Εκκλησιασμός στην Καπνικαρέα – βόλτα στον Κεραμεικό(ανταπόκριση)

0
1110
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Την Κυριακή 22.09.2019 οι φοιτήτριες της ΧΦΔ είχαμε μια ξεχωριστή ευκαιρία: εκκλησιασμό στην Καπνικαρέα και βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η κατανυκτική Θεία Λειτουργία μάς μετέφερε για λίγο στο μακρινό Βυζάντιο. Μάθαμε πως ο ναός πήρε το όνομά του πιθανότατα από αυτόν που την έκτισε, τον καπνικάριο, δηλαδή τον εισπράκτορα του καπνικού φόρου και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, κατηφορίσαμε την οδό Ερμού, για να φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, στα όρια της αρχαίας Αθήνας όπου εκτεινόταν και το νεκροταφείο της. Είδαμε το Θεμιστόκλειο τείχος, περάσαμε την Ιερά Πύλη απ’όπου ξεκινούσαν οι μετέχοντες στα Ελευσίνια μυστήρια αλλά και το Πομπείο, κτίριο όπου προετοιμαζόταν η πομπή των Παναθηναίων. Από το Δίπυλο, τη δεύτερη μεγάλη πόρτα των τειχών περπατήσαμε στο Δημόσιον Σήμα το χώρο ταφής των επιφανών πολιτών και κυρίως των πεσόντων στις μάχες υπέρ της πόλης. Ο Επιτάφιος του Περικλή,  επίκαιρος όπως πάντα, μάς θυμίζει την αξία της δημοκρατίας. Η ηρεμία του χώρου αγκαλιάζει τα σοφά διαχρονικά λόγια. Γεννά σκέψεις και προβληματισμούς για τη δική μας στάση, για τη δική μας ευθύνη. Ολοκληρώνουμε την περιήγηση διασχίζοντας την Οδό των Τάφων. Οι λαμπροί ιδιωτικοί περίβολοι φανερώνουν πως το νεκροταφείο ήταν και χώρος προβολής και υπενθύμισης της πορείας και της αξίας του νεκρού που εγγυώνταν την υστεροφημία του. Στο Μουσείο θα δούμε  επιτύμβια γλυπτά που δήλωναν την ύπαρξη τάφου αλλά και κτερίσματα, αντικείμενα που τοποθετούνταν μαζί με το νεκρό για να καλύψουν τις ανάγκες του στη μεταθανάτια ζωή. Βγαίνοντας έχουμε την αίσθηση πως επιστρέφουμε ξανά στο παρόν από ένα ταξίδι. Ο Κεραμεικός καθρεφτίζει όλες τις φάσεις της πόλης. Από την προϊστορία ως τη σύγχρονη εποχή που αποτελεί έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στην καρδιά της Αθήνας.

Επιστρέφοντας μέσα από τα στενά στο Μοναστηράκι ακούω πίσω μου μια φωνή που μιλά στο κινητό:“It’s a paradise here! Did you see the photos I’ve sent you?” (Εδώ είναι ένας παράδεισος! Είδες τις φωτογραφίες που σου έστειλα;). Απαντώ μέσα μου πως πράγματι είναι ένας μικρός Παράδεισος!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ