- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Τα νέα από την εκδρομή μας στην Ήπειρο

Η υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι στους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας να μη τους ξεχάσουμε και να ξαναβρεθούμε κοντά τους, έδωσε ο Θεός κι έγινε πράξη!

Σ’ αυτό το διήμερο ταξίδι, πρώτη μας στάση ήταν η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα. Περιηγηθήκαμε στο νησάκι, θαυμάσαμε τις αγιογραφίες στη Μονή Φιλανθρωπινών και είχαμε την ευλογία πριν φύγουμε από την πόλη να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Επόμενος σταθμός ήταν το χωριό Βασιλικό όπου μας περίμενε η ανοιχτή, γεμάτη αγάπη αγκαλιά και η γνήσια ηπειρώτικη φιλοξενία.

Αποχαιρετώντας τους κατοίκους του χωριού που είχαν έρθει να μας υποδεχτούν, κατευθυνθήκαμε προς το μοναστήρι του Μολυβδοσκεπάστου όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Εκεί, στον τάφο του αείμνηστου μητροπολίτη Σεβαστιανού τελέσαμε τρισάγιο και καταθέσαμε στεφάνι.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση τιμής στο Καλπάκι και στη συνέχεια με την παρακολούθηση της αναπαράστασης της μάχης.

Όλη η ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την αίσθηση πως βρισκόμαστε πραγματικά στο πεδίο των μαχών, μας μετέφερε κυριολεκτικά στην εποχή του ΄40, γεμίζοντας την καρδιά μας με μια γλυκιά συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Το άλλο πρωί εκκλησιαστήκαμε στο ελληνικότατο χωριό της Βορείου Ηπείρου, τους Βουλιαράτες, όπου τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τέλεσε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την εκδήλωση τιμής στους ήρωες με προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και γιορτή από τους μαθητές της περιοχής. Πριν φύγουμε κάναμε μια στάση στο οικοτροφείο του χωριού, όπου μαζί με τις αδελφές μας από τη Χ.Φ.Δ. Αθήνας τραγουδήσαμε στις μικρές Δροπολίτισσες!

Στη συνέχεια, περνώντας απ’ τα ιστορικά στενά της Κλεισούρας επισκεφτήκαμε το ηρωικό χωριό, τελέσαμε τρισάγιο και καταθέσαμε στεφάνι στα λείψανα των αγωνιστών του πολέμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματός μας, είχαμε κοντά μας καλούς μας φίλους που μας μύησαν στην ιστορία και τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Γυρνώντας ξανά στην καθημερινότητά μας, μόνο αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Ένα κομμάτι της καρδιάς και της προσευχής μας θα ανήκει στους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα μέσα τους!