Εισήγηση στην Πανηγυρική Γιορτή Λήξης 2010

0
14
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Εισήγηση στην Πανηγυρική Γιορτή Λήξης των εργασιών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2010.

Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι κύριοι καθηγητές, συμμαθητές και συμμαθήτριες,

«Ήρθαν έτσι τα πράγματα, ώστε γύρω μας να αφθονούν οι γυμνοί και οι άστεγοι. Έτσι πάμπολλοι είναι οι πρόσφυγες που χτυπούν τις πόρτες μας, πάμπολλοι είναι και οι ξένοι και οι μετανάστες. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις χέρια απλωμένα σε ζητιανιά. Για σπίτι έχουν το ύπαιθρο. Κατάλυμα βρίσκουν στις παρόδους και τα ερημικότερα σημεία της αγοράς. Φωλιάζουν σε τρύπες όπως οι κουκουβάγιες. Τα ρούχα τους είναι διάτρητα κουρέλια. Για χωράφι έχουν τη διάθεση όσων δίνουν ελεημοσύνη. Για τροφή ό,τι τύχει. Πίνουν νερό από τις κρήνες όπως τα ζώα και για ποτήρια έχουν τις χούφτες τους. Για αποθήκη έχουν την κοιλιά τους, όσο μπορεί αυτή να συγκρατήσει ό,τι μπαίνει μέσα. Τραπέζι τους είναι τα γόνατά τους διπλωμένα. Κρεβάτι τους το έδαφος. Λουτρό κάποιος ποταμός ή λίμνη όπως τα ‘χει προσφέρει κοινά σε όλους ο Θεός. Η ζωή τους είναι πλέον γεμάτη μετακινήσεις και αγριάδα, όμως δεν ήταν έτσι εξ αρχής. Ας όψονται η συμφορά και η ανάγκη».

Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από δεκαεπτά περίπου αιώνες και σε αντίθεση με πολλές σημερινές φωνές, που σπεύδουν να δουν τους άλλους μόνο ως πηγή δεινών, ο συγγραφέας του είχε γι’ αυτούς ένα λόγο συμπάσχουσας αγάπης και εντοπίζει την αιτία της αθλιότητάς τους μόνο στη συμφορά και την ανάγκη.

Αλλά απέναντι σ’ αυτή την ασυνέχεια, η Θεσσαλονίκη έχει να αντιτάξει μια αδιαφιλονίκητη συνέχεια, τη χριστιανική της κοινότητα που βρίσκεται εγκαταστημένη σ’ αυτή την πόλη ήδη από το έτος 50 μ.Χ. Σ’ αυτήν την κοινότητα, απευθύνεται το αρχαιότερο χριστιανικό κείμενο, που σώζεται μέχρι σήμερα, στην Καινή Διαθήκη, η Α΄ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή, και γι’ αυτήν την κοινότητα γράφει ο Απόστολος Παύλος:

«Δεν χρειάζεται να σας γράψουμε για την αγάπη προς τους αδελφούς, γιατί ο Θεός σας δίδαξε εσάς τους ίδιους ν’ αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Αυτό το εφαρμόζετε ήδη σε όλους τους αδελφούς, που είναι σε όλη τη Μακεδονία. Σας προτρέπουμε, όμως, αδελφοί, να το αναπτύξετε ακόμα περισσότερο, να επιδιώκετε με ζήλο να ζείτε χωρίς αναταραχές, να επιδιώκετε πάντα το αγαθό και μέσα στην Εκκλησία και προς όλους τους ανθρώπους».

Κάποια αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη είναι στην προκειμένη περίπτωση ιδιαίτερα ταιριαστά: «Αν κάποιος ξένος έλθει να μείνει μαζί σας στη χώρα σας, μην τον εκμεταλλευτείτε, να του φέρεστε ως στενό συμπατριώτη σας, να τον αγαπάτε σαν τον εαυτό σας, γιατί κι εσείς ξένοι ήσασταν στην Αίγυπτο».

Εγώ δεν είμαι ξένος, αλλά είμαι στην οικογένειά μου, στην Πατρίδα μου, στη ζεστή αγκαλιά του Παντοδύναμου Πατέρα. Έτσι νιώθω από τότε που βρήκα τα παιδιά της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, μέσω ενός φίλου μου, του [Μ.Τ.Α.]. Η ίδια η φύση της Εκκλησίας είναι η σύναξη ανθρώπων που έχουν κληθεί σε ενότητα.

Έχω μάθει αρκετά, όμως πιστεύω πως έχω ακόμα πολλά να μάθω, αφού όλη η ζωή είναι μάθηση. Εδώ ένιωσα τη ζεστασιά και την αληθινή αγάπη και αυτός είναι ο λόγος που είμαι σήμερα ανάμεσά σας για να χαιρετίσω αυτή την εκδήλωση. Ο Θεός θέλει να στηρίζεις τους αναγκεμένους και όχι να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Δε θέλει να δίνεις στον ομόφυλο και να αποδιώχνεις τον ξένο. Όλοι είναι ομόφυλοι, όλοι είμαστε αδέλφια, όλοι είμαστε παιδιά του ουράνιου Πατέρα.

Έτσι σας καλωσορίζουμε στην εορτή λήξης των χειμερινών εκδηλώσεων του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010. Η γιορτή θα περιλαμβάνει τραγούδια από τις δυο χορωδίες μας, απολογισμούς από τις δραστηριότητές μας, αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, που χθες ήταν η επέτειος της συγκλονιστικής πτώσεώς της και προοπτικές για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ευχαριστώ.

Michel Ponge

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ