- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Πήγαμε, “τα είπαμε”…

«Χριστός Γεννιέτι χαρά στον κόσμο
Χαρά στον κόσμο στα παλικάρια»

Αυτή τη χαρά της Γεννήσεως ανήγγειλε [1] μια μικρή ομάδα φοιτητών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, στην οδό της Ερμού μπροστά στον ιστορικό ναό της Καπνικαρέας. Εκεί που τα πάντα θυμίζουν ακριβές αγορές, εντυπωσιακές εμφανίσεις, προσεγμένα “στιλς”· εκεί που οι απαιτήσεις του κόσμου ξεχνάνε την κρίση· εκεί που οι καλοφτιαγμένες βιτρίνες, τα φώτα, οι επιγραφές, τα πλανόδιο τσίρκο παραπλανούν τα μυαλά και τα πορτοφόλια των χρεοκοπημένων Ελλήνων.

Εκεί, σε αυτό το πολυπληθές σημείο, βρέθηκαν όχι για να πουλήσουν τον κόσμο τους, αλλά για να πληρώσουν τον κόσμο. Να πληρώσουν τον κόσμο με το σπουδαιότερο μήνυμα που ακούστηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, την γέννηση του Χριστού που έφερε , όπως λέει και ο στίχος, χαρά στον κόσμο, χαρά και στα παλικάρια. Στους λίγους αυτούς νέους που θέλησαν να κομίσουν αυτήν τους την χαρά και να παρακινήσουν τον απλό κόσμο σε μια άλλη αίσθηση, σε μια άλλη πραγματικότητα πολύ μακριά από την εμπορευματοποιημένη εικόνα των Χριστουγέννων και, σίγουρα, πιο κοντά στο αληθινό γεγονός. Με την βοήθεια της γκάιντας και του νταουλιού ξανάφεραν τις ξεχασμένες παραδόσεις, ξύπνησαν τις σκεπασμένες αναμνήσεις. Θύμισαν στους παλαιότερους και φανέρωσαν στους νεότερους πως η Γέννηση του Χριστού φέρνει πραγματικά την αληθινή χαρά στη ζωή τους.

Όσοι βρεθήκαμε εκεί αφουγκραστήκαμε για λίγο την προσπάθεια κάποιων για λύτρωση, την συγκίνηση τους, τον πόνο τους, την προσδοκία τους για κάτι καλύτερο, ακόμη και την κρυμμένη τους ελπίδα βλέποντας αυτούς τους άγνωστους νέους χαρούμενους. Ο καθένας γνωρίζει για τον εαυτό του καλύτερα τι αισθάνθηκε και ποιο μήνυμα πήρε, κανείς όμως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναγγελίας. Ένα είναι σίγουρο: όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το μεγάλο γεγονός, έστω και για λίγο, ώστε – άλλοι δια βοής, άλλοι εσωτερικώς – να φωνάξουμε ότι ο «Χριστός γεννιέτι».

Ζ.Θ.
Φοιτητής ΕΚΠΑ

Λίγα στιγμιότυπα…