Αναπολώντας το γαλάζιο του Ιονίου

1
1678
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μετά τη μεγάλη περσινή μας εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, φέτος η Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης επέλεξε τρία νησιά του Ιονίου για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή της Διακαινησίμου. Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη. Προορισμοί που ποτέ δεν είχαμε επισκεφθεί, ενώ σ’ αυτά βόλεψε και η Αρχαία Ολυμπία!

Πρώτη μέρα λοιπόν και με τη χάρη του Θεού ξεκινήσαμε. Πλούσιο μεσημεριανό στο καταπληκτικό εντευκτήριο του Αγρινίου, πέρασμα απ’ τη γέφυρα του Ρίου και προσκύνημα στο μεγαλεπήβολο ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Συγκινητικό κέρασμα επί τροχάδην από τους αδελφούς μας στον Πύργο και διανυκτέρευση με δείπνο, αργά το βράδυ, σε όμορφο ξενοδοχείο της Ολυμπίας!

Το επόμενο πρωί ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Μια πολυφημισμένη πολιτεία από τα παλιά, περπατημένη από πλήθος κόσμου που συνέρρεε κατά την περίοδο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων. Το αρχαίο στάδιο, αθλητικά κέντρα, κοιτώνες, ναοί, επιτύμβιες στήλες και ένα καταπληκτικό μουσείο, όπου δεσπόζει το τελειότερο ίσως άγαλμα όλων των εποχών, του Ερμή του Πραξιτέλη. Μετά από αυτά φύγαμε για το λιμάνι της Κυλλήνης και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για Ζάκυνθο. Συντροφιά με δυο απεσταλμένους συνοδούς-ξεναγούς κατευθυνθήκαμε προς στο βόρειο μέρος του νησιού. Στάση-έκπληξη για τον εναπομείναντα γέροντα στο παλιό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου με προσκύνηση σε λείψανο του αγίου, λόγια πατερικά-στοργικά αλλά και ευφρόσυνο κέρασμα! Πιο βόρεια, γνωρίσαμε το μοναδικό στην Ελλάδα φυσικό περιηγητικό πάρκο, με σπάνια και συμπαθέστατα ζώα όπως η τσιντσιλά, το ρακούν Αμερικής, το πόνι, το λάμα, τα μαύρα γουρουνάκια Βιετνάμ, οι κινέζικες κότες, τα πρόβατα και τα ελάφια. Στρίβοντας προς τα δυτικά προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών με το δισκοπότηρο του αγ. Νεκταρίου και πολλά λείψανα αγίων. Εκεί κοντά βρίσκεται και το Ναυάγιο, σήμα κατατεθέν του νησιού. Από ένα μπαλκόνι σε βράχο ύψους 85 μέτρων δε χορταίνεις να βλέπεις από κάτω τη θαυμάσια παραλία, τύπου Καραϊβικής, με το πλοίο που κάποτε είχε βυθιστεί στα νερά της και τώρα έχει βγει στην αμμουδιά. Στο τέλος της μέρας περάσαμε από τη μονή της Παναγίας Ελευθερώτριας με τη γνωστή μας ηγουμένη και τον 100ετή άγιο γέροντα. Δείπνο στο ξενοδοχείο, βραδινή βόλτα στην πόλη και ύπνος.

Παρασκευή ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής εκκλησιαστήκαμε στον προστάτη του νησιού, άγιο Διονύσιο το Θαυματουργό, και ακολούθως προσκυνήσαμε το άφθορο σκήνωμά του, από το οποίο λείπουν μόνο τα κομμένα του χέρια. Ξενάγηση στο διπλανό εκκλησιαστικό μουσείο, πρωινό στο ξενοδοχείο, ελεύθερη ώρα στην πόλη και το μεσημέρι φύγαμε για Κεφαλλονιά με τους άφταστους Πυργιώτες να μας προσφέρουν delivery πιτόγυρα, πατάτες και άλλα συναφή για το πλοίο. Φτάνοντας στο νησί το απόγευμα, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο ίδιος ο ευλαβέστατος και σεβάσμιος πρωτοσύγκελλος π. Γεράσιμος αναλαμβάνει την καθοδήγησή μας στο νησί και όλες οι πόρτες ανοίγουν. Στο Μαρκόπουλο, η Παναγία η «Φιδιώτισσα», που κάθε δεκαπενταύγουστο μαζεύει πλήθος μικρών, άκακων φιδιών αλλά και προσκυνητών. Στη Βαλσαμάτα το κορυφαίο προσκύνημα του άφθαρτου, ακόμα και στα άμφια, πολιούχου αγίου Γερασίμου στην ομώνυμη μονή του. Μια καταπακτή στο πάτωμα του ναού οδηγεί με σκάλα στην υπόγεια σπηλιά, όπου ασκήτευε ο άγιος. Τέλος, στην Πεσάδα αξιωθήκαμε άδοντες και ψάλλοντες να προσκυνήσουμε, ολόκληρο το πέλμα με ολοφάνερο το αίμα αλλά και την τρύπα από το καρφί, του αγίου Αποστόλου Ανδρέα, που τον σταύρωσαν χιαστί και ανάποδα στην Πάτρα. Αναλογιστείτε, έλεγε ο π. Γεράσιμος, ότι “το πόδι αυτό το έπιασε και το έπλυνε ο Κύριος και Θεός μας στο Μυστικό Δείπνο”. Το βράδυ στο ξενοδοχείο.

Σάββατο, η πιο ανέμελη μέρα. Το πρωί, σπήλαιο Δρογκαράτης, όπου πραγματοποιούνται και συναυλίες, μαγευτική βαρκάδα στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και ελεύθερη ώρα στη χερσόνησο-λαιμό της Άσσου. Για μεσημέρι πήγαμε στο Ληξούρι, όπου μας περίμενε ο π. Νικόλαος στην εκκλησία του τοπικού αγίου Παναγή Μπασιά, όπου και προσκυνήσαμε, και μετά μάς “πέταξε” με πουλμανάκι στην πανέμορφη -σαν Αγιορείτικη- μονή των Κηπουραίων. Στη συνέχεια περάσαμε με καραβάκι απ’ το Ληξούρι απέναντι στο Αργοστόλι για ελεύθερη ώρα και γνωριμία με την πόλη και φαγητό. Το βράδυ ξανά στο ξενοδοχείο μας, στη Σάμη.

Η Κυριακή της Πρωτομαγιάς μάς βρήκε στην Ιθάκη. Κοντά στο ξενοδοχείο μας, το λιμάνι απ’ όπου πήραμε το πρωινό πλοίο για εκκλησιασμό στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Στη συνέχεια πήγαμε στη Μονή Καθαρών, σημείο αναφοράς του νησιού, με τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας. Πιο βόρεια, το χωριό Σταυρός, γνωστό για τον άγιό του, Ιωακείμ τον Παππουλάκη. Προσκυνήσαμε στο ναό του και γευματίσαμε τελευταία φορά όλοι μαζί με σουβλιστό αρνί στην ταβέρνα του χωριού. Το καράβι μάς έβγαλε στον Αστακό της Στερεάς Ελλάδος και πήραμε το δρόμο για Θεσσαλονίκη. Καλές κατασκηνώσεις!

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. χαιτερε.εμαθα οτι εγινε ενα ατυχημα στην εκδρομη .καντε προσευχη φια το παιδι που το επαθε γιατι απο οσο ξερω ακομα ταλαιπωρειται πολυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ