Από ξενύχτηδες ο κόσμος άλλο τίποτα. Ξάγρυπνοι ή μισοκοιμισμένοι όλη νύχτα · κι άλλοι που πηγαίνουν για ύπνο λίγο πριν τα χαράματα.
Τέτοιος –ξενύχτης- ήταν κι αυτή. Μήνες τώρα το φως στο δωμάτιό της έμενε ως τη μία αναμμένο. Απόψε το παράκανε. Μισοξαπλωμένη στην καρέκλα και μπροστά της πάνω στο γραφείο ανοιχτή η Ιστορία Κατεύθυνσης. Δίπλα της το ποτήρι με το κρύο μαυροζούμι τον καφέ, ξεχασμένο και μισοαδειανό. Μια στοίβα χαρτιά στο πάτωμα. Το βλέμμα αφηρημένο περιεργάζεται τα βιβλία στη βιβλιοθήκη. Τα δάχτυλα χωμένα στα μακριά μαλλιά πλέκουν κοτσιδάκια. Κάπου κάπου η ματιά πέφτει στο βιβλίο: «Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική το 1929 έφτασε στην Ελλάδα το 1932…». Τεντώνεται ανοίγει το παράθυρο · χαζεύει τα λιγοστά αστέρια, τα αυτοκίνητα, το στύλο της ΔΕΗ, τη βεράντα των απέναντι… Δηλαδή τίποτα · βλέμμα έτσι για να πέφτει κάπου, αδικοσκοτωμένο. Ξανακάθεται. «Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική το 1929 έφτασε στην Ελλάδα το 1932…». Ένα μηχανάκι φρενάρει απότομα και τα λάστιχα τσιρίζουν πάνω στην άσφαλτο. Πετιέται στο παράθυρο. Ευτυχώς, φθηνά τη γλίτωσε ο νεαρός, ο ξενύχτης. Μπιπ-μπιπ… Από την άκρη του γραφείου ακούστηκε το κινητό. Μήνυμα! Μπράβο, κι άλλοι ξενυχτούν απόψε και τη θυμήθηκαν! Πληκτρολογεί στ γρήγορα την απάντηση: «ΕΛΕΟΣ! ΝΥΣΤΑΖΩ! I want to sleep !». Το στέλνει με πικρό χαμόγελο και χασμουρητό. Ξανακάθεται. «Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική το 1929 έφτασε στην Ελλάδα το 1932…». Δύσκολο το 1ο κεφάλαιο περί οικονομίας · κι έχει ακόμη πολύ διάβασμα μέχρι να τελειώσει την επανάληψη για την αυριανή προσομοίωση.
Από ξενύχτηδες ο κόσμος άλλο τίποτα!
Ξέρω έχεις πολλά φροντιστήρια, ειδικά φέτος στη Γ΄ Λυκείου, και σε παίρνει το χάραμα στο διάβασμα. Βέβαια, εσύ που τόσο προσπαθείς, ασφαλώς θα μπορέσεις να βάλεις λίγο πιο τακτικό πρόγραμμα στη μελέτη σου, για να γλιτώσεις όσο είναι δυνατό τα ξενύχτια και να αντέξεις ως το τέλος.
Άκουσα κι αυτό, ότι κάποιοι κοιμούνται σχετικά νωρίς και σηκώνονται πολύ πρωί για διάβασμα και είναι, λένε, πετυχημένη συνταγή · την ακολουθούν και σπουδαίοι επιστήμονες. Αν το δοκίμαζες, ίσως να είχες καλύτερες επιδόσεις στη συγκέντρωση και προσοχή.
Και το κορυφαίο: Ξαγρυπνούν πολλοί άλλοι μαζί σου. Μπορεί να μη σου στέλνουν μήνυμα στο κινητό. Στέλνουν όμως τα αεικίνητα μηνύματά τους στο Θεό για σένα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτούν στην προσευχή και για σένα, που στέκονται δίπλα σου στα μεγάλα ξενύχτια σου. Μην πεις «αδύνατον, δεν τους ξέρω, δεν με ξέρουν». Αν ψάξεις, θα βρεις ποιοι είναι. Εξάλλου μπροστά στο Θεό δε μετράνε γνωριμίες. Είπε πριν από καιρό ένας χαρισματούχος γέροντας: «Μερικά βράδυα βγαίνω στο μπαλκονάκι μου κι αγναντεύω κάτω τη φωτισμένη πόλη · και για κάθε αναμμένο φωτάκι κάνω μια προσευχή στο Θεό και πολλές φορές με παίρνει το πρωί». Πού ξέρεις, μπορεί ο άγιος γέροντας να ‘ναι στη δική σου πόλη! Ευλογημένοι ξενύχτηδες του Θεού.
Λένε πάντως ότι τη νύχτα είναι πιο ανοιχτός ο Ουρανός, για να δέχεται την προσευχή των εκλεκτών. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος –από τους πλέον ξάγρυπνους- γράφει κάπου: «Για σκέψου πόσο μεγάλο και σπουδαίο είναι, την ώρα που όλοι κοιμούνται και τα θηρία και όλη η φύση ησυχάζει, εσύ μόνος μέσα στη νύχτα να μιλάς με τον ουράνιο Πατέρα σου!».
Πήγε δύο και τέταρτο. Ώρα να στείλεις το δικό σου μήνυμα, μέσα στη νύχτα, μέσα στη χάρη, μέσα στην αγάπη του Θεού Πατέρα σου. Θα πάρεις δύναμη! Και μετά κοιμήσου γλυκά, έστω και για λίγο.
Καλή επιτυχία για αύριο!
Ε.
από το περιοδικό «Προς την Νίκην»
Χαιρετισμούς στους εξεταζόμενους ξενύχτηδες του Ιουνίου.