Εορτή έναρξης Χ.Φ.Δ. Αθηνών 2009-10

0
1103
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

enarxi_ath_1«Μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά, ξεκίνησε και μαζί της ανατέλλουν χρυσές οι ελπίδες μας για το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και αναπτερώνονται οι προσπάθειες για συστηματικότερο πνευματικό αγώνα…

…Καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά! Μέσα στη ζωή χωράνε τόσες αρχές. Μια ακόμη αρχή για προώθηση στις χώρες της γνώσης και της αρετής, που κρύβουν τόσα μυστικά, τα οποία δε φανερώνουν παρά μόνο σ’ αυτούς που αγωνίζονται με ενθουσιασμό, με επιμονή και υπομονή καταβάλλοντας κόπο, μοχθώντας μέσα σε ατέλειωτες μέρες, μήνες, χρόνια για να τις κατακτήσουν.»

Δεν ξέρω πώς νιώθεις διαβάζοντας τα παραπάνω λόγια. Δεν είναι δικά μου. Ακούστηκαν από τον εισηγητή της εορτής έναρξης των εργασιών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης για το enarxi_ath_2ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Λόγια τολμηρά, στόχοι υψηλοί, όνειρα χρυσά. Είναι εφικτά; Θα με ρωτήσεις. Η απάντηση στο τέλος…

Έτσι θα τολμούσα να σχολιάσω το χαιρετισμό-εισαγωγή που απηύθυνε ο φοιτητής στην αρχή της εκδήλωσης. Πρόκληση πρώτη. Μάλλον… πρόκληση-πρόσκληση.

«Η Χ.Φ.Δ. Αθηνών σας προσκαλεί στην έναρξη των εργασιών της, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 στις 7 μ.μ.» Ανήμερα της Σύναξης των Αγίων Ασωμάτων Δυνάμεων. Πρόκληση δεύτερη: οι άγιοι Άγγελοι, πριν από αιώνες αιώνων, αποφάσισαν να μείνουν σταθερά κοντά Του. Για πάντα. Εμείς;

enarxi_ath_6

Η αίθουσα της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων είναι γεμάτη από φοιτήτριες και φοιτητές των Αθηναϊκών Πανεπιστημίων. Με το… ακαδημαϊκό τέταρτο συγχρονίζεται η έναρξη της «έναρξης». Μετά το απολυτίκιο της Πεντηκοστής και  την πρώτηπρόκληση (σου είπα γι’ αυτήν παραπάνω-ρίξε μια ματιά), τη σκυτάλη παίρνουν οι δυο χορωδίες της ΧΦΔ.

enarxi_ath_7Δοξαστικό των Αρχαγγέλων, «Η Εκκλησιά», «Συ ει ο Χριστός», «Άσε την ψυχή σου». Η επιμελημένη εκτέλεση των τραγουδιών και των ύμνων, πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο το λόγο, που έχει πρωταρχική θέση στη γιορτήμας.«Αληθινή ζωή», «Λόγος του Αγίου Γρηγορίου Νύσσσης για την τελειότητα» . Δυο κείμενα-αφυπνίσεις, που μας παρουσιάζουν φοιτήτριες.

enarxi_ath_5

Μια άλλη φοιτήτρια μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της “Πρώτη χρονιά στη Χ.Φ.Δ.”

Πρόκληση τρίτη και βασική: «’Επί τήν τελειότητα φερώμεθα». Η τολμηρή έκφραση του Αποστόλου των Εθνών αναλύεται διεξοδικά. Δύσκολος ο δρόμος για την τελειότητα-ωραίος όμως! Τι πιο ωραίο από τον αγώνα; Φωτεινά μας παραδείγματα οι άγιοι. Ακούμε και πρακτικούς καθαρά τρόπους που βοηθούν να πλησιάσουμε στο τέλειο-τουλάχιστον να προσπαθήσουμε. Μιας και δεν έχω το γραπτό μπροστά μου, δεν προσπαθώ να γράψω από στήθους τίποτα όσα άκουσα. Δε θα τα καταφέρω να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο. Ήσουν κι εσύ, είπες; Αν μπορείς, βοήθησέ με να τα θυμηθώ…

«’Επί τήν τελειότητα φερώμεθα»: Το γενικό σύνθημα της ΧΦΔ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η χορωδία απαντά με το «Άξιον Εστί», για τη Μητέρα μας, το κατεξοχήν παράδειγμα στο δρόμο μας προς Εκείνον.

enarxi_ath_12

Εξαιρετική ευκαιρία στην εκδήλωση η παρουσίαση του υπό έκδοση νέου βιβλίου της Χ.Φ.Δ.: “Αίσθησις ζωής αιωνίου” του μακαριστού π.Μαρκέλλου Καρακαλληνού. Χοϊκές καταγραφές ουρανίων εμπειριών από έναν άνθρωπο που φερόταν προς την τελειότητα.

enarxi_ath_8

Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, χαιρετίζει εκ μέρους της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης. Κοινοί οι στόχοι για τους Χριστιανούς…

enarxi_ath_10

Για άλλη μια χρονιά, κοντά μας και ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απευθύνει το δικό του χαιρετισμό και εφιστά την προσοχή μας στον τρόπο που οι άγιοι έκαναν πράξη το σύνθημά μας. Χαιρετίζει την εκδήλωση, αν και απών, και ο κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου.

enarxi_ath_9Ο καταληκτήριος λόγος αφήνεται στον πνευματικό. Ο αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, προϊστάμενος της Αδελφότητας Θεολόγων “Ο Σωτήρ”, βάζει τη σφραγίδα στην εκδήλωση.

Την εορτή κλείνει το απολυτίκιο του Αγίου του 20ου αιώνα. «Σηλυβρίας τόν γόνον…». Ο Άγιος Νεκτάριος, εορταζόμενος την επομένη της εκδήλωσης, ας είναι μαζί μας. Δύσβατος ο δρόμος-απαραίτητοι οι συμπαραστάτες.

Καλή χρονιά λοιπόν! Να δώσει, φίλε, ο Θεός, να ζήσουμε την ομορφιά του ωραιότερου αγώνα:

Του αγώνα να ακολουθήσουμε τις προκλήσεις.

Του αγώνα για το τέλειο.

Α.Χ.

φοιτητής μαθηματικών

Υ.Γ.: Σου χρωστώ μια απάντηση από την αρχή –σχεδόν- της φλυαρίας μου. Είναι εφικτοί οι στόχοι μας; Μα, όπως είδες, φίλε, ναι. Πολλοί τους πέτυχαν. Άνοιξε το Συναξαριστή να δεις. Πολλοί, αλλά όλοι  με το ίδιο χαρακτηριστικό: πιστοί. Αν από τώρα είσαι κοντά Του, έχεις ήδη διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση. Μαζί Του όλα φαντάζουν απλά.

enarxi_ath_3enarxi_ath_4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ