά, κάναμε ανακοινώσεις σε αρκετά αμφιθέατρα, αλλά και εργαστήρια.

Όπως είναι φυσικό – δεδομένο πλέον! – δεν έλειψαν και τα ευτράπελα που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην εξόρμηση. Ένα απ’ αυτά ήταν και η ανακοίνωση σε εργαστήριο φυσικοθεραπείας που έκανε ένας από μας δίπλα σε ένα… σκελετό! Ένα άλλο αξιομνημόνευτο γεγονός είναι και το εξής (στο τμήμα Αυτοματισμού, νομίζω!): σε μια ξαφνική και απέλπιδα προσπάθεια για μια καλή φωτογραφία, κάποιος/α κατάφερε να αφήσει ένα τεράστιο διάδρομο χωρίς φως, όταν πάτησε καταλάθως τον διακόπτη στον τοίχο! (πάλι καλά λίγοι κατάλαβαν ποιος ήταν ο υπαίτιος…).

Το αν πήγε καλά ή όχι η ιεραποστολική εξόρμηση θα το μάθουμε σε κάμποσα χρόνια! Για την ώρα, εμείς ως “γεωργοί”, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας, ρίξαμε τον “σπόρο”. Από ‘κει και πέρα, αναλαμβάνει ο “κηπουρός”, ο Χριστός. Αυτός θα φροντίσει ώστε να “φυτρώσει”. Αυτός θα φροντίσει να μπολιάσει το “κλωνάρι” της Ορθοδοξίας σε όσους δεν τη γεύτηκαν ακόμη.

Θ.Ι.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010… Το πανεπιστήμιο συνεχίζει να μαστίζεται από τις αλλεπάλληλες  απεργίες, να πλήττεται από την ασυνήθιστα σφοδρή κακοκαιρία, να ταλαιπωρείται από τις συνεχείς και μεθοδευμένες καταλήψεις… και οι “εξορμησάδες” στον κόσμο τους… Ενάντια σε προγνωστικά και αριθμούς,  υπολογισμούς και δεδομένα, διλήμματα κι εμπόδια, όρθωσαν το πρέπον ανάστημα, πρόταξαν το απαραίτητο σθένος, επέδειξαν την αρμόζουσα ψυχική αντοχή για τις ποικίλες απαιτήσεις της εξόρμησης.

Τι είναι λοιπόν αυτό που έκανε τους ιεραπόστολους να αψηφήσουν όλο αυτό το δυσμενές κλίμα και τους γέμισε τα δοχεία της καρδιάς τους με ζήλο, φλόγα κι ενθουσιασμό; Μη ψάχνετε να βρείτε το «τι» γιατί ποτέ δε θα το βρείτε· η απάντηση βρίσκεται στο «τις» και αποκτά υπόσταση στο όνομα «ΧΡΙΣΤΟΣ». Χωρίς Αυτόν, θα μαραζώναμε από την απουσία ζωτικής ενέργειας, θα κυριευόμασταν απ’ την κακομοιριά και την ηττοπάθεια, θα καταντούσαμε άβουλα ανδρείκελα, παραδομένα στις ελκυστικές σειρήνες των σύγχρονων γητευτών. Το διακηρύττει άλλωστε και ο Κύριός μας με την αποστομωτική φράση Του: «Χωρίς εμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν».

Ας αφήσουμε όμως τις φιλοσοφικές ακροβασίες και ας κάνουμε με το φακό της μνήμης μας ένα zoom στα αξιοσημείωτα της χθεσινής εξόρμησης.

Συγκεντρωθήκαμε στις 10.40 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) κάναμε την καθιερωμένη ολιγόλεπτη προσευχή μας και χωριστήκαμε σε 2 groups, τα οποία εφοδιασμένα με τα απαραίτητα φυλλάδια και περιοδικά, κατευθύνθηκαν στα αμφιθέατρα που είχαν αναλάβει να ασκήσουν το έργο της ιεραποστολής.

Δόξα τω Θεώ, ήταν αρκετοί οι φοιτητές που ενδιαφέρθηκαν να προμηθευτούν το περιοδικό μας και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές μας.  Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα γραφεία των καθηγητών, απ’ τα οποία αποκομίσαμε το ίδιο θετικές εμπειρίες. Στις 12 μ. κι ενώ ετοιμαζόμασταν να συνεχίσουμε εκ νέου την ιεραποστολή στα αμφιθέατρα του ΠΑ.ΜΑΚ. διαπιστώσαμε με λύπη ότι οι αίθουσες που θα είχαν μάθημα ήταν πολύ φτωχές σε αριθμό, γεγονός που καθιστούσε διακοσμητική και άχαρη την παρουσία του ενός από τα 2 groups. Αρχίσαμε λοιπόν να στύβουμε το κεφάλι μας, μήπως και κατεβάσει καμιά ιδέα που θα έδινε λύση στο αδιέξοδο που είχαμε περιέλθει. Εκεί, λοιπόν, που οι λιγοστές ελπίδες μας άρχισαν να εξανεμίζονται, μία κοπέλα είχε τη φαεινή ιδέα να μας προτρέψει  να συνεχίσουμε το έργο της ιεραποστολής στη Θεολογική Σχολή, η οποία αποτελούσε τη μοναδική αξιόλογη και ελπιδοφόρα πρόταση.  Υπήρχε όμως ένα ακόμη άλυτο πρόβλημα που μας προξενούσε αφόρητο πονοκέφαλο.  Η ώρα ήταν ήδη 12.10 μ.μ. και εμείς καλούμασταν να προλάβουμε τα μαθήματα που θα ξεκινούσαν ως συνήθως, στις 12.15 μ.μ. Έπρεπε δηλαδή μέσα σε 05΄ να καλύψουμε απόσταση που απαιτούσε τουλάχιστον 10΄, δεδομένο που προσέδιδε ένα ρίσκο στο όλο εγχείρημα. Αλλά κάτι τέτοιες στιγμές είναι που φανερώνεται η δύναμη και το μεγαλείο του Θεού! Παρ’ ότι φτάσαμε στη Θεολογική αργοπορημένοι, κατά τις 12.25 μ.μ., προλάβαμε να εκπληρώσουμε το ιεραποστολικό μας καθήκον σε 2 αμφιθέατρα –σε όσα δηλαδή είχαν εκείνη την ώρα μάθημα– και σ’ όλα τα γραφεία των καθηγητών.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, πώς είναι δυνατόν να μην αντιληφθεί κανείς την εξόφθαλμη και διάχυτη παρουσία του Θεού στην εξόρμηση;

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονιστεί για μία ακόμη φορά, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, ότι το ιεραποστολικό έργο δεν περιορίζεται μόνο στα ορώμενα, αλλά επεκτείνεται και στα μη ορώμενα. Όπως ο άνθρωπος μπορεί να δει μόνο το 4% της ύλης και το υπόλοιπο 96%  δεν μπορεί να το δει, έχω την αίσθηση ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την  αντιληπτική ικανότητα που μπορούμε να έχουμε για την ωφέλεια και τη σπουδαιότητα μιας εξόρμησης.

Και μην ξεχνιόμαστε..! Την ερχόμενη εβδομάδα, περιμένουν  με λαχτάρα την επίσκεψή μας τα Α.Τ.Ε.Ι.

Η συνάντησή μας στη σχολή των Θετικών Επιστημών πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Θεού στις 2 Μαρτίου στις 10 το πρωί.

Παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν στο πανεπιστημιακό περιβάλλον αυτές τις ημέρες λόγω καταλήψεων και μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων, η ιεραποστολική εξόρμηση της Δράσης μας συντελέστηκε επιτυχώς.

Αφού παρακαλέσαμε για φωτισμό και ενίσχυση, τα 23 μέλη του τομέα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και επιδοθήκαμε στη διάδοση της ορθόδοξης χριστιανικής Αλήθειας.

Η ανταπόκριση των συμφοιτητών μας ήταν ικανοποιητική, καθώς αρκετοί από αυτούς προμηθεύτηκαν το περιοδικό και ενημερώθηκαν από τα φυλλάδια που μοιράστηκαν.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των καθηγητών, οι οποίοι ήταν ευμενώς διακείμενοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να ανοίξουμε εκτενή συζήτηση μαζί τους.

Εξαιτίας της κατάληψης στο Φυσικό, η εξόρμησή μας επεκτάθηκε και στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής σχολής.

Είθε ο σπόρος που έπεσε στις ψυχές των συναδέλφων μας να καρποφορήσει!

Ανανεώνουμε τη συνάντησή μας την επόμενη εβδομάδα στα Α.Τ.Ε.Ι.!!!

Πρωτοετείς φοιτήτριες Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης

εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [43]εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [44]εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [45]εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [46]εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [47]εξόρμηση στο Φυσικομαθηματικό [48]
Μετά την ανάπαυλα της εξεταστικής, ο τομέας εξορμήσεων της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης ανασυντάσσεται και επιστρέφει στα αμφιθέατρα. Μια καλή αρχή έγινε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στην Πολυτεχνική και την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ..

Η εξόρμηση είχε αναβληθεί από την προηγουμένη ημέρα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό αρχικά δυσκόλεψε τον προγραμματισμό μας, καθώς τα ωρολόγια προγράμματα των Σχολών ήταν λιγότερο πρόσφορα από την Τετάρτη. Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τα 29 μέλη της Χ.Φ.Δ., τα οποία ξεχύθηκαν στους διαδρόμους των Σχολών για να διακηρύξουν την πίστη τους στο Χριστό, το εφικτό της καθημερινής βίωσης της ορθόδοξης πνευματικότητας και να απευθύνουν το κάλεσμα στους συμφοιτητές μας να ζήσουν κάτι διαφορετικό στη φοιτητική τους ζωή.

Κατά τις ώρες των παραδόσεων, τα κλιμάκια των φοιτητών και φοιτητριών επισκέπτονταν τα γραφεία των κυρίων Καθηγητών και έδιναν και σ’ αυτούς το παρών της σύγχρονης ορθόδοξης νεανικής παρουσίας. Κάποιοι καθηγητές μάλιστα υπήρξαν ιδιαίτερα θετικοί και μας άνοιξαν την καρδιά τους διηγούμενοι παρόμοιες με τις δικές μας δραστηριότητες στις οποίες είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε το ενδιαφέρον κάποιων φοιτητών, οι οποίοι θέλησαν να ανοίξουν συζήτηση μαζί μας για θέματα της επικαιρότητας και να ζητήσουν τη γνώμη μας ως ορθόδοξων χριστιανών φοιτητών. Μετά από μία ώρα ευγενούς συνομιλίας και παρά τον υλιστικό αυτοπροσδιορισμό τους, αποκομίσαμε το σεβασμό τους για την παρουσία μας στα Πανεπιστήμια, την οποία μας κάλεσαν να  εντείνουμε και να την επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς.

Η συγκομιδή μετά από δυόμιση ώρες εξόρμησης ήταν σημαντική. Εμείς λάβαμε δύναμη από τη χάρη της χριστιανικής ομολογίας. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας άκουσαν την πρόσκλησή μας και τοποθετήθηκαν ως προς αυτήν. Τα ορατά αποτελέσματα δεν ήταν λίγα, αυτά όμως που θα εκδηλωθούν μυστικά στις καρδιές των ανθρώπων και θα καρποφορήσουν δεν μπορούμε να τα φανταστούμε. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε…

Ζείδωρος

Εξόρμηση στην Πολυτεχνική και Παιδαγωγική σχολή

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-13:00 πραγματοποιήθηκε η τελευταία ιεραποστολική εξόρμηση αυτού του έτους στα Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Αν και ήταν η πρώτη φορά που δραστηριοποιηθήκαμε στον συγκεκριμένο χώρο και παρ’ όλο που η χρονική στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη, λόγω παραμονής των εορτών, ο Θεός ευδόκησε και τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ενθαρρυντικά!

Η δράση μας ξεκίνησε με επίκληση στον Θεό για ενίσχυση και τα 20 μέλη του τομέα που συμμετείχαμε σε αυτήν την εξόρμηση χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, η κάθε μια από τις οποίες ανέλαβε ξεχωριστά τμήματα. Προκειμένου να μας γνωρίσουν  οι συμφοιτητές μας μοιράσαμε το φυλλάδιο “Ποιοί είμαστε” και μεταφέραμε το κλίμα των Χριστουγέννων με άλλα δύο επίκαιρα άρθρα καθώς και το χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού “Η Δράσις μας”.

Αρχικά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη δυσκολία των άδειων (και ενίοτε κλειστών!) αμφιθεάτρων, πραγματοποιήθηκαν ωστόσο αρκετές ανακοινώσεις. Έπειτα, συνεχίσαμε με επισκέψεις στα γραφεία των καθηγητών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ευμενώς διακείμενοι στην προσπάθειά  μας και ευχαριστήθηκαν που διαπίστωσαν την παρουσία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης και στο ίδρυμά τους.

Δόξα τω Θεώ ο απολογισμός ήταν υπεράνω των προσδοκιών μας! Η νεανική μας φλόγα ευχόμαστε να άγγιξε τις ψυχές των ανθρώπων της εποχής μας και η σημερινή μας προσπάθεια να ανοίξει νέους δρόμους προς τον νεογέννητο Χριστό!

Φοιτήτριες Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης

Εξόρμηση στα ΑΤΕΙ 4

Εξόρμηση ΑΤΕΙ 1

Εξόρμηση στα ΑΤΕΙ 2

Εξόρμηση στα ΑΤΕΙ 3

[Μετάβαση στα σχόλια για αυτή την εξόρμηση [49]]

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και τις ώρες 10.00πμ – 12.30μμ πραγματοποιήθηκε ιεραποστολική εξόρμηση στο Α.Π.Θ.. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί η εξόρμηση, όπως είχε προγραμματιστεί. Τα δυσοίωνα νέα είχαν καταφτάσει από την προηγούμενη μέρα, όταν ενημερωθήκαμε για την κατάληψη των περισσότερων τμημάτων του Πολυτεχνείου, στο οποίο και είχε προγραμματιστεί να γίνει η εξόρμηση. Επειδή, λοιπόν, δε θα καρποφορούσε η προσπάθειά μας, στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εξόρμηση σε άλλα τμήματα του Α.Π.Θ.. Η πιο δυσάρεστη όμως εξέλιξη ήταν ότι και όσα από τα τμήματα δεν τελούσαν υπό κατάληψη, είχαν την ώρα της εξόρμησης συνελεύσεις. Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις καθιστούσαν αμφίβολη και αβέβαιη την επιτυχία της εξόρμησης.

Όμως, «όπου βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις». Είχαμε λησμονήσει ότι Αρχηγός, Συντονιστής και Υπεύθυνος της εξόρμησης ήταν ο Χριστός. Η επίπεδη λογική και τα στατιστικά δεδομένα καταργούνται, αν Αυτός το θελήσει. Έτσι, συνέβη και στη περίπτωσή μας… Κατευθυνόμενοι υπό την καθοδήγηση του Θεού, χωρίς σαφείς προορισμούς και γνώση των δεδομένων της εκάστοτε σχολής (που ήταν απαραίτητα για να ξέρουμε σε ποιες σχολές να εστιάσουμε την προσπάθεια μας), συνέβη αυτό που δε θα μπορούσε να φανταστεί ούτε η πιο ευφάνταστη φαντασία· κάτι που ήταν απρόσμενο και φάνταζε ακατόρθωτο! Η πιο πλήρης και αποδοτική εξόρμηση μέχρι στιγμής! Πλήρης, γιατί εκεί που νομίζαμε ότι θα μείνουμε άπραγοι, «ανάσα δεν πήραμε». Και αποδοτική, γιατί δώσαμε τόσα περιοδικά που ποτέ μας δεν είχαμε διανοηθεί, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αυτοσκοπός στις εξορμήσεις μας!

Συμπέρασμα: Σ’ αυτήν την εξόρμηση βιώσαμε και διαπιστώσαμε  έμπρακτα τι  θαύματα μπορεί να επιτελέσει η Χάρη του Θεού. Ας διδαχθούμε και ας ωφεληθούμε από τις εμπειρίες που μας αξιώνει να ζούμε ο Θεός και ας αναπέμψουμε δοξολογητικό ύμνο για τις πλούσιες δωρεές Του.

Ζωτικός

[Μετάβαση στα σχόλια για αυτή την εξόρμηση [50]]

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η εξόρμηση του Δεκεμβρίου στη Νομική σχολή.

Αν και αρχικά συγκεντρωθήκαμε λίγοι, τελευταία στιγμή (κλασικοί Έλληνες), μαζευτήκαμε γύρω στα 20 άτομα. Μετά την ολιγόλεπτη προσευχή, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και κάθε μία κατευθύνθηκε στα αμφιθέατρα που τις αναλογούσαν.

Κάθε ομάδα μοίραζε τα εξής φυλλάδια: «Ποιοι είμαστε», «Ποια είναι η αληθινή ταπείνωση;», και «Ποια είναι η γνήσια αγάπη;», καθώς και το περιοδικό μας «Η Δράσις μας». Επίσης, δύο άτομα στήσανε το τραπεζάκι μας σ’ ένα πέρασμα τριών σχολών. Στο τραπεζάκι υπήρχαν εκτός από το περιοδικό μας και μια πλειάδα ψυχωφέλιμων και εποικοδομητικών φυλλαδίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης τα παιδιά που είχαν το πόστο τους στο τραπεζάκι μοίραζαν στους διερχόμενους φοιτητές το φυλλάδιο «ποιοί είμαστε» και ενημέρωναν αυτούς που ενδιαφέρονταν για την προσπάθειά μας.

Τα αμφιθέατρα της Νομικής, δυστυχώς, έτυχε αυτή τη μέρα, να μην έχουν πολλούς φοιτητές. Παρ’ όλ’ αυτά δεν το βάλαμε κάτω και τροποποιήσαμε το πρόγραμμά μας, επισκεπτόμενοι διπλανές σχολές, όπως τη Φιλοσοφική και τη Θεολογική καθώς και το κτίριο Διοίκησης.

Με τη βοήθεια του Θεού, ο απολογισμός ήταν θετικός. Δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς να ακούσουν για εμάς και τη δράση μας λίγες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Φοιτ. Παιδαγωγικού

2 31

[Μετάβαση στα σχόλια για αυτή την εξόρμηση [51]]

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα προγραμματισμένη ιεραποστολική εξόρμηση, αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.).

Με τη χάρη του Θεού μαζευτήκαμε 21 μέλη του τομέα  εξορμήσεων στην είσοδο του Πανεπιστημίου, κάναμε  προσευχή, ώστε να έχουμε την  ευλογία του Θεού, μοιράσαμε στα 3 γκρουπ στα οποία διαμορφωθήκαμε το περιοδικό μας, το φυλλάδιο «Ποια είναι η γνήσια αγάπη;»,  το φυλλάδιο «Ποιοι είμαστε», και 2 προσκλήσεις: για τον επικείμενο Αγιασμό στο ΠΑ.ΜΑΚ. [52] και την απογευματινή ομιλία του π. Μιχαήλ [53]. Έπειτα κάθε γκρουπ κατευθύνθηκε στα αμφιθέατρα που του αναλογούσαν. Στην είσοδο του Πανεπιστημίου παρέμεινε μια ομάδα παιδιών με έργο την προώθηση του περιοδικού και των φυλλαδίων που υπήρχαν στο σταντ που είχαμε στήσει.

Ο  νεανικός  παλμός και ο πνευματικός ενθουσιασμός μάς έδωσαν θάρρος και πίστη, για να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο και ιερό έργο της ιεραποστολής. Και πράγματι με τη χάρη του Θεού νέες ψυχές αγκιστρώθηκαν στα δίχτυα του Θεού, 40 ψυχές πήραν το περιοδικό μας και σίγουρα σε εκατοντάδες ψυχές μπήκε ο σπόρος του Θεού. Μετά από δύο ώρες, με τη λήξη της εξόρμησης, πολλοί ήθελαν να συνεχίσουν το έργο της ιεραποστολής…

Ευχαριστούμε το Θεό που με την 5η και τελευταία εξόρμηση του Νοεμβρίου ωφελήθηκαν και αυτή τη φορά τόσες ψυχές!

Ζωτικός

Εξόρμηση Πα.Μακ.

Εξόρμηση Πα.Μακ.

Εξόρμηση Πα.Μακ.

Εξόρμηση Πα.Μακ.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-13:00 πραγματοποιήθηκε η τελευταία ιεραποστολική  εξόρμηση αυτού του έτους στα Α.Τ.Ε.Ι.

Αν και ήταν η πρώτη φορά που δραστηριοποιηθήκαμε στον συγκεκριμένο χώρο και παρ’ όλο που η χρονική στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη, λόγω παραμονής των εορτών, ο Θεός ευδόκησε και τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ενθαρρυντικά!

Η δράση μας ξεκίνησε με επίκληση στον Θεό για ενίσχυση και τα 20 μέλη του τομέα που συμμετείχαμε σε αυτήν την εξόρμηση χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, η κάθε μια από τις οποίες ανέλαβε ξεχωριστά τμήματα. Προκειμένου να μας γνωρίσουν  οι συμφοιτητές μας μοιράσαμε το φυλλάδιο “Ποιοί είμαστε” και μεταφέραμε το κλίμα των Χριστουγέννων με άλλα δύο επίκαιρα άρθρα καθώς και το χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού “Η Δράσις μας”.

Αρχικά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη δυσκολία των άδειων (και ενίοτε κλειστών!) αμφιθεάτρων, πραγματοποιήθηκαν ωστόσο αρκετές ανακοινώσεις. Έπειτα, συνεχίσαμε με επισκέψεις στα γραφεία των καθηγητών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ευμενώς διακείμενοι στην προσπάθειά  μας και ευχαριστήθηκαν που διαπίστωσαν την παρουσία της Χ.Φ.Δ. και στο ίδρυμά τους.

Δόξα τω Θεώ ο απολογισμός ήταν υπεράνω των προσδοκιών μας! Η νεανική μας φλόγα ευχόμαστε να άγγιξε τις ψυχές των ανθρώπων της εποχής μας και η σημερινή μας προσπάθεια να ανοίξει νέους δρόμους προς τον νεογέννητο Χριστό!

Φοιτήτριες   Χ.Φ.Δ.