Ανταπόκριση από την εορταστική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

0
285
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Έχοντας ζήσει κάποιος την περυσινή επετειακή εκδήλωση, έναν μαρτυρικό ύμνο για τους αγώνες των Ελλήνων Χριστιανών της Βορείου Ηπείρου, η πρόσκληση για την φετινή συνάντηση της Δράσης στο οικοτροφείο, για την 28η Οκτώβρη, αποτελούσε απλά ερώτηση με προειλημμένη απάντηση. Φέτος, με άλλον λόγο, τρόπο και ύφος, συναντήσαμε μια από τις χαρακτηριστικές στρατιωτικές μορφές της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα. Ένα 20-λεπτό μετά την προτεινόμενη ώρα, στο αναμορφωμένο αναγνωστήριο στο 5ο όροφο του οικοτροφείου, εισήλθε ο ομιλητής της βραδιάς μας, Σάββας Καλεντερίδης.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ενώ το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της Υπόθεσης Οτζαλάν, τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Θέμα της ομιλίας του αποτέλεσε τα αίτια που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι κρίσιμες κινήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ευρώπης, για να διαμορφωθεί το τοπίο της έκρηξης του πολέμου. Εκτός του κάδρου δεν έμεινε η διορατική απόφαση του Ιωάννη Μεταξά να αντιτάξει την προσωπική του γερμανοτραφή ιδεολογία υπέρ του εθνικού συμφέροντος και της απόφασης του μεγάλου ΌΧΙ ενώ έκλεισε με τους κύριους αίτιους του Εμφυλίου πολέμου και της χαμένης ιστορικής συγκυρίας για την ηθική υπερδύναμη του Β’.Π.Π. και νικήτρια Ελλάδα να προσαρτήσει την Κύπρο στα εδάφη της στο τέλος του Β’.Π.Π. Μετά τον Σάββα Καλεντερίδη τον λόγο πήρε ο εκ Κωνσταντινουπόλεως ιατρός και ποιητής κ. Αιμίλιος Έδεν, ο οποίος απήγγειλε ποίημά του αφιερωμένο στους Αγώνες του Ελληνισμού και τον Έλληνα Στρατιώτη.

Και αν αναρωτιέται κανείς σε τι διέφερε από τις τυπικές ομιλίες που δίνονται στο όνομα της Εθνικής μας Εορτής, η ακρόαση του γράφοντος από τις πίσω-πίσω θέσεις του αναγνωστηρίου ενός στρατιωτικού να περιγράφει με σκακιστική ακρίβεια τα πρώτα βήματα του πολέμου, αρκεί ως απάντηση.

Όμως ο κύριος Καλεντερίδης μάς επιφύλασσε ένα ακόμα δώρο στο εορταστικό δείπνο της 28ης Οκτωβρίου, που γέμισε για ακόμα μια φορά την τραπεζαρία του οικοτροφείου. Στο τέλος του δείπνου, είχαμε την τύχη να ακούσουμε μια από τις πιο καίριες μελέτες για την σημερινή γεω-στρατηγική κατάσταση στην Μέση Ανατολή, τον ρόλο των Η.Π.Α., το εθνοθρησκευτικό κίνημα του ISIS, τις εκεί συμμαχίες και, κυρίως, την ανάλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Κλείνοντας, με την υπόσχεση μιας δεύτερης επίσκεψης στους κόλπους της Δράσης για μια εκ βαθέων συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα, αποχαιρετήσαμε τον προσκεκλημένο μας.
ΥΓ: Η περίληψη της ομιλίας του κυρίου Σάββα Καλεντερίδη βρίσκεται στην αναφορά των παρακάτω αριθμών

Ημέρες αντίστασης στον άξονα:
Ελλάδα : 219 ημέρες
Φιλανδία : 113 ημέρες
Νορβηγία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο : < 2 μήνες αντίστασης
Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Λουξεμβούργο, Δανία: < 5 ημέρες αντίστασης.

Ε.Β.
Φοιτητής ΗΜΜΥ ΕΜΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ