Το ζήτημα της ΠΓΔΜ δεν είναι “τελειωμένη υπόθεση”

0
2424
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (4 ψήφοι, μέσος όρος: 4,75 από 5)
Loading...

Στην ηλεκτρονική έκδοση της “Καθημερινής”, δημοσιεύεται στις 10-9-2018, συνέντευξη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, (http://www.kathimerini.gr/983887/article/epikairothta/politikh/gens-stoltenmpergk-sthn-k-krisimo-na-thrhsete-th-symfwnia) ο οποίος καθιστά απολύτως σαφές ότι για να επιτευχθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή η συμφωνία θα πρέπει, κατά σειρά: α) Να εγκριθεί από το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ στις 30-9-2018, β) Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 (να υπερψηφίσουν οι 80 από τους 120 βουλευτές) και γ) Να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε βήμα από τα ανωτέρω δεν πραγματοποιηθεί, τότε ΔΕΝ υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς, μάλιστα, τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η καταψήφιση της συμφωνίας, απάντησε ότι απλώς “θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας” και ότι “το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει”. Στην ουσία, δηλαδή, ουδεμία επίπτωση προβλέπεται για την Ελλάδα, ουδεμία κύρωση, άρα ουδεμία υποχρέωση συμμόρφωσης με το προσύμφωνο Κοτζιά-Ντιμιτρώφ.

Με τη σαφή αυτή τοποθέτησή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαντά σε όσους, συνειδητά ή από άγνοια, παραπληροφορούν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δήθεν, από τη στιγμή που έγινε η πρόσκλησή της ΠΓΔΜ στη ΝΑΤΟ, το ζήτημα της ένταξης της στη Συμμαχία είναι “τελειωμένη υπόθεση”. Αντιθέτως, ακόμη και εάν η ΠΓΔΜ υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα (δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση), μπορεί η Ελλάδα να μην κυρώσει τη συμφωνία και κατ’ αυτό τον τρόπο να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις ενέργειες της πλευράς της ΠΓΔΜ, εφόσον το Ελληνικό Κοινοβούλιο ΔΕΝ κυρώσει τη συμφωνία, αυτή ΔΕΝ ισχύει, ΔΕΝ εφαρμόζεται και ΔΕΝ παράγει έννομα αποτελέσματα, δηλαδή ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ, όπως, εξάλλου, προβλέπεται στις παραγράφους 4 και 2 του άρθρου 20 του προσυμφώνου Κοτζιά-Ντιμιτρώφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ