- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Μια αξέχαστη εμπειρία στο Ναύπλιο….

Ημέρα πρώτη και η εκδρομή ξεκινάει νωρίς το πρωί με ενθουσιασμό και πολύ καλή διάθεση. Το ταξίδι μακρύ με πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Πρώτη επίσημη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Επιτέλους αντικρίζουμε ζωντανά μπροστά μας τα Κυκλώπεια τείχη, την Πύλη των Λεόντων, τον τάφο του Ατρέα και   πλήθος άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που επί χρόνια τα βλέπαμε μόνο αποτυπωμένα στο χαρτί, μέσα από τις εικόνες των σχολικών  βιβλίων. Η μέρα μας δε θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα παρά μόνο με μία απογευματινή περιπλάνηση στο όμορφο Ναύπλιο.

Ημέρα δεύτερη, της Ζωοδόχου Πηγής. Εκκλησιαζόμαστε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία κατευθυνόμαστε προς το Παλαμήδι. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς εκεί; Την πανοραμική θέα, την ευρηματική αρχιτεκτονική, την ιστορική πορεία του κάστρου μέσα στο χρόνο; Το Ναύπλιο έχει συνδέσει την ιστορία του με σπουδαίες  προσωπικότητες, όπως ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και με μεγάλους Αγίους, όπως ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς. Προσκυνούμε τον τόπο του μαρτυρίου του… Παίρνουμε την ευχή του Δεσπότη και αφήνουμε πίσω μας την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος. Κατευθυνόμαστε προς το Άργος. Η μέρα τελειώνει με προσκύνημα στη λάρνακα του Αγίου Πέτρου, επισκόπου και πολιούχου του Άργους, στον ομώνυμο Ναό.

Ημέρα τρίτη και βρισκόμαστε στο Πόρτο Χέλι. Αφήνουμε για λίγο τη στεριά. Προορισμός οι Σπέτσες. Το νησί μικρό, αλλά πολλά αυτά που θέλουμε να δούμε… Πρώτα επισκεπτόμαστε το μουσείο της καπετάνισσας Μπουμπουλίνας. Το μοναδικό λεωφορείο που υπάρχει στο νησί μας μεταφέρει στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων.  Τόπος πανέμορφος με εξαιρετική θέα. Κατεβαίνουμε στο ναό του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση στο νησί των Σπετσών. Κι ύστερα στο ναό των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, τους οποίους τιμούν ιδιαίτερα στο νησί. Στον λίγο χρόνο που μας απομένει, κάνουμε μία βόλτα προς το παλιό λιμανάκι. Περιπλανιόμαστε  στα γραφικά στενάκια. Αφήνουμε πίσω μας τις Σπέτσες και κατευθυνόμαστε στο μοναστήρι της Παναγίας στο Καλάμι, από το οποίο γεμάτες βαθιά πνευματικά μηνύματα ξεκινάμε για τον τελευταίο προορισμό της ημέρας, το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.  Επιβεβαιώνουμε την άριστη ακουστική του χώρου.

Ημέρα τέταρτη, Κυριακή του Θωμά και, φέτος και του Αγίου Γεωργίου. Παρακολουθούμε τη Θεία Λειτουργία στο Λουτράκι, στη θαυματουργή Παναγία τη Γιάτρισσα. Η Θεσσαλονίκη μας περιμένει και έχουμε να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα… γι’ αυτό μία στάση είναι αρκετή. Στάση στο φιλόξενο Ορφανοτροφείο της Λαμίας. Υποδοχή και περιποίηση αβραμιαία αλλά και βαθιά συγκίνηση για το έργο που επιτελείται για χρόνια σε παιδικές και όχι μόνον ψυχές. Φτάνουμε στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ με τις αποσκευές μας γεμάτες αξέχαστες αναμνήσεις, γνώσεις, όμορφα συναισθήματα…

Και του χρόνου, με τη ΧΦΔ…  και γι’ άλλους όμορφους προορισμούς…