Μιά εκδρομή… Ένα προσκύνημα…

1
618
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μιά εκδρομή… Ένα προσκύνημα…

27/28/29  Οκτωβρίου 2016 οι Φοιτητές της ΧΦΔ Αθηνών ανεβαίνουν στο Βορρά, στην πρωτεύουσα της Μακεδονία μας, στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Εκεί που χτυπά η καρδιά της Ελλάδος τούτες τις μέρες. Να πάρουμε την χάρη του Μυροβλήτου Αγίου, να ζήσουμε από κοντά  τον παλμό της Εθνικής Επετείου, της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τα μέλη της ΧΦΔ Θεσσαλονίκης μας περίμεναν και μας φιλοξένησαν στην πανέμορφη Κατασκήνωση της Θεοσκέπαστης στο Πανόραμα Θεσ/νίκης. Από την πρώτη στιγμή νοιώσαμε την αρχοντική φιλοξενία τους και την αδελφική αγάπη τους.

Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου λειτουργηθήκαμε στον Ναό της Κατασκηνώσεως και προσευχηθήκαμε ιδιαίτερα για την Πατρίδα μας. Κατευθυνθήκαμε στην πόλη της Θεσ/νίκης για να παρακολουθήσουμε την στρατιωτική παρέλαση. Συγκινηθήκαμε, ενθουσιασθήκαμε, χειροκροτήσαμε τους στρατιώτες μας, χαρήκαμε δε διότι ανάμεσα τους παρήλασαν και πολλά μέλη της ΧΦΔ από τις Στρατιωτικές σχολές. Η συμμετοχή του κόσμου αυθόρμητη και ζωντανή. Η χαρά μας συνεχίσθηκε στο πανηγυρικό τραπέζι στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Φοιτητικού Οικοτροφείου «Άγιος Δημήτριος».

Ο Διευθυντής κ. Δομουχτσής, οι οικότροφοι, μας περιποιήθηκαν με το παραπάνω. Παρών και ο σεβαστός π. Μιχαήλ Σαντοριναίος, ευλόγησε την τράπεζα μας και απηύθηνε λόγια πατρικά.  Κοντά μας και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αναστάσιος Γούναρης με το εθνικό θέμα που μας παρουσίασε: «Η Βόρειος Ήπειρος και το 1940» μας μετέφερε τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών, την γενναιότητα τους και την αντοχή τους μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε για τον κόπο και το παλμό που μας μετέδωσε.

Τ΄ απογευματινό μας τ αφιερώσαμε στους Αγίους μας Παΐσιο και Δημήτριο. Προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Δυνατά βιώματα έζησε ο καθένας μας γονατίζοντας στον τάφο ενός αγίου καλογέρου με χάρη πολλή. Ενώ μπαίνοντας στο Ναό του Αγίου Δημητρίου ευωδία του μύρου μας καλωσόρισε. Ακουμπήσαμε τον αγώνα μας στους Αγίους μας. Ο ένας μας έδειξε πως και στην εποχή μας μπορεί κάποιος να γίνει άγιος και ο άλλος πως και οι νέοι όταν θελήσουν δεν υπολογίζουν τίποτε μπροστά στο μαρτύριο και αξιώνονται στεφάνια ουράνια.

Την επόμενη πρώτος σταθμός το οχυρό του Ρούπελ με ξενάγηση και θαυμασμό και ακολούθησε  η περιήγηση μας στη λίμνη Κερκίνη. Θαυμαστά τα έργα Σου Κύριε! Τελευταία μας ευκαιρία το γεύμα με τους αδελφούς μας, τα μέλη της ΧΦΔ Θεσσαλονίκης.

Μιά εκδρομή… Ένα προσκύνημα…

Έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την εξόρμησή μας στη Βόρεια Ελλάδα. Ένα προσκύνημα στους Αγίους μας, ένα προσκύνημα στα ηρωικά αιματοβαμμένα χώματα της Μακεδονίας μας. Θυμήθηκα τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου όταν επισκεπτόταν την Έδεσσα της Μακεδονίας μας έλεγε συγκινημένος: «Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα… η Μακεδονία κρατάει ψηλά τα λάβαρα! Να έρχονται όλοι οι Έλληνες κατά καιρούς στην Μακεδονία και να προσέχουν που πατάνε, μπορεί να πατήσεις κάποιο μνήμα, μπορεί να πατήσεις κάποιο χώμα ιερό, μπορεί να πατήσεις ένα τάφο, ένα λείψανο είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσίες. Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή, αυτή η θυσία μας συντηρεί και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει.  Να μη μιλάμε για αγώνες, να μη μιλάμε για πολέμους, να μη μιλάμε για θυσίες…».

Ευχαριστούμε όλους όσους κουράσθηκαν να ετοιμάσουν όλα αυτά πού ζήσαμε!

Κ.Ε.

φοιτητής

1233a4567899a10111213141516171819202122232425262727a28293031323334353637383939a41424344454647484949a50515354555758

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ