Έχω facebook, άρα υπάρχω. Με ένα κλικ, ανεβάζω σε μία οθόνη την ανασφάλειά μου, τη μοναξιά μου, την ανάγκη για αναγνώριση, την αδυναμία μου στο «σχετίζεσθαι», τις ιδεολογικές μου εμμονές, το θεολογικό μου παραλήρημα… Γι’ αυτό θα ποστάρω ότι «έχω νεύρα», ότι «το διάβασμα δεν βγαίνει», ότι «το φαΐ κάηκε», ότι «καλά έκαναν και τους απέλυσαν τους χαραμοφάηδες», ότι «όποιος δεν έχει τι να κάνει ας στείλει», ότι «οι παπάδες φταίνε», ότι «πίνω καφέ στο μαγαζί τάδε». Γι’ αυτό θα ανεβάσω τις φωτογραφίες που έβγαλα για το προφίλ. Γιατί με νοιάζει πάνω απ’ όλα το προφίλ. Άλλωστε μπορώ να μπαίνω και να βγαίνω, φανερά ή κρυφά, ρίχνοντας μια ματιά πρώτα «ποιος είναι μέσα». Γιατί στον τοίχο μου κάνω πολιτικές αναλύσεις, οικονομικές προβλέψεις, κοινωνικά μανιφέστα. Γιατί, μ’ ένα μόνο κλικ και το προφίλ μου μαρτυρά την ενεργό πολιτική μου συνείδηση, την πίστη και την θεολογική μου κατάρτιση και τις απόψεις μου για την κοινωνική επικαιρότητα. Φυσικά πάντα με τρόπο απόλυτο και αφοριστικό. Απλά και ανέξοδα. Εξάλλου, αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω, του ποστάρω κι ένα λινκ «να μη λέει»… Εξάλλου η εταιρία μού το λέει καθαρά κι εγώ το φχαριστιέμαι: είμαι χρήστης!
Έχω facebook, άρα υπάρχω. Και είμαι παντοδύναμος! Γιατί δεν έχω απέναντί μου να κοιτάξω ανθρώπινα μάτια, αλλά μια λευκή οθόνη. Παρόλ’ αυτά μπορώ να βυθομετρώ στις ψυχές και τα μυαλά των άλλων και να δίνω πάντα τις κατάλληλες απαντήσεις. Ένα τσιτάτο κάποιου φιλοσόφου που βρήκα στο διαδίκτυο, πάντα αποστομώνει και μου προσφέρει ικανοποιητικά like! Συχνά νιώθω την αυτοπεποίθησή μου να υφίσταται πλήγμα, αισθάνομαι ότι δεν αξίζω πια. Είναι όταν δεν έχω πολλά like… Τότε πραγματικά ταπεινώνομαι και ψάχνω κάτι καλύτερο για να επανέλθω δριμύτερος. Όσα πιο πολλά like, τόσο το κύρος μου ανεβαίνει. Κι αν μου κάνουν και κοινοποίηση το σχόλιο, τότε γίνομαι σοφός. Μέσα στον κόσμο του fb, το δικό μου εικονικό κόσμο, αυτοπραγματώνομαι. Ικανοποιώ εικονικά τις πραγματικές ανάγκες μου ή πραγματικά τις εικονικές μου επιθυμίες; Ποιος νοιάζεται! Εξάλλου ο αριθμός των φίλων μου (και των ακολούθων μου!) αυξάνεται συνεχώς στο προφίλ μου. Κι αν με τους περισσότερους δε γνωρίζομαι, δεν έχει σημασία αφού δε με νοιάζει το πρόσωπο, αλλά το νούμερο. Είπαμε, όλα είναι θέμα προφίλ!
Μ’ αρέσει αυτός ο κόσμος! Βλέπω από αυτόν, αναπνέω από τα like που θα πάρω και μιλάω πλέον όχι από το στόμα αλλά από το πληκτρολόγιο. Ο κόσμος αυτός είναι πολύ βολικός! Γιατί δεν έχει τις απαιτήσεις της προσωπικής συνύπαρξης. Δεν έχει ευθύνες, έγνοιες, ρίσκα. Είναι ασφαλής! Γράφω και διαγράφω τα λεγόμενα, κάνω ή μπλοκάρω φίλους, μεταφέρομαι από το ένα μέρος στο άλλο με μία επισήμανση, στέλνω ένα σκούντημα ή μια ηλεκτρονική αγκαλιά (hug), γελάω με lol, κερνάω ηλεκτρονικό καφέ, συμφιλιώνομαι με ένα emoticon με όποιον είχα μαλώσει, χωρίς τον κόπο της συγχώρεσης, κερδίζω την αναγνώριση που δε βρήκα στο σπίτι, στη σχολή ή στο γραφείο και μία ασφαλή τρύπα για να χώσω το κεφάλι μου και να κρυφτώ από τον έξω κόσμο.
ΥΓ: Ζητείται Θεός να με κάνει add.
Απόσπασμα από το Περιοδικό “Παρεμβολή”, Τεύχος Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2013
Καταρχιν συμφωνω απολιτα πως το facebook(fb) εχει καταληξει δυστυχως να γινει αυτοσκοπος και να εθυσει τους περισσοτερους χρηστες του.Ομως αυτο δεν πρεπει να μας κανει “φανατικους” κατα τ fb. Πρεπει να το παραδεχτουμε πως πλεον εχει μπει στη ζωη μας και ειναι ενα χρησιμο εργαλιο στα χερια οποιου τ χειριζεται σωστα, και ιδικα στα χερια τ φοιτητη, αφου ειναι πλεον ο πιο ευκολος τροπος ν εποικηνωνησεις γρηγορα με μεγαλο αριθμο ατομων ταυτοχρονα, να ενημερωθεις για πραγματα που αφορουν την σχολη σου ή οτιδηποτε αλλο σε ενδιαφερει. Δεν λεω πως το fb δεν καταστρεψε την ζωη πολλων ανθρωπων απλα θελω να πω πως με τν σωστη χρηση μπορει να εξυπηρετισει πολλες απο τς αναγκες του συχρονου ανθρωπου. Ειναι σαν τ μαχαιρι, που ο δολοφονος το χρησιμοποιει για να σκωτοσει και η μητερα για να κοψει ψωμι να ταισει τ παιδια της…
Νομίζω ότι, όπως και ένα μαχαίρι, το facebook είναι χρήσιμο εκεί ακριβώς που είναι απαραίτητο. Το απαραίτητο όμως είναι σχετικό… τα social media είναι 100% συνυφασμένα με έννοιες όπως ενημέρωση, ψυχαγωγία, παχνίδι, επικοινωνία, φιλία, σχέσεις, οικονομία, πολιτική, αθλητικά, μόδα, διάλογος, ενδιαφέροντα και κάθε είδους απασχόληση. Και κάπως έτσι η ζωή αρχίζει και τελειώνει μπροστά από μία οθόνη η οποία ταυτιζόμενη με όλα τα παραπάνω, τροφοδοτεί κιόλας ανεξάντλητα τον εγωισμό, το ναρκισσισμό, την εξαντλητική αυτοπροβολή κλπ Πόσα μειονεκτήματα ακόμα;;…
Πόσο δίκιο έχει! Έχουμε χάσει την ουσία της ζωντανής επικοινωνίας, το να μιλάμε face to face με τον άλλον,εκφραζοντας συναισθήματα και σκεψεις για διάφορα θέματα! Δεν εκφράζουμε ό,τι σκεφτόμαστε προς τα έξω, γιατί φοβόμαστε τι θα πουν οι υπόλοιποι και πως θα μας αντιμετωπίζουν μετα! Προσωπικά αρκετές φορές έβρισκα και βρίσκω διέξοδο στο facebook σαν “μόνη λύση”! Το άσχημο της υπόθεσης είναι, ότι με τις δυνατότητες απροσωπίας αλλά και αυτοπροβολής ταυτόχτονα που σου δίνει “κολλάς”! Το θέμα είναι πώς να ξεκολλήσεις;
Διάβασα μόλις τώρα αυτό το άρθρο, το οποίο αναφέρεται στον άνθρωπο αυτό που το χειρίζεται με τρόπο ώστε να αυτοπροβάλλεται. Δυστυχώς πολλά τέτοια συμβαίνουν καθημερινά. Πολλοί κολλούνε και σπαταλούν πολλές ώρες χωρίς λόγο χωρίς να το χρησιμοποιούν σωστά. Υπάρχουν τόσες δυνατότητες σχεδόν 10 χρόνια μετά από τότε που αναρτήθηκε το άρθρο αυτο… Βιντεοκλήσεις, μικρές αγγελίες, διαφήμιση (εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας) καθώς και παιχνίδια (τα οποία μπορείς να παίξεις και με άλλα accounts). Αυτό που δεν μου αρέσει προσωπικά είναι τα διάφορα πλαστά προφίλ τα οποία εμφανίζονται και εξαπατούν αφελείς.