Από την Θεσσαλονικιώτικη περιπλάνησή μας!

4
933
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

 22-24 Μαρτίου 2013… Ένα διαφορετικό τριήμερο!

Στα πρόθυρα της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Χριστιανική Φοιτητική Δράση Αθηνών υποσχόταν ένα πρωτόγνωρο βίωμα, μια νέα, αλλιώτικη εκμετάλλευση της αργίας της 25ης Μαρτίου!

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, ώρα 7:00 π.μ., ένα πούλμαν αρχίζει σιγά-σιγά να υποδέχεται τις πρώτες φοιτήτριες, επίδοξους επισκέπτες της λαμπρής συμπρωτεύουσας, της όμορφης Θεσσαλονίκης μας! Αφού προσευχηθήκαμε για ένα ευλογημένο ταξίδι, μορφωθήκαμε μέσω του παιχνιδιού, ανακαλύπτοντας τα μυστικά κάθε επιστημονικού κλάδου και όχι μόνο… Από τη γεωγραφία και τη φυσική ως τον πολιτισμό και τα αθλητικά…

Η είσοδός μας στην κυανόλουστη πόλη με τον χαρακτηριστικό ιστορικό Λευκό Πύργο, μας βρήκε τραγουδώντας στίχους για τη Μακεδονία και θαυμάζοντας με μια πρώτη ματιά το ξεχωριστό κάλλος της! Πριν καλά-καλά πατήσουμε το πόδι μας στην ένδοξη πόλη, μας υποδέχθηκε ένα τμήμα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως Θεσσαλονίκης στην Γ.Ε.Χ.Α. της πόλης τους υπερβαίνοντας με το εγκάρδιο καλωσόρισμα και τις ετοιμασίες τους το απλό τυπικό φιλοξενίας…

Κατευθυνθήκαμε κατόπιν… πού αλλού; Στον κλειδοκράτορα της πόλης! Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να ξεναγηθούμε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, χωρίς την ευλογία του; Μπαίνοντας στον περικαλλή ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και αδυνατώντας να προσδιορίσουμε σε ποια κατεύθυνση να πρωτοστρέψουμε το έκθαμβο βλέμμα μας, αισθανθήκαμε τον Άγιο Δημήτριο να μας υποδέχεται ολοθέρμως στην αγκαλιά του, με το μύρο του και να μας μιλά δια στόματος του πατρός-Αστερίου, ιερέως του ναού. Έτσι συγκινημένες και ανεφοδιασμένες με τη χάρη του Αγίου που τόσο πολύ αγαπάει και ακούει τους νέους, ξεκινήσαμε την, όσο μας επέτρεπε ο χρόνος, εις βάθους γνωριμία μας με την πόλη. Αγία Θεοδώρα, Αγία Σοφία, κατά το πρότυπο του ιστορικού ναού στην Κωνσταντινούπολη, Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο μητροπολιτικός ναός της συμπρωτεύουσας… Είδαμε, ακούσαμε, θαυμάσαμε, προσευχηθήκαμε… Η βόλτα μας έκλεισε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ψάλλαμε την πρώτη Στάση των Χαιρετισμών στη Μητέρα μας, Παναγία, και ύστερα πήγαμε στο Χριστιανικό Φοιτητικό Οικοτροφείο “Αγία Φιλοθέη” για πλούσιο δείπνο και μια ξεχωριστή ευκαιρία που μας προσέφερε ο πατερικός λόγος του πατρός Μιχαήλ Σαντοριναίου! Η χαρά μας και η προσπάθειά μας ενσωμάτωσης στην πόλη ήταν ιδιαίτερα έκδηλες από το πρώτο κιόλας βράδυ της εκδρομής μας…

Η πρώτη μας πρωινή έγερση μακριά από την Αθήνα, μας επιφύλασσε νέες εθνικές συγκινήσεις στα ηρωικά οχυρά του Ρούπελ και στη λίμνη Κερκίνη. Η ξενάγηση στα χνάρια των ηρώων στρατιωτών της πατρίδας μας του 1940 μέσα στους δαιδαλώδεις, αιματοβαμμένους διαδρόμους του αήττητου, αγέρωχου οχυρού αναζωπύρωσε την εθνική μας υπερηφάνεια προτού κατευθυνθούμε στη λίμνη Κερκίνη. Εκεί, ο πατριωτικός μας ενθουσιασμός συμπληρώθηκε με τον θαυμασμό μας για την υπέροχη και μαγευτική αυτή γωνιά της Ελλάδας, καθώς χαρήκαμε, με τη βαρκάδα μας στη λίμνη, πρωτοφανείς για εμάς εικόνες της φύσης και του ιπτάμενου κυρίως ζωικού βασιλείου (αργυροπελεκάνοι, κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες και πολλά άλλα) της χώρας μας! Η δύση του ηλίου μας βρήκε να περπατάμε πλάι στα γαλανά νερά του Θερμαϊκού και να ατενίζουμε τον Λευκό Πύργο, καθώς περνούσαμε λίγη ώρα στους δρόμους της όμορφης νύμφης του…

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013: Κυριακή της Ορθοδοξίας, μας περίμενε η Αγία Κυράννα με τη “φίλη” της, Αγία Ακυλίνα ή Αγγελίνα, όπως μάθαμε στη συνέχεια, στην Όσσα. Ύστερα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Κυράννας, ο πατήρ-Ιωάννης, εφημέριος του ναού, μας αφηγήθηκε με την απλότητά του, λεπτομερώς, τα εξαιρετικά θαυμαστά γεγονότα που οδήγησαν στην εύρεση των λειψάνων των δύο προαναφερθέντων Αγίων στο χωριό μέσα στα δύο τελευταία χρόνια! Η συγκίνηση και ο θαυμασμός μας για τα αλλεπάλληλα θαύματα και την παρουσία των δύο Αγίων  ενισχύθηκαν από την φράση-υπόσχεση που επαναλάμβανε ξανά και ξανά ο πατήρ-Ιωάννης, πως σε καιρούς δύσκολους σαν τους σημερινούς ο Κύριος θα μας φανερώνει λείψανα Νεομαρτύρων για την ενίσχυση του ποιμνίου! Το μεσημέρι κατευθυνθήκαμε προς την Θεοσκέπαστη, την κατασκήνωση της Θεσσαλονίκης, όπου μας περίμενε η Χριστιανική Φοιτητική Δράση της συμπρωτεύουσας με απρόσμενα ευχάριστη υποδοχή και γεύμα υψηλών προδιαγραφών! Η εποικοδομητική συναναστροφή μας με τις φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα μας οδήγησε στην αίσθηση μιας ψυχής στο ένα σώμα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως της Ελλάδας πραγματώνοντας το “σύμψυχοι”!

Κάπως έτσι αποχαιρετίσαμε τη νύφη του Θερμαϊκού και πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτες με εμπειρίες, σκέψεις και αποφάσεις… Η εν μέρει όχι πολύ καλοδεχούμενη αρχικά μετάθεση της πολυήμερης εκδρομής μας στην αργία της 25ης Μαρτίου αποδείχτηκε μάλλον θεόσταλτη στην αρχή της Αγίας Μεγάλης Τεσσαρακοστής… Τρεις ημέρες δείχνουν λίγες, αλλά ήταν αρκετές! Αρκετές για πνευματικό ανεφοδιασμό! Αρκετές για προσθήκη δύναμης και Χάριτος στον αγώνα! Αρκετές για προβληματισμό και αναθεώρηση ίσως της οπτικής μας απέναντι στη ζωή! Αρκετές για ενίσχυση των μεταξύ μας πλέον οικογενειακών δεσμών, αφορμή για έμπρακτη και ανυπόχρεη αγάπη προς τον πλησίον… Μια εκδρομή μοναδική, που ξεπερνούσε τα όρια της απλής συναναστροφής και της ψυχαγωγίας… Το πρωτόγνωρο βίωμα που υποσχόταν η Χριστιανική Φοιτητική Δράση με την ανακοίνωση της εκδρομής, χωρίς ίσως να το φαντάζεται,είχε ήδη γίνει πραγματικότητα…!

Καλό αγώνα!

Ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή!

                                                                                                                                                                  Μ.Γ.Φ.
Φοιτήτρια ΕΚΠΑ

 

Eάν επιθυμείτε, να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας, ζητήστε τις με e-mail στο ath@xfd.gr!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περάσαμε πολύ όμορφα στη Θεσσαλονίκη!
  Τρία πράγματα μου έμειναν:
  1ον: Η εγκάρδια και μεγάλη φιλοξενία της ΧΦΔ Θεσσαλονίκης!Πραγματικά ήταν απίστευετες!Ευχαριστούμε πολύ για όλα!!
  2ον: Η άρρητη ευωδία του μύρου του Αγ.Δημητρίου!!
  3ον: Ο θαυμαστός τρόπος ανεύρεσης των ιερών λειψάνων της Αγ.Κυράννας και Αγ.Ακυλίνας-Αγγελίνας πριν 3 περίπου χρόνια και μάλιστα εξιστορούμενος από πρώτο χέρι, τον π.Ιωάννη που ο ίδιος συμμετείχε ενεργά σε αυτό το έργο της ανεύρεσης των ιερών λειψάνων!
  Ελπίζω να δοθεί ευκαιρία να ξαναπάμε!!

 2. Πραγματικά υπέροχη εκδρομή και, παρά τον ενθουσιασμό που περιέχει το κειμένο, περάσαμε απερίγραπτα ωραία!
  Όλες λίγο πολύ σκεφτήκαμε την μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη για φοιτητική ζωή αλλά μετά θυμηθήκαμε ότι μια τέτοια ευκαιρία μας τη χάρισε η …Χριστιανική Φοιτητική Δράση ΑΘΗΝΩΝ οπότε…πίσω στα νυν πάτρια φοιτητικά εδάφη!
  Να χαιρόμαστε την Ελλάδα μας με τις ατελείωτες ομορφιές της!

 3. Πραγματικά η εκδρομή ήταν απλά υπέροχη! Είδαμε μια Θεσσαλονίκη να προστατεύται διαρκώς από τους δικούς της Αγίους. Είδαμε μια άλλη Ελλάδα στο Ρούπελ, συγκινηθήκαμε με την απάντηση του Έλληνα λοχαγού στον Γερμανό αγγελιαφόρο το 1941: τα οχυρά δεν παραδίδονται καταλαμβάνονται! Φανταστική η λίμνη Κερκίνη! Μεγάλη ευλογία η προσκήνυση των λειψάνων των δύο Αγίων και η συνομιλία με τον π. Ιωάννη. Και βέβαια αδελφική η φιλοξενία από την ΧΦΔ Θεσσαλονίκης! Και του χρόνου!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ