[Απολογισμός] Ιεραποστολικές εξορμήσεις Δεκεμβρίου (2010)

44
39
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Δεκέμβριος. Ο τελευταίος μήνας των ιεραποστολικών εξορμήσεων για το έτος 2010 κατά τον οποίο πραγματοποίηθηκαν τέσσερις εξορμήσεις.

Η πρώτη μας εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και στην Παιδαγωγική σχολή. Η ιεραποστολική μας δράση κύλισε ομαλά και στις δύο σχολές με τους φοιτητές του Παιδαγωγικού να ανταποκρίνονται θερμότερα και να εκδηλώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση του περιοδικού μας. Στο άκουσμα της φράσης «Χριστιανική Φοιτητική Δράση» πολλοί ήταν εκείνοι που, κινούμενοι είτε από περιέργεια είτε από ενδιαφέρον γυρνούσαν για να δουν ποιος μιλάει. Δεν έλειψαν βέβαια και περιστατικά με καθηγητές, που έπιασαν «έπιασαν» συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με μέλη της ΧΦΔ που τους επισκέφτηκαν προκειμένου να τους προτείνουν να διαβάσουν το περιοδικό μας. Φυσικά το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρα καθώς διαπιστώνουμε οτι οι άνθρωποι «ψάχνουν» και φυσικά τα μέλη του τομέα έχουν διάθεση για συζήτηση…

Η δεύτερη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω χιονόπτωσης στο Πολυτεχνείο και στην Ιατρική σχολή. Αφού χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες ξεκινήσαμε το ιεραποστολικό έργο στις αντίστοιχες σχολές και στους καθηγητές. Δυστυχώς η επίσκεψη στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου δεν ήταν τόσο αποδοτική όσο θα θέλαμε καθώς αρκετά τμήματα τελούσαν υπό κατάληψη και στα υπόλοιπα η προσέλευση των φοιτητών ήταν μικρή εξαιτίας του χιονιού. Στα βλέμματα βέβαια των φοιτητών ήταν έκδηλη η απορία τους, που μας έβλεπαν να κάνουμε εξόρμηση γεμάτοι όρεξη, ζήλο και νεανικό παλμό τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο δεν ήταν ευνοϊκές για κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα απέτρεπαν και τους πιο τυπικούς και συνεπείς στις παρακολουθήσεις φοιτητές να έρθουν στο Πανεπιστήμιο. Αποφασίσαμε λοιπόν να διαδώσουμε το περιοδικό μας στους καθηγητές άλλων τμημάτων. Επισκεφτήκαμε τη ΝΟΠΕ, τη Φιλοσοφική, το Χημικό και το κτίριο Διοίκησης όπου η κ. Αντιπρύτανις ζήτησε να γίνει συνδρομήτρια του περιοδικού.

Οι δύο τελευταίες εξορμήσεις είχαν εμφανώς πιο χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα. Στα δύο τραπεζάκια υπήρχε πλούσιο πνευματικό υλικό και συνοδεία χριστουγεννιάτικης μουσικής. Τα μέλη που συμμετείχαν μοίραζαν ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα στους συνανθρώπους μας, των οποίων η αντίδραση ήταν θετική, αλλά ταυτόχρονα εξέπεμπε μια αίσθηση έκπληξης και απορίας.

Ευχόμαστε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να μας φωτίσει όλους.

Τομέας Εξορμήσεων

*  *  *

Για το Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί οι εξής ιεραποστολικές εξορμήσεις:

Σημείωση: Το παραπάνω πρόγραμμα ενδέχεται να μεταβάλλεται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν την κάθε εξόρμηση. Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καλό είναι να παρακολουθούν συχνά για τυχόν αλλαγές.

44 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παίρνοντας αφορμή απ’ την επικείμενη ιεραποστολική εξόρμηση, θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη-πρόταση.

  Έχει ειπωθεί και τονιστεί επανειλημμένα ότι στις εξορμήσεις την ουσιαστική ιεραποστολή την κάνει ο Χριστός και ότι η δική μας συνεισφορά εξαντλείται στο υπηρετικό και συνάμα τιμητικό αξίωμα των ταπεινών αγγελιοφόρων του ευαγγελικού μηνύματος∙ ότι μία εξόρμηση πρέπει πάντα να ξεκινάει με προσευχή∙ ότι δεν έχει τόση σημασία πόσα περιοδικά και φυλλάδια δίνουμε, όσο η ωφέλεια που προκαλείται στους φοιτητές απ’ την ιεραποστολική μας δράση… και άλλα πολλά σχετικά.

  Ίσως δεν έχει δοθεί έμφαση στο πώς –δηλαδή με τί ψυχική διάθεση- θα πρέπει να προσερχόμαστε και να προσεγγίζουμε το έργο της ιεραποστολής, αλλά και εν γένει της ζωής. Έχω την εντύπωση ότι περιορίζουμε την αποφασιστική σημασία της προσευχής μόνο στο να έχουμε την ευλογία του Θεού κατά τη διάρκεια της ιεραποστολικής μας προσπάθειας και στο να φωτιστούν οι ψυχές των φοιτητών ώστε να γίνουν δεκτικές της Θ.Χάριτος, πράγμα που φυσικά είναι καλό, αλλά όχι αρκετό, διότι δε δίνει στην προσευχή τον καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο που της αρμόζει.

  Έγραψα κάποτε σ’ ένα σχόλιο, ότι είναι σημαντικό και ωφέλιμο να λέμε, ενδόμυχα, κατά τη διάρκεια κάθε εξόρμησης αυτοσχέδιες «ευχούλες». Έχω την αίσθηση, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί, στην περίπτωση που προσευχόμαστε από λανθασμένη πνευματικά οπτική γωνία και από λανθασμένη πνευματική νοοτροπία. Ποια είναι όμως η ορθή οπτική γωνία και η συνετή κατά Θεόν νοοτροπία;

  Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει κάθε στιγμή μιας εξόρμησης, αλλά και εν γένει, όπως επεσήμανα πρωτύτερα, της ζωής μας, να διαπνέεται από δύο αρχές: τη modus agens (ολοκληρωτική παραίτηση υπέρ του άλλου) και τη modus patiendi (αναδοχή του πληρώματος του άλλου). Οπότε για να επιτύχουμε αυτή την ποθητή κατάσταση, θα πρέπει ότι κάνουμε (π.χ. διανομή φυλλαδίων, οργανωτικό κομμάτι της εξόρμησης, ανακοινώσεις κτλ) να προϋποθέτει την απόλυτη αυτομείωση και αυτοπαράδοση μας στο θέλημα του Θεού.

  Αλλά για να ενεργεί ο Θεός μέσα μας θα πρέπει α) να του το ζητάμε (ζητείτε, και δοθήσετε υμίν), β) να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν, παρά σ’ εμάς και γ) ακράδαντη πίστη ότι η συνεχής προσφυγή και επίκληση στη Θεία βοήθεια θα έχει αποτελέσματα πολύ ανώτερα και θεαματικότερα από αυτά που προσδοκούσαμε όταν ήμασταν εφησυχασμένοι στις δυνατότητες μας και ότι κάθε ενέργειά μας θα αρωματιστεί απ’ την ευωδία της Θ. Χάρης.

  Δεν αρκεί δηλαδή να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είναι απαραίτητη η συνεχής αναφορά και καταφυγή μας στο Θεό. Για παράδειγμα, ανακύπτουν δυσκολίες στο οργανωτικό κομμάτι της εξόρμησης. Το νου μας να τον κατευθύνουμε πρώτα στο Θεό, ώστε να τον φιλτράρουμε κατάλληλα με τη χάρη Του και ύστερα ας σκεφτούμε… Αλλά πρώτα στο Θεό… Χρειάζεται, δηλαδή, συνεχής πνευματική εγρήγορση και μνήμη Θεού.

  Συμπέρασμα: Το έργο της ιεραποστολής θα πρέπει να ασκείται εν Χριστώ και όχι εν εγώ.

 2. Αδελφέ, λες σημαντικά, βαθιά πράγματα αλλά με δύσκολη έκφραση. Γίνε λίγο πιο λιανός, να σε κατανοεί και ο απλός λαός.
  Την ουσία, ή μέρος της ωστόσο, νομίζω την έπιασα και σ’ευχαριστώ. Με ωφελεί η σκέψη για απόλυτη αναφορά όλων πρώτα στο Θεό και μετά στο «εγώ». Αυτές τις δύο αρχές όμως «modus agens» (ολοκληρωτική παραίτηση υπέρ του άλλου) και «modus patiendi» (αναδοχή του πληρώματος του άλλου)πρώτη φορά τις βλέπω και δεν τις κατανοώ, παρά μόνο υποθέτω το περιεχόμενο τους. Αν θα σου ήταν δυνατό κάποια στιγμή να τις εξηγούσες προς ωφέλεια όλων.

  • Πράγματι, δεν ανέλυσα διεξοδικά τους όρους modus agens και modus patiendi. Δεν ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, γιατί επεδίωκα να δώσω βαρύτητα στην αλλαγή της ιεραποστολικής μας νοοτροπίας και όχι στους επί μέρους όρους που χρησιμοποίησα. Άλλωστε, μια τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των δύο αυτών λατινικών εκφράσεων θα απαιτούσε όχι ένα σχόλιο αλλά ολόκληρο βιβλίο. Παρόλ’ αυτά θα επιχειρήσω να σου δώσω μια απλουστευμένη ερμηνεία των όρων αυτών.

   Nα πω, βέβαια, πριν προχωρήσω στην ανάλυση, ότι οι όροι αυτοί δεν αποτελούν δική μου έμπνευση. Τους πρωτοείδα σε βιβλίο του π.Νικολάου Σαχάρωφ. Δε γνωρίζω αν χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην ακαδημαϊκή Θεολογία. Οπότε και θα σου μεταφέρω την ερμηνεία που τους δίνει ο π.Νικόλαος .

   «Κατά το modus agens, η υπόσταση κενώνεται αγαπητικά προσφέροντας σε μία άλλη υπόσταση το πλήρωμα του δικού της είναι. Στην περίπτωση του modus patiendi, η υπόσταση μπορεί να αναδέχεται και να ενέχει το πλήρωμα του είναι μιας άλλης υπόστασης».
   Για παράδειγμα, ο Υιός αναδεχόμενος το απόλυτο πλήρωμα του ανάρχου είναι του Πατρός είναι ίσος προς Αυτόν. Προκειμένου ο εαυτός μας να δεχτεί τον άλλο πρέπει να ταπεινωθεί και «αδειάσει», να γίνει «διαπερατός» για τον άλλο. Η ικανότητα του «δούναι» και «αναδέχεσθαι» συνιστά και την απόλυτη ενότητα της Θεότητας.

   Ελπίζω, να έγινα αντιληπτός. Αν θες να εντρυφήσεις στους όρους αυτούς σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο «αγαπώ,άρα υπάρχω».

   • Ευχαριστώ. Μάλλον θα καταλήξω στο βιβλίο για να κατανοήσω καλύτερα το θέμα. Αν και θυμάμαι να το’χω δει να κυκλοφορεί με λίγο διαφορετικό τίτλο «υπάρχω και αγαπώ» αν δεν κάνω λάθος.

 3. Χαιρόμαστε να βλέπουμε τους υπεύθυνους των εξορμήσεων μας να έχουν σε τέτοιο βαθμό αφομοιώσει βαθύτατα θεολογικά νοήματα και να μας βοηθούν να τα εφαρμόσουμε στην πράξη. Επιπλέον, θα συμφωνείτε ότι η στήριξη και οι νουθεσίες των πνευματικών μας πατέρων είναι καθοριστικής σημασίας για την πνευματικότερη προσέγγιση των εξορμήσεων.

  • Φίλε, Metalangue, έχω την εντύπωση, ότι η παραπάνω δήλωσή σου είναι μεν αυθόρμητη και καλοδιάθετη, αλλά ταυτόχρονα είναι εκφραστικά άστοχη, επιπόλαια και άκριτη τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρόσωπό μου. Ίσως, και να με μπερδεύεις με άλλο άτομο, γιατί εγώ δεν είμαι υπεύθυνος εξορμήσεων σε καμιά πόλη της Ελλάδας. Το διευκρινίζω για να μην γίνει κάποια παρανόηση.

   Ούτως η άλλως πάντως, νομίζω, ότι η έκφρασή σου «να έχουν σε τέτοιο βαθμό αφομοιώσει βαθύτατα θεολογικά νοήματα» είναι ατυχής και εδράζεται σε τολμηρό συλλογισμό και αυθαίρετο συμπέρασμα. Διότι, «αφομοιώσει» σημαίνει, έχει γίνει κτήμα μου, δηλαδή το εφαρμόζω. Πολλοί από μας μεταφέρουμε προς κοινή ωφέλεια, όσα ακούμε ή διαβάζουμε ή σκεφτόμαστε. Αυτό, όμως, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Αυτό δεν είναι και το κύριο νόσημα απ’ το οποίο πάσχει η Εκκλησία μας αυτή τη στιγμή; Πολλοί μιλάνε, αλλά λίγοι εφαρμόζουν. Κι ο διάβολος ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα της θεολογίας, αλλά βλέπεις την κατάντια του. Επομένως, είναι λάθος να εξισώνουμε και να ταυτίζουμε την κατανόηση του «modus agens», για παράδειγμα, με την αφομοίωση της έννοιας αυτής. Βλέπεις, κάθε λέξη τι βαρύτητα έχει και πως αλλάζει το νόημα μιας πρότασης.

   Όλα τα παραπάνω εννοείται ότι τα γράφω σε φιλικό τόνο και πρωτίστως για να μην παρεξηγήσει κανείς το σχόλιό σου..

   • Αγαπητέ Ζωτικέ. Ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις. Ειδικά η σημασιολογική διάκριση του αφομοιώνω ήταν πολύ διαφωτιστική. Εξάλλου, φάνηκε από το ύφος της απάντησης σου ότι δεν έχεις «αφομοιώσει» τις ανωτέρω έννοιες.

   • Ας ευχαριστήσουμε και ας δοξάσουμε το Θεό, που μας χαρίζει, έστω κάποιο βαθμό συναίσθησης της πραγματικότητας μας.
    Οι γύρω με την καλή τους διάθεση ίσως συχνά βλέπουν επάνω μας και πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν, δεν τα κατέχουμε. Ας κρατάμε, όμως, με την συχνή αυτοκριτική μας τον εαυτό μας εκεί που όντως βρίσκεται, χαμηλά. Και απο κει, ταπεινά και απλά να προχωρούμε. Άλλωστε, μια πτώση απο τα χαμηλά είναι πάντοτε λιγότερο επικίνδυνη καθώς και περισσότερο ανώδεινη.
    Αρκεί βέβαια, υποθέτω, «να μην μας παίρνει από κάτω». Να αγωνιζόμαστε στα χαμηλά μεν αλλά χαρούμενοι, αισιόδοξοι, αναπαυμένοι! γνωρίζοντας πως, ναι, μεν είμαστε «ένα απόλυτο μηδέν», αλλά… το δικό Του μηδέν, το αποκλειστικά δικό Του!του γλυκυτάτου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού! μηδέν τρισαγαπημένο και μοναδικό για τον Ίδιο!.
    Ποιος θα αντάλλαζε ποτέ μία τέτοια θέση;;

 4. Χαίρετε,
  Συμμετείχα και εγώ στην εξόρμηση της δράσης την Τετάρτη και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τι εντυπώσεις μου. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε εξόρμηση της δράσης και πραγματικά ήταν ωραία εμπειρία. Μου άρεσε το γεγονός πως όλα τα παιδιά σαν μία παρέα συνεργαστήκαμε για την διεκπεραίωση της εξόρμησης. Τα άτομα στα οποία απευθυνθήκαμε άλλοτε ήταν αρνητικά, άλλοτε ουδέτερα και άλλοτε πολύ-πολύ θετικά προς εμάς και το περιοδικό. Ανεξίτηλη θα μου μείνει στη μνήμη μου και η συζήτηση που κάναμε με έναν καθηγητή, ο οποίος όταν πήγαμε να του δώσουμε το περιοδίκο, μας κάλεσε να συζητήσουμε. Συζητήσαμε καίρια ζητήματα,όπως η οικονομική κρίση, η κάρτα του πολίτη, οι βανδαλισμοί που γίνονται στο χώρο του πανεπιστημίου καθώς και για τις διαφθορές για τις οποίες κατηγορούνται τα πανεπιστήμια, για το ασταθές μέλλον, για τις αμβλώσεις, για την ευθανασία,για το νόημα της ζωής, για τον καταναλωτισμό, για τους ολυμπιακούς αγώνες, για τα άτομα τα αποία δεν έτυχαν της κατάλληλης φροντίδας και διαπαιδαγώγησης και έτσι παρουσιάζουν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, για τα άτομα που κατέχουν την εξουσία, για το λόγο που παρασύρονται τα άτομα σε συγκεκριμένου τύπου συμπεριφορές και πώς αυτό θα αλλάξει, για τις επικείμενες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με την εισαγωγή του «φάκελου προσόντων», για την εκπαίδευση και το ρόλο των εκπαιδευτικών, για την ανεργία. Ήταν μία συζήτηση βασισμένη στο σεβασμό και στην παράθεση επιχειρημάτων.
  Ανυπομονώ να έρθει η επόμενη Τετάρτη, δηλαδή η επόμενη εξόρμηση!

  • triantafillo, μια παράκληση μόνο:

   Την επόμενη φορά που θα έχεις συζήτηση 45 λεπτών, περί παντός επιστητού, με καθηγητή, να μας προειδοποιήσεις ∙ γιατί δεν έχουμε όλοι την ίδια υπομονή 🙂

 5. Χαίρετε Ζωτικέ,
  Αρχικά….συγγνώμη.
  Πρώτη φορά ήρθα σε εξόρμηση. Δεν ήξερα τι παίζει. Αλλά έτσι και αλλιώς, τη συζήτηση δεν την έκανα μόνη μου με τον καθηγητή. Αυτό που έκανα ήταν να ακολουθώ και να κάνω ότι ακριβώς έκαναν τα μέλη της δράσης που είχαν περισσότερη εμπειρία στις εξορμήσεις από εμένα.

 6. Δε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη, ούτε να απολογείσαι. Ένα αστείο έκανα εξ’ ου και η σχετική φατσούλα…:)

  Απλά, ήθελα να αναδείξω με χιούμορ και την άλλη πλευρά της ιστορίας. Όπως, δηλαδή εσείς ξέγνοιαστες συζητούσατε με τον καθηγητή, τα υπόλοιπα μέλη της εξόρμησης περίμεναν στωικά μέσα σ’ εκείνη την αφόρητη και αποπνικτική ζέστη του Παιδαγωγικού να επιστρέψετε προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξόρμηση … Ελπίζω πάντως να άξιζε τον κόπο και να ωφελήθηκε ο καθηγητής. Γιατί οι υπόλοιποι με τον ένα ή με τον «άλλο τρόπο» σίγουρα ωφελήθηκαν!

  Και διευκρινίζω ότι το σχόλιο μου δεν απευθυνόταν αποκλειστικά σε σένα, αλλά σ’ όλη την ομάδα σου. Απλά, έτυχε εσύ να διηγηθείς το περιστατικό.

  Άλλωστε, αφού συμμετείχες, όπως είπες, για πρώτη φορά σε εξόρμηση θα ήσουν η και τελευταία που θα σου επιρρίπταμε ευθύνη για το περιστατικό. Είπαμε, δεν θα πληρώσεις εσύ τα σπασμένα 🙂

  • Τριαντάφυλλο ευχαριστούμε πολύ για την τόσο αναλυτική παράθεση των όσων λέχθηκαν. Όσο για την ομάδα που περίμενε, όπως είπε ήδη ο Ζωτικός ωφελήθηκε με άλλο τρόπο. Άλλωστε η υπομονή είναι μεγάλη αρετή, όπως λέει και η μητέρα μου.
   Γενικά σε αυτήν την εξόρμηση αν και δεν είμασταν τόσο οργανωμένοι, νομίζω ότι πήγε εν τέλει καλά. Δόξα τω Θεώ. Θέλω να ευχαριστήσω και τους υπευθύνους για την ικανοποίηση του αιτήματός μου και να σημειώσω πως τα αποτελέσματα από το αμφιθέατρο της αρχαιολογικού μουσείου ήταν ιδιαίτερα θετικά.
   Έμαθα όμως και για άλλη μια περίπτωση αυτής της εξόρμησης που ο καθηγητής τους κράτησε 1 ώρα! μέσα και οι άλλοι περίμεναν απ’ έξω. Απ’ όσο ξέρω ο καθηγητής ήταν «σχετικός» θα λέγαμε (δεν μου αρέσει η έκφραση γι’ αυτό είναι σε εισαγωγικά) και απλά εξέφραζε παράπονα, απορίες(;) για αυτά που συμβαίνουν. Όποιος έχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ας μας ενημερώσει…:)

 7. Η εξόρμηση αυτή μου άρεσε πάρα πολύ. Παρόλο που συναντήσαμε κάποιες δυσκολίες (διαδήλωση στο ΠΑΜΑΚ άρα και αλλαγή στο πρόγραμμα των μαθημάτων, ως προς την οργάνωση γενικότερα, η έλλειψη του τραπεζιού της ΧΦΔ με τα φυλλάδια ) ωστόσο, με τη βοήθεια Του Θεού η εξόρμηση έγινε και το χριστιανικό μήνυμα μεταδόθηκε σε φοιτητές/τριες και ιδιαίτερα στους καθηγητές. Η συνομιλία με τους καθηγητές έδειξε ότι ο κόσμος ψάχνει για αγάπη μακριά από την Αγάπη, θέλει να βασιλέψει η ανθρωπιά και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων και αυτό μάλιστα να ευοδοθεί μέσα από τη παιδεία στα σχολεία αλλά συγχρόνως αποκλείει από αυτά το Μόνο Αληθινό Διδάσκαλο και προσπαθεί πολλές φορές να στηριχτεί σε θεωρίες ανθρώπων και όχι στο Ευαγγέλιο. Εύχομαι ο Θεος να μας φωτίζει όλους να πράττουμε και να κάνουμε αυτό που αρέσει Σ’ Εκείνον και τότε η ζωή μας θα γεμίσει από αγάπη , χαρά, ανθρωπιά, σεβασμό και πάνω από όλα από ανθρώπους που θα έχουν συνειδητοποιήση ότι είναι «οδίτες και όχι πολίτες»! Καλή αρχή σε όσους/όσες ήρθαν για πρώτη φορά στην εξόρμηση διατηρώντας πάντα τον ιεραποστολικό τους ζήλο.
  Και μια πρόταση: αν γίνεται στην επόμενη εξόρμηση που θα είναι πιστεύω και η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα, να δοθεί κάποιο φυλλάδιο με χριστουγεννιάτικο μήνυμα και όχι πυκνογραμμένο. Ευχαριστώ!

  • «Αν γίνεται στην επόμενη εξόρμηση […] να δοθεί κάποιο φυλλάδιο με χριστουγεννιάτικο μήνυμα και όχι πυκνογραμμένο.»

   Παρακαλώ αν δεν είναι αργά, κρατήστε αυτή την παρατήρηση, γιατί έχουν υπάρξει χρονιές που μοιράσαμε χριστουγεννιάτικο… κείμενο, όχι μήνυμα!

   • Απ’ ότι ξέρω το χριστουγεννιάτικο μήνυμα έχει ήδη ετοιμασθεί και είναι σύμφωνο με τις επιθυμίες του «λαού». Επίσης, είθισται στην τελευταία εξόρμηση που είναι και πιο κοντά στα Χριστούγεννα, να διανέμεται το φυλλάδιο με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Οπότε και αυτή τη φορά, εκτός απροόπτου θα τηρηθεί η παράδοση.

    Παρόλ’ αυτά είναι χρήσιμο και σημαντικό να ακούγονται προτάσεις μέσα απ’ το συγκεκριμένο post, γιατί είναι ο μόνος χώρος που παρέχει τη δυνατότητα να εκφράζεται η πλειοψηφούσα βούληση των μελών του τομέα, αλλά και που ταυτόχρονα ενισχύει την ενεργητική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.

    • Η αλήθεια έιναι, ότι η πρόταση για λιγότερο πυκνογραμμένα φυλλάδια και μεγαλύτερες γραμματοσειρές, έχει ειπωθεί εδώ κι ένα χρόνο στη σχετική συνάντηση του τομέα ιεραποστολής.
     «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»….
     Δυστυχώς οι φοιτητές δεν κάθονται να διαβάσουν τόσο μεγάλα κείμενα κι έτσι πάει χαμένος ο κόπος όλων των εμπλεκομένων.
     Καλή δύναμη για τις επόμενες εξορμήσεις! Οι προσευχές μας μαζί σας.

     • Με αφορμή το σχόλιο της Merkia θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση.

      H νέα σειρά ιεραποστολικών φυλλαδίων που κυκλοφορεί απ’ τα μέσα της περσινής χρονιάς περιέχει πολύ μικρότερα κείμενα, τα οποία είναι κατά κοινή ομολογία πολύ ευκολοδιάβαστα.

      Επίσης, τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα είναι πάντα μικρά σε μέγεθος. Δηλαδή διανέμεται είτε ένα Α6 είτε ένα Α5, τα οποία είναι αραιο-γραμμένα. Μια φορά, μόνο, την τελευταία δεκαετία, θυμάμαι να μοιράσαμε ένα Α5 πυκνογραμμένο. Οπότε μην έχουμε την αίσθηση ότι μοιράζουμε μεγάλα και δύσπεπτα κείμενα. Θυμάμαι, ότι ακόμα και η παλαιά σειρά φυλλαδίων που αποτελούνταν από ένα Α5 μπρος-πίσω, διαβάζονταν απ’ την πλειονότητα των φοιτητών μέσα στο αμφιθέατρο ή στο σπίτι, αφού πολλοί ήταν κι εκείνοι που έβαζαν το φυλλάδιο μέσα στη τσάντα τους. Νομίζω, ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο, να διαθέτουμε μια αξιόλογη γκάμα φυλλαδίων για όλες τις προτιμήσεις.

      Κατά τ’ άλλα, σαφώς, και θα πρέπει να γίνει μια διάκριση των φυλλαδίων, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες κατά τις οποίες διατίθενται. Δηλαδή, διαφορετικού τύπου φυλλάδια μοιράζουμε στις σχολές –σε φοιτητές που κάθονται- και διαφορετικά στο δρόμο –σ’ ανθρώπους που περπατάνε. Στην πρώτη περίπτωση ο φοιτητής, αφού κάθεται, έχει όλη την άνεση να διαβάσει. Στην δεύτερη περίπτωση δεν ευνοούν οι συνθήκες να διαβάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε το φυλλάδιο θα πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστο και σύντομο.

      Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι τα φυλλάδια πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο γραμμένα, ώστε να αποδίδουν με αποτελεσματικότητα και πληρότητα το νόημα του θέματος που αναλύουν, ώστε να προκύπτει η μέγιστη, κατά το δυνατόν, ωφέλεια σ’ αυτόν που τα διαβάζει.Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα φυλλάδια των 5-10 σειρών είναι δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να πετύχουν το σκοπό αυτό.

      Και κάτι τελευταίο, άσχετο με τα παραπάνω. Απ’ ότι άκουσα, εκτός απροόπτου (περίπτωση κατάληψης), η εξόρμηση της Τετάρτης θα μετατεθεί την Πέμπτη. Μαζί μ’ αυτήν και το χριστουγεννιάτικο τραπεζάκι στη λέσχη.

      Υ.Γ. Και μη ξεχνάμε! Στους καθηγητές που επισκεπτόμαστε, πάμε να δώσουμε το περιοδικό, όχι να «λύσουμε το Κυπριακό» 😉

     • Μα και βέβαια, Ζωτικέ. Κατά κοινότατη ομολογία τα φυλλάδιά μας είναι ευανάγνωστα και εύπεπτα. Πιο κοινή δε γίνεται. 😉

 8. Η προγραμματισμένη εξόρμηση του Πολυτεχνείου μετατίθεται για τις 16/12, ημέρα Πέμπτη.
  Συνάντηση στην είσοδο του Πολυτεχνείου στις 9.40 πμ.
  Πρώτα ο Θεός!

  Ενδεχομένως θα προγραμματοποιηθεί και ακόμα μία εξόρμηση την επόμενη εβδομάδα.
  Θα υπάρξει εγκαίρως και ανάλογη ενημέρωση.

 9. Θα ήθελα να κάνω και μια άλλη πρόταση/ερώτηση -βέβαια πιστεύω να μη γίνει κυπριακό θέμα- απλως, αν κάποιο μέλος της ιεραποστολικής εξόρμησης ήθελε να προτείνει για φυλλάδιο κάτι ωραίο,ωφέλιμο και πνευματικό που διάβασε θα μπορούσε;Και πως; Αφού περάσει βέβαια από έγκριση και αρέσει και στους υπολοίπους.

  Υ.Γ.Και μη ξεχνάμε στους καθηγητές δε δίνουμε απλά το περιοδικό, λέμε και μια «Καλημέρα» ή στις μέρες που διανύουμε «Καλά Χριστούγεννα»!Κι αν χρειαστεί λύνουμε και το «Κυπριακό».(εννοείται εδώ φατσούλα)

  • Οπωσδήποτε, ισχύει η πρόταση/ερώτηση της «Χαράς Θεού!» Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξή μας! Ενεργητική συμμετοχή όλων των μελών του τομέα! Δόξα τω Θεώ, και στα δύο τμήματα (α+β) υπάρχουν υπεύθυνοι/ες, οι οποίοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα υποψήφια προς δημοσίευση και ιεραποστολή κείμενα και στη συνέχεια να τα διαβιβάζουν στους αρμοδίους για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοσή τους. Τι πιο ωραίο, απ’ το να χαίρουν καθολικής αποδοχής τα φυλλάδια που διανέμονται στις εξορμήσεις; Είναι αυτονόητο, ότι αν οι εκάστοτε αποφάσεις που λαμβάνονται, εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών, τότε είναι και οι κατά το δυνατόν πνευματικά ορθότερες.

   Άλλωστε, στις εξορμήσεις δε θέλουμε να εκφράζεται το εγωιστικό καπρίτσιο μιας ομάδας 2-3 ατόμων, αλλά το θέλημα του Θεού! Και στον σκοπό αυτό βοηθά σημαντικά και συντελεστικά, το να ακούγονται πολλές γνώμες-προτάσεις-κριτικές.

 10. Κοντά στη «χριστουγεννιάτικη εξόρμηση» που ο καθένας μας ετοιμάζει, είτε αυτή είναι φοιτητική είτε άλλη, ας μην αμελήσουμε και την «χριστουγεννιάτικη εσόρμηση», το βαθύ σκύψιμο στο εσωτερικό μας, την κατά το δυνατό τακτοποίηση και συμμάζεμα του… αλλιώς τη χάσαμε την ουσία.

 11. ..Αύριο,πρώτα ο Θεός,η εξόρμηση στο πολυτεχνείο!!Ανυπομονώ…
  Μη λείπει κανείς!!Ώρα για »Δράση» ..

 12. Έκτακτο ανακοινωθέν από την Ε.Μ.Υ.:

  Όσοι θα συμμετέχουν στην ιεραποστολική εξόρμηση της Πέμπτης στο Πολυτεχνείο, παρακαλούνται να προσέλθουν μετά ενισχυμένης, ζεστής χειμερινής ενδυμασίας (σκούφος, κασκόλ, γάντια), επειδή προβλέπεται δριμύτατο ψύχος και ισχυρή πιθανότητα χιονόπτωσης.

  Να δούμε ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα κάτσουν στο τραπεζάκι 😉

  Υ.Γ. Ετοιμαστείτε για χιονοπόλεμο με τους αναρχικούς 🙂

  • ..Ευχαριστούμε »Ζωτικός» που μας ενημερώνεις για το πως πρέπει να προσέλθουν όσοι θα συμμετέχουν στην αυριανή εξέρμηση.Μήπως υπερβάλλεις λίγο;;λίγο;;!Στην Ελλάδα μας δεν κάνει ποτέ κρύο!! 😉

   • Δεν ξέρω στην καρδιά ή στ’άλλα μέλη της Ελλάδος τι θερμοκρασίες επικρατούν, τα άκρα της πάντως, ως άκρα είναι παγωμένα!! Πάλευκα και πανέμορφα απο το χιόνι όλα!! και το κυριότερο…κλειστά τα σχολεία!!! ιδανικές συνθήκες για την εσωτερική εσόρμηση που λέγαμε.
    Πάντως, θαυμάζει κανείς το πόσο όμορφη είναι η πατρίδα μας σε ό,τι συνθήκες καιρικές και αν βρίσκεται!! Αντικειμενικά, δεν υπάρχει ομορφότερος τόπος στη Γη!! Και το βασικότερο, λόγω θαμπής ατμόσφαιρας, δε φαίνονται τα ελληνικά εδάφη, τα νυν κατεχόμενα υπο τους γείτονες. Οπότε, και παρηγορείσαι μην αντικρύζοντας την κατάντια στα χέρια τους.

    Εύκολα, καταλαβαίνει κανείς όμως, πως εκείνο που κάνει το ελληνικό τοπίο να υπερέχει, να είναι αποδεδειγμένα το καταπληκτικότερο όλων, είναι η ηρεμία, η αρμονία, η γλυκύτητα που εκπέμπει. Κι όλα αυτά, διότι μέσα του φαίνεται η χάρη, η παρουσία του Δημιουργού και αέναου προστάτη του.

    • Θα συμφωνήσω με τον/την Νεοσσό. Είτε στα άσπρα ντυθεί η Ελλάδα μας, είτε στον καταπράσινο μανδύα της, η ομορφιά της είναι τέτοια που πραγματικά, σαν χαμαιλέοντας θα έλεγε κανείς, προσαρμόζεται στις επιταγές των εκάστοτε καιρικών συνθηκών!
     Όπως κι αν έχει όμως, ο καιρός (όχι μόνο αυτός που ασχολείται με τις εξωτερικές μεταβολές της θερμοκρασίας! 😉 ) επιτάσσει εσωτερική εξόρμηση, όπως προαναφέρθηκε… Χριστούγεννα έρχονται!
     Γι’΄αυτό λοιπόν, ας βγάλουμε κι άλλο ένα έκτακτο ανακοινωθέν… «Παρακαλούνται όλοι οι «εξορμησάδες» να εφοδιαστούν καλά μετά μεγάλης υπομονής και ταπείνωσης, όπως συγκεντρώσουν κάθε κακό λόγο και συμπεριφορά που έβλαψε ή στεναχώρεσε κανέναν, με σκοπό να τον αποβάλλουν διαπαντώς από μέσα τους. Κάποια άλλη «Ε.Μ.Υ.» προειδοποίησε για αποκλεισμό… από την Ουράνια Βασιλεία!»
     Επομένως, τον καιρόν… εξαγοράζεσθαι! Και είπαμε… όχι μόνο τον συμβατικό καιρό!!! 😉

 13. Καλή επιτυχία!!Ειστε πολυ τυχεροι που θα καταφερετε να πατε εξόρμηση γιατι εμεις εδω στην Αθηνα έχουμε μπλέξει με τις απεργίες και τα επεισόδια!!!!! Κρίμα και η Χριστουγεννιάτικη Δράση είναι υπέροχη…

 14. ..Δόξα τω Θεό και αυτή η εξόρμηση πήγε τέλεια!!
  Μπράβο σε όσους αψήφησαν το κρύο και κατάφεραν να είναι παρόντες!!

  Μια παρατήρηση μόνο:το χριστουγεννιάτικο φυλλάδιο που μοιράζαμε,κατα την ταπεινή μου άποψη,νομίζω πως δεν ήταν και τόσο καλό.Πολύ απεσιόδοξο..δε λέω πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίαζε..αλλά πολύ σκληρό για τους φοιτητές(για ένα κοινό δηλαδή που δεν ξέρουμε αν γνωρίζει τι είναι αληθινά Χριστούγεννα)..

  • Επειδή, παρόμοια σχόλια μ’ αυτά του/της «Ουρανού» ακούστηκαν και από άλλους για το χριστουγεννιάτικο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους φοιτητές, θα ήθελα να πω τα εξής.

   Απ’ ότι φαίνεται το κείμενο ήταν υπερβολικά καυστικό και αιχμηρό, σε βαθμό που πιθανότατα να σκανδάλιζε κάποιους φοιτητές, οπότε και το α’ τμήμα που είχε την ευθύνη της κυκλοφορίας του θα κάνει την αυτοκριτική του.

   Για άλλη μια φορά πάντως επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε κάνουμε είναι καλό να έχει την «ψήφο εμπιστοσύνης» της πλειοψηφίας των μελών του τομέα. Να προσπαθήσουμε στο μέλλον να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εκδημοκρατικοποίηση των ενεργειών μας. Φυσικά, και στην προκειμένη περίπτωση το α’ τμήμα δεν διακατεχόταν από απολυταρχικές τάσεις και αλαζονική νοοτροπία. Αντίθετα, είχε αγαθές προθέσεις. Απλά εξαιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη και προσδοκώμενη διαδικασία.

   Νομίζω, πάντως ότι παρόλες τις φυσικές και τεχνικές δυσκολίες που είχε η χθεσινή εξόρμηση, ήταν πολύ ευλογημένη. Παρότι επικρατούσε, κοινώς, «νέκρα» στο πανεπιστήμιο, όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Έχω την εντύπωση ότι όσοι συμμετείχαν στην εξόρμηση το διασκέδασαν, και ταυτόχρονα ωφελήθηκαν.

   Άλλωστε δεν είναι συνηθισμένο να κάνεις εξόρμηση με χιόνι! Τη ζήσαμε κι αυτήν την εμπειρία 😉

 15. Κάνε να λιώσουνε τα χιόνια…
  Τι κι αν δε λιώσουν; Η εξόρμηση με τη βοήθεια Του Θεού έγινε!!
  Λευκά Χριστούγεννα!
  Λευκή εξόρμηση!
  Τώρα αυτό που μένει και πρέπει να φροντίσουμε είναι να έχουμε και
  Λευκή ψυχή, για να υποδεχτούμε την πιο μεγάλη Χαρά που μας έρχεται από τον ουρανό, Το Νεογέννητο Χριστό και Θεό μας!!!
  Ζήσαμε συγκινητικές και μοναδικές στιγμές στη σημερινή εξόρμηση. Αψηφούμε το κρύο μπροστά σε μια ψυχή που διψάει για την Αλήθεια.

  Υ.Σ. Και μη ξεχνάμε να λέμε όλοι/όλες ένα «Κύριε ελέησον» για όλους τους συμμετέχοντας στην εξόρμηση!!

  Καλά Χριστούγεννα, Χριστούγεννα με Το Χριστό!

 16. Χαίρετε,
  Όντως ήταν πραγματική εμπειρία να κάνουμε εξόρμηση μέσα στο χιόνι. Ποιός ξέρει πότε θα έχουμε ξανά αυτή την ευκαιρία; Μιλώντας προσωπικά, το όλο τοπίο με έκανε να νιώσω πιο πολύ ότι μοιράζουμε ένα χριστουγεννιάτικο περιοδικό. Το στοιχείο που θα κρατήσω περισσότερο από αυτή μας την εξόρμηση είναι η αντίδραση των διδασκόντων και των διδασκουσσών στα χαμόγελά μας. Ενώ, στην αρχή μπορεί να μας δέχονταν με επιφύλαξη μόλις εμείς χαμογελώντας τους λέγαμε καλά Χριστούγεννα έβλεπα το πρόσωπό τους να γλυκαίνει και να χαμογελά! Θεωρώ επίσης, πως αποτελέσαμε ένα ευχάριστο ολιγόλεπτο διάλειμμα στις πυρετώδεις δουλειές τους.

 17. Τι κι αν χρειάστηκε να εξοπλιστούμε με κασκόλ, γάντια και σκουφάκια…ήμασταν όλοι εκεί! Η χριστουγεννιάτικη εξόρμηση με την βοήθεια του Θεού πραγματοποιήθηκε και νομίζω πως ήταν ξεχωριστή, γιατί εκτός από το γεγονός ότι έχει διαφορετικό πνευματικό κλίμα και φέτος ήταν και λευκή, είχαμε και ένα ξεχωριστό γεγονός.
  Η αντιπρύτανης του Α.Π.Θ κυρία Λιάλιου, που δημιούργησε το πρόβλημα για το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος Αγιασμός στον πανεπιστημιακό χώρο, αφού δέχτηκε με χαρά τα μέλη του τομέα στο γραφείο της, στην πρυτανεία, όχι μόνο προμηθευτικέ το χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού μας, αλλά έγινε και συνδρομήτρια για τον επόμενο χρόνο! Έτσι με την ευλογία του Θεού «Η Δράσις μας» για όλο το 2011 τουλάχιστον, κάθε μήνα θα μπαίνει και στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ με τις ελπίδες ότι τα μηνύματα που φέρει θα μιλήσουν στους προεξάρχοντες του πανεπιστημίου.
  Καλά Χριστούγεννα! Ας αφήσουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων να μιλήσει στις καρδιές μας! Εύχομαι φέτος όλοι να κάνουμε Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό στη φάτνη της καρδιάς μας! Καλή νέα ιεραποστολική χρονιά!

  • Ο Θεός να ευλογήσει και αυτήν την προσπάθειά σας και να δώσει πλούσια τα αποτελέσματα στη σπορά σας.
   Στο επόμενο τεύχος της Δράσης λοιπόν,κάντε ένα «αφιέρωμα» με όσα θα θέλατε να πείτε στην κυρία Λιάλιου για τον αγιασμό!

 18. Συγχαρητήρια για την κάτασπρη εξόρμησή σας που ασφαλώς θα δηλώνει και την κάτασπρη αγνή ψυχή σας!!! Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά γεμάτη θείες ευλογίες και επιτυχίες!

 19. Η εξόρμηση σήμερα πήγε πολύ καλά,δόξα τω Θεώ!Για όσους δεν είχαν πάρει μέρος σε κάτι παρόμοιο ήταν μοναδική εμπειρία!Οι φοιτήτριες της ΧΦΔ για 3 ώρες περίπου μετέφεραν στους συμφοιτητές μας το μήνυμα των Χριστουγέννων!Υπήρχε το τραπεζάκι με τα καθιερωμένα φυλλάδια και περιοδικά,αλλά κι ένα μικρό μήνυμα που μοιραζόταν σε όλους.Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το ότι,ενώ πολλοί πλησίαζαν με το κεφάλι σκυφτό και σκυθρωποί,όταν άκουγαν το <> κι έβλεπαν ένα χαμόγελο,πραγματικά φωτιζόταν το πρόσωπό τους!
  Στο όλο κλίμα συνέβαλαν και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που δημιουργούσαν μια ζεστή ατμόσφαιρα-κάνοντας μάλιστα πολλούς να βγαίνουν απ’τη Λέσχη τραγουδώντας!:)

  • Νομίζω ότι η προλαλήσασα, καλύπτει όλους όσους συμμετείχαν, είτε ενεργά, είτε νοερά, στην εν λόγω εξόρμηση. Ποια από εμάς δε χάρηκε, συναντώντας το φωτισμένο πρόσωπο όσων μας έβλεπαν; Ποια από εμάς, δε μειδίασε βλέποντας ότι το «Καλά Χριστούγεννα» που έλεγε, αντιχούσε με νόημα στο βλέμμα όσων το άκουγαν, καθώς αντίκρυζαν παράλληλα το τραπεζάκι μας και ακούγοντας τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που δέσποζαν στο χώρο; Νομίζω ότι όλες οφεληθήκαμε…
   Κάτι ανάλογο συναντήσαμε εξάλλου, και σήμερα το πρωί, με την επίσκεψή μας στο κτίριο διοίκησης του Α.Π.Θ.
   Η υποδοχή που μας επεφύλασαν τόσο η αντιπρύτανης, όσο και ο πρύτανης του πανεπιστημίου, ήταν η μαγελύτερη αμοιβή μας για σήμερα! Τα χαρούμενα πρόσωπα των εργαζομένων, στο άκουσμα των χριστουγεννιάτικων ήχων, αλλά και η απάντησή τους στη ρητορική μας ερώτηση «Να τα πούμε;», νομίζω ήταν από τα ωραιότερα εδέσματα… και μάλιστα πνευματικά!
   Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν… και του χρόνου!!! 🙂

   • Πράγματι η υποδοχή που μας επιφύλασε η πρυτανεία ήταν-απρόσμενα-ευχάριστη!Έχοντας στο μυαλό μας τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με το θέμα του αγιασμού στο ΑΠΘ, δεν περιμέναμε απ’ την κ. αντιπρύτανη να έχει αυτή τη συμπεριφορά!
    Χόρευε, τραγουδούσε, ζητούσε κι άλλα τραγούδια… και γενικά επικρατούσε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα! Ας ελπίσουμε ότι η διάθεση της θα είναι ανάλογη και σε επόμενη ενδεχόμενη συνεργασία μας…
    Είδομεν!

    Υ.Γ. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι πιο αναλυτικό από τα της Αριστοτελους;

     • Γιατί να μην μάθουμε και εμεις, να δοξάσουμε τον Θεό για το σιωπηλό έργο που επιτελεί στις καρδιες των ανθρώπων και να ευχαριστήσουμε και τα μελη της Δράσης που συμμετείχαν;

 20. Δόξα τω Θεώ! Η εξόρμηση στην Αριστοτέλους πήγε πολύ καλά. Πολλές ψυχές ωφελήθηκαν. Ακούσαμε αρκετές ευχές για την χριστιανική μας παρουσία, αλλά όπως πάντα δεν έλειψαν και τα αρνητικά σχόλια! Ας αναμένουμε πλέον την σχετική αναπόκριση.

 21. Χαίρετε,
  είναι απερίγραπτη η μεγάλη χαρά που νιώσαμε όταν πήγαμε να πούμε τα κάλαντα στο κτίριο διοίκησης. Με τη συνοδεία κιθάρας πήγαμε σε όλους τους ορόφους τραγουδώντας χαρούμενα, δυνατά και με ζωντάνια κάποια χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Σε κάποιους ορόφους η κατάσταση ήταν όπως χαρακτηριστικά είπε ένας κύριος: «φωνή βοόντος εν τη ερήμω», ενώ αντίθετα σε άλλους -στους περισσότερους τολμώ να πω- οι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν με πάρα πολύ μεγάλη χαρά! Καποιοι/ες τραγούδησαν μαζί μας, άλλοι/ες μας κέρασαν γλυκά, κάποιοι/ες άλλοι/ες έλαγαν συνεχώς: «και άλλο, και άλλο». Βέβαια -όπως προανέφερε ο/η αιθεροβάμων- τη θερμότερη υποδοχή μας την επιφύλαξε η πρυτανεία. Η αντιπρύτανης, οι γραματείς, ο πρύτανης.. χάρηκαν πάρα πολύ μαζί μας. Συντραγουδήσαμε, μας κέρασαν κουραμπιέδες, μελομακάρονα…, βγήκαμε και αναμνηστικές φωτογραφίες! Ιδιαίτερα έκπληκτα ήταν τα πρόσωπα των ανθρώπων στην άρνησή μας για λεφτά. Στο πρόσωπό τους αποτυπωνόταν έντονα η απορία!Να μην περαγκωνίσουμε βέβαια και τα έκπληκτα πρόσωπα κάποιων φοιτητών/τριών που μας έβλεπαν. Κάποιοι/ες άρχισαν να χορεύουν στο ρυθμό των τραγουδιών μας, άλλοι/ες μας κοιτούσαν ανιχνευτικά με απίστευτη απορία, άλλοι/ες άπλά δε μας κοιτούσαν και έχω να προσθέσω πως κάποια στιγμή ήρθε και μία κοπέλα δίπλα μου, μου χαμογέλασε και τραγούδησε μαζί μας πολύ όμορφα, δυνατά, με πάθος και έκδηλη χαρά!
  Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος!
  Υ.Σ:Μία χάρη, αν κάποιος/α έχει χρόνο και διάθεση ας προσεύχεται όποτε μπορεί και για εμένα. Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ