Από την επίσκεψή μας στο Βυζαντινό Μουσείο…

0
28
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Το πρωινό της Κυριακής 13 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, μία μικρή ομάδα φοιτητών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής του καθ. Ευθυμίου Βαρλάμη: «Το Άγιον Όρος», η οποία λαμβάνει χώρα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2011. Εκεί, θαυμάσαμε αφενός το θέμα της Αθωνικής πολιτείας και την ιδιαίτερη νοηματοδότησή του, αφετέρου την τεχνοτροπική απόδοση αυτού του εξαίρετου θέματος.

Η μοναστική πολιτεία της Αθωνικής χερσονήσου επιλέχθηκε ως θεματικός άξονας της συγκεκριμένης έκθεσης ως ένας από τους ιερότερους τόπους της Ορθοδοξίας και κατ’ επέκταση δομικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και ταυτότητας. Ο Άθως παρουσιάζεται ως ο τόπος όπου επικρατεί, κατά θαυμαστό τρόπο, απόλυτη αρμονία μεταξύ των ανθρώπινων κατασκευών και του φυσικού περιβάλλοντος. Εκτός αυτής, όμως, οι διάφορες οπτικές αυτού του τοπίου εκπέμπουν κάτι από την αποπνευματοποιημένη και υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο καθ. Ε. Βαρλάμης, εκφράζοντας το θαυμασμό και το δέος του, υπογράφει ταπεινά, σαν ένας απλός προσκυνητής, με ένα τρόπο που θυμίζει τους βυζαντινούς αγιογράφους: «ΧΕΙΡ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ».

Όλο το προαναφερθέν στοχαστικό και συγκινησιακό πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αν δεν συνοδευόταν από μία ανάλογης ποιότητας τεχνική απόδοσης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μια μικτή τεχνική: διατηρεί ως κύριο πρόπλασμα προϋπάρχουσες αρχιτεκτονικές μορφές και στη συνέχεια επεμβαίνει διακριτικά, προκειμένου να μη διαταράξει την πνευματική ησυχία. Αφαιρεί, λοιπόν, κάποια ελάχιστα στοιχεία του τοπίου ή των αρχιτεκτονικών συνόλων, που θεωρεί ότι διασαλεύουν την εσωτερική αρμονία. Αυτή, όμως, η πνευματικότητα αποδίδεται κυρίως μέσω του μοναδικού φωτισμού. Το φως επικεντρώνεται έντονο και δυνατό στα κτηριακά συγκροτήματα ή στα καθολικά των μονών ερχόμενο σε δυναμική αντιπαράθεση με το ημίφως που το πλαισιώνει, δημιουργώντας έτσι μία έντονη αντίθεση φωτός και σκιάς. Μέσα από αυτή την αντίθεση τονίζονται τα μοναστήρια ως το κέντρο δράσης στον Άθωνα και παρουσιάζονται ως πηγή άυλης και πνευματικής ακτινοβολίας.

Το ιδιαίτερο που αποκομίσαμε από αυτή την τόσο ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής, πέρα από την ιερότητα που αντανακλά, είναι η ομολογία της ορθόδοξης πίστεως από τον καθ. Ε. Βαρλάμη, ένα φημισμένο και καταξιωμένο στο εξωτερικό ζωγράφο και αρχιτέκτονα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη των φοιτητών της ΧΦΔ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Συν Θεώ, θα ακολουθήσουν και άλλες, μετά από κάθε φοιτητική Θεία Λειτουργία.

φοιτητής Ε.Κ.Π.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ