Οι Τρεις Ιεράρχες μιλούν για την αγάπη

0
815
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Εξαιρετικά ωφέλιμη αποδείχθηκε για καθηγητές και φοιτητές η εφετινή μας εκδήλωση επί τη μνήμη των αγίων Τριών Ιεραρχών και προς τιμήν των Πανεπιστημιακών Διδασκάλων, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Ορθοδόξων Χριστιανών Φοιτητών Α.Π.Θ.. Η εκδήλωση που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με δειλά βήματα, καθιερώθηκε με τη χάρη του Θεού στη συνείδηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της πόλης μας ως άνθος εύοσμον ευγνωμοσύνης. Έτσι φέτος, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, η προσέλευση των καθηγητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η εκδήλωση, με προμετωπίδα το απολυτίκιο των αγίων, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων. Μεταξύ αυτών, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου χαιρέτησε τους θεατές, μίλησε για την άρρηκτη σύζευξη της πίστης και της επιστήμης στο έργο των Τριών Ιεραρχών, η οποία αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και έκανε μια μικρή προσέγγιση στις ανάγκες της εκπαίδευσης σήμερα.

Κύριο λόγο στην εκδήλωση είχε ο έγκριτος καθηγητής της Δογματικής κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο οποίος έθιξε το θέμα «Πίστη και Αγάπη: το θεμέλιο των αρετών κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο»:

«Κατά κανόνα, όποιου η ζωή δεν είναι καθαρή, αυτού και τα δόγματα της πίστεως δεν έχουν καθαρό χαρακτήρα. Ο ακάθαρτος βίος αποτελεί προϋπόθεση παραδοχής όχι μόνο πονηρών δογμάτων, αλλά και προϋπόθεση απιστίας. […] Εκείνος που σκοπεύει να αναζητήσει την αλήθεια, θα πρέπει προηγουμένως να καθαριστεί από τα πάθη του. Και εκείνος που έχει απαλλαγεί από τα πάθη, και από την πλάνη θα απαλλαγεί και την αλήθεια τελικώς θα βρει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι ο απόστολος Παύλος…».

Η εντύπωση όλων μας είναι ότι μέσα απ’ όλα αυτά η γιορτή έχει πετύχει, του Θεού συνεργούντος, κάτι παράδοξο: να μην επαναλαμβάνεται ποτέ, παρόλο που τα σχήματά της μένουν ίδια. Μας χαρίζει πάντα τη δροσιά του θεοφόρου λόγου των Τριών Ιεραρχών και την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντί τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ