- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Είναι ατόφια Ελλάδα

Ο Πενταδάκτυλος βουβός αντίκρυ περιμένει. Σκύβω και παίρνω λίγο χώμα στις παλάμες. Κλείνω το χέρι και το ακουμπώ στην καρδιά. Προσπαθώ να αφουγκραστώ γιατί κι αυτό το χώμα έχει ψυχή, είναι Ελλάδα, είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Είναι βαμμένο με τιμημένο αίμα ηρώων. Πάνω σ’ αυτό το χώμα πάτησε ο λεβέντης έφηβος της Ε.Ο.Κ.Α. πολεμώντας για τη λευτεριά. Πάνω σ’ αυτό το ίδιο χώμα, που κρατώ στα χέρια μου, που δίπλα στην καρδιά μου μιλάει και φωνάζει, έστησε κάποιο παλικάρι τη Γαλανόλευκη φωνάζοντας: ΕΝΩΣΙΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Αυτό το χώμα, που κρατώ απαλά στις χούφτες μου δεν το ανταλλάσσω με όλου του κόσμου το χρυσάφι. Αυτή η χούφτα αξίζει για μένα όσο η καρδιά μου, όσο το αίμα ενός παλικαριού, τόσο, όσο δε μετριέται στα ζύγια, ούτε στα χαρτιά και στα χρηματιστήρια των μεγαλεμπόρων. Αυτό το χώμα είναι όλο ΕΛΛΑΔΑ.

Μπορεί κανείς να το εκτιμήσει αν πρώτα δεν το νιώσει να του μιλά στην καρδιά; Ξανακοιτάζω τον Πενταδάκτυλο. Είναι σαν να μου μιλάει, σαν να μου τραγουδάει: «καρτερούμεν, καρτερούμεν μέρα – νύχτα…», τ’ ακούς; Κλείνω απαλά το γόνυ και υπόσχομαι: Τη ζωή μου, το αίμα μου, το είναι μου, όλα για σένα, Κύπρο μου. Κι αν το δικό μου αίμα δε φτάνει, κι αν είναι ο αγώνας μου μικρός για το μεγάλο όνομα, που μου ’δωσε η φύση, δε θα σταθώ ούτε στιγμή με σταυρωμένα χέρια, μα θα ριχτώ στον πιο σκληρό και πιο ωραίο αγώνα να κάνω ανδρεία την ψυχή κι ατσάλινα τα μπράτσα για να σηκώσουν το βαρύ της Λευτεριάς κλωνάρι. Και να φωνάξω στους δειλούς, κάθε λογής βαρβάρους:

Η Κύπρος δεν είναι μόνο Ελληνική, είναι ατόφια ΕΛΛΑΔΑ.

Μ.Π.
Φοιτήτρια
Νότιος Ελλάδα – Κύπρος