Την Πέμπτη 15/11/18, οι φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών,είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία! Ο σεβαστός Πατήρ Απόστολος Τσολάκης μάς ανέπτυξε το θέμα:«Υγιή πνευματικά αισθητήρια στη νοσούσα εποχή μας».
Δοκιμάζοντες τί ἐστιν εὐάρεστον τῷ Κυρίῳ το φετινό σύνθημα της Δράσης και ο πατήρ Απόστολος ξεκίνησε τονίζοντάς μας πως “οτιδήποτε είναι υγιές είναι ευάρεστο στον Κύριο και οτιδήποτε είναι ευάρεστο στον Κύριο είναι και υγιές”. Στη συνέχεια μάς παρουσίασε τη μετανεωτερική εποχή στην οποία ζούμε (από το 1990 και εξής), η οποία έχει ως κύριο στόχο την παγκοσμιοποίηση και την ομοιογένεια του πληθυσμού και βοηθείται από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης μετανεωτερικής ιδεολογίας;
1) Η προσπάθεια για κατάργηση των συνόρων των χωρών και της ταυτότητας κάθε πολίτη (γλωσσικής, εθνικής, θρησκευτικής)
2) Το φαινόμενο της πανθρησκείας, μιας νέας παγκόσμιας θρησκείας ,η οποία προκύπτει από την συνένωση όλων των γνωστών θρησκειών. Πρόκειται για μια θρησκεία με ολιστικές θεωρήσεις, όπου ο Θεός είναι απρόσωπος στο σύμπαν και κυριαρχεί η έννοια της συμπαντικής ενέργειας ή αλλιώς ευρέως διαδεδομένης ως: «θετικής ενέργειας». Η έννοια αυτή έχει την προέλευσή της στο Βουδισμό και συνδέεται με σύγχρονες μεθόδους γυμναστικής όπως yoga και pilates .
3) Η επικράτηση του ευδαιμονισμού, η αποθέωση της ύλης και η επίμονη επιδίωξη της αψεγάδιαστης εξωτερικής ομορφιάς .
4) Η ύπαρξη μιας δήθεν «αγάπης» όπου όλα είναι αποδεκτά και όλα επιτρέπονται γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένασε θρησκευτικό-ηθικό επίπεδο.
Τα παραπάνω οδηγούν στις σύγχρονες νοσηρές καταστάσεις, που είναι:
α)Ο υποκειμενισμός σε όλα, γεγονός που προκαλεί την κατάργηση των κανόνων και των ηθικών φραγμών, καθώς ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ενεργεί όπως του ταιριάζεικαι όχι με βάση το θέλημα του Θεού. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπική «αύρα» και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι το να μη βλάπτει κανείς -φανερά τουλάχιστον- το συνάνθρωπό του.
β)Υγιείς έννοιες και αξίες περιβάλλονται από διαστροφικές επιθυμίες και στάσεις ζωής.
Για παράδειγμα επιβάλλονται «αντιρατσιστικοί» νόμοι αντίθετοι στη φυσιολογία του ανθρώπου που διακηρύσσουν την αξία της ελευθερίας στην έκφραση και το σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων . Όσοι όμως εκφράζουν διαφορετική γνώμη δεν είναι παρά “ομοφοβικοί” ή αλλιώς “ξενοφοβικοί” και η άποψή τους δε γίνεται σεβαστή.
γ) Η επικυριαρχία του σύγχρονου lifestyle:
Κυριαρχεί η εμμονή στην εξωτερική εμφάνιση και η συνεχήςπαρακολούθηση της μόδας και η απασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.(facebook,instagram,twitterκ.ά.). Συνηθίζεται πλέον η συμμετοχή σε τεχνικές γυμναστικής όπως yoga,pilates.Παράλληλα προωθείται η μέθοδος του διαλογισμού για την αντιμετώπιση του στρες και μάλιστα εφαρμόζεται σε ορισμένα Δημοτικά σχολεία της πατρίδος μας.
Όλα αυτά βέβαια ναρκώνουν τον άνθρωπο και τον δεσμεύουν με αποτέλεσμα να χειραγωγείται ευκολότερα, ενώ παράλληλα βυθίζεται στον ναρκισσισμό του και στην εγωιστική αυτάρκεια.
δ) Η προώθηση των σχολών της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης, των οποίων οι θεωρίες είναι συγκεχυμένες και πολλές φορές αντίθετες μεταξύ τους. Απώτερος σκοπός είναι το μπέρδεμα των ατόμων και η δημιουργία εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα λόγια του Κυρίου «Δεῦτε πρός με, πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς».
Πώς μέσα σε αυτή την κατάσταση θα αναπτύσσουμε και θα διατηρούμε υγιή πνευματικά αισθητήρια;
Ο π. Απόστολος πρότεινε:
1. Να αγαπάμε ό,τι ελληνικό και ορθόδοξο:
Ø Η ελληνική ταυτότητα(γλωσσική, πολιτισμική κ.τ.λ.) είναι υγιής άρα και δυνατή γι’αυτό πολεμείται τόσο και επομένως καλούμαστε να τη διαφυλάττουμε μελετώντας την Ελληνική Ιστορία, την ελληνική κλασσική Λογοτεχνία και αναζητώντας στοιχεία πολιτισμού και παράδοσης.
Ø Είναι ανάγκη να εσωτερικεύσουμε τις αξίες του μέτρου και της ισορροπίας που πηγάζουν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό κάτι που αποτυπώνεται εναργέσταταστο αθάνατο μνημείο του Παρθενώνα .
2. Να περιορίσουμε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κινητού τηλεφώνου, γιατί αυτά οδηγούν συχνά στην εξάρτιση και τη χειραγώγηση της συνείδησης του ατόμου.
Ø Όταν σταματήσει η συνεχής απασχόληση με το διαδίκτυο και το κινητό θα υπάρχει χρόνος για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με δραστηριότητες πουπροκαλούν αίσθημα ικανοποίησης και αυξάνουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου.
3. Να έχουμε συνεχή επιτήρηση του εαυτού μας για να εντοπίζουμε αν πραγματικά κάνουμε ό,τι εμείς θέλουμε και όχι ό,τι οι άλλοι διαλέγουν για μας.
4. Να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση απ’ όπου προσεγγίζουμε ευκολότερα τον Δημιουργό.
5. Να ασκούμε εκούσια βία προς τον εαυτό μας
> Η άσκηση και η εγκράτεια μας παρέχουν εσωτερική ελευθερία
> Όχι σε ό,τι δε μας ωφελεί πνευματικά, ηθικά κ.τ.λ.
> Να μην επιδιώκουμε μια ζωή με άνεση, γιατί αυτή οδηγεί συχνά σε διαστροφή αλλά να επιλέγουμε τη χειρωνακτική εργασία, να αγαπούμε τον κόπο.
Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να έχουμε υγιή πνευματικά αισθητήρια που είναι απαραίτητα για να μην προσβληθούμε από τις νοσηρές καταστάσεις της εποχής μας .
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΕΚΠΑ