«Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό!»

0
1242
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Τι σημαίνει αληθινή αγάπη; Τι σημαίνει έλεος; Πώς μπορεί κανείς να μιμηθεί αληθινά την αγάπη του Χριστού;

Μάθημα ζωής έδωσε ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016. Ο 86χρονος πλέον γέροντας βρέθηκε κοντά μας και μάς μίλησε για την αγάπη του Θεού προς κάθε αμαρτωλό. «Είναι ο Χριστός εν ετέρα μορφή ο κάθε άνθρωπος, όσο αμαρτωλός κι αν είναι. Στο πρόσωπο του καθενός βλέπουμε τον Χριστό», μάς είπε.

Η αγάπη αυτή, που βλέπει τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, είναι που ώθησε και ωθεί και τον ίδιο στην επιτέλεση ενός τεράστιου έργου. Ο π. Γερβάσιος διακονεί εδώ και 40 χρόνια στους χώρους των φυλακών 80 διαφορετικών κρατών. Με την βοήθεια και την συμπαράσταση της αδελφότητας «Οσία Ξένη» φροντίζει για την αποφυλάκιση κρατουμένων, για την οικονομική υποστήριξή τους, καθώς και για την πνευματική καθοδήγησή τους. Ταξιδεύει με κάθε μεταφορικό μέσο και προσεγγίζει κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των λαθών που τον οδήγησαν στη φυλακή. Στέκεται δίπλα σε όλους σαν πατέρας και προσπαθεί να φέρει κοντά τους την κοινωνία των ανθρώπων, αφού εκείνοι δεν μπορούν να ζήσουν έξω από τα όρια της φυλακής.

«Κάθε μέρα 24 ώρες μέσα σε τέσσερις τοίχους, χωρίς καμία εργασία, ξέρετε τι σημαίνει;» Χιλιάδες οι κρατούμενοι που βρίσκονται στις φυλακές για μικροπταίσματα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποφυλακιστούν. Πλήθος αυτοί που δεν έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν τα απαραίτητα ή να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Αλήθεια, τι κάνουμε εμείς γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Τους θυμόμαστε, τουλάχιστον, στην προσευχή μας;

Ο λόγος και το έργο του π. Γερβασίου μάς συγκλόνισαν. Μάς δίδαξαν να βλέπουμε τους ανθρώπους που έχουν εγκληματήσει ως μελλοντικούς αγίους. Μας έμαθαν να βλέπουμε πίσω από τις πράξεις την πονεμένη ψυχή του κάθε ανθρώπου. Τώρα μένει σ’ εμάς να εφαρμόσουμε το σύνθημα που ο ίδιος μάς έδωσε τελειώνοντας την ομιλία του: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό!».

Χ.Μ. Φοιτήτρια ΕΚΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ