Από την θρησκευτική ζωή των Ελλήνων φοιτητών στη Γλασκώβη

0
2331
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Στηριχτής όλων των προσπαθειών είναι ο π.Κωσταντίνος, που χαίρεται να βλέπει τους φοιτητές και συχνά συμμετέχει στην συντροφιά μας. Οι πνευματικοί πατέρες ζουν στο Εδιμβούργο, μια ώρα από τη Γλασκώβη, όπου υπάρχει ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Τρεις φωτισμένοι ιερείς, Σκωτσέζοι στην καταγωγή και ζηλωτές τω πνέυματι, στηρίζουν την Ορθοδοξία ολόκληρης της Σκωτίας. Πόση παρηγοριά βρίσκουν κάποιες ψυχές που καταφεύγουν κοντά τους.

Γίνεται μια προσπάθεια να λειτουργήσει κατώτερο κατηχητικό σχολείο, παράλληλα με το ελληνικό, που λειτουργεί κάθε Σάββατο. Συγκεντρώσεις νέων θα ήταν μάλλον ένα όνειρο και μια επιθυμία κάποιων, όμως οι Ορθόδοξοι φοιτητές δεν αισθάνονται εντελώς στερημένοι από τροφοδοσία. Όπου η καρδιά λαχταρά, επιννοείται η λύση και το «θεολογικό τσάι» είναι μια ευκαιρία (αν και σπάνια) να συζητηθούν θέματα πνευματικά. Η δίψα είναι αστείρσυτη, καθώς η καρδιά σκιρτά για την αλήθεια.

Ακόμη κι αν στις εθνικές εορτές δεν ακούγεται ο εθνικός ύμνος στους δρόμους και η σημαία μας δεν κυματίζει στα παράθυρα, χάρη στις γιορτές που οργανώνει το ελληνικό σχολείο, δημιουργείται γιορταστικό κλίμα και απολαμβάνουμε τα ελληνόπουλα να τραγουδούν με σπαστά Ελληνικά τον εθνικό ύμνο. Ακόμη και τα Χριστούγεννα δεν αισθάνεσαι μόνος, αφού το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιμένει όλους τους φοιτητές που παραμένουν εκεί.

Ως τώρα πίστευα πως μόνο οι Έλληνες μπορούν να γίνουν Άγιοι! Τόλμησα να το πω σε έναν άγιο γέροντα του Εδιμβούργου. Εκείνος χαμογέλασε, με οδήγησε στο λιτό ναό και μου έδειξε τις εικόνες Σκωτσέζων αγίων, που έζησαν και αγίασαν στα χώματα της Σκωτίας (πριν από το Σχίσμα): ο Άγιος Mungo, ο Άγιος Columba (χτίζεται μοναστήρι στη μνήμη του), ο Άγιος Ninian, η Αγία Margaret.

Τέτοιες συνθήκες, κοινές δυσκολίες και η απόσταση, σμιλεύουν φιλίες που αδυνατεί να σβήσει το σφουγγάρι του χρόνου. Αυτή η απόσταση σε βοηθεί σε αυτοσυνειδησία και δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες φοιτητές ομολογούν: «Έπρεπε να έρθω στη Γλασκώβη για να γνωρίσω το Θεό, να βιώσω την πίστη μου». Κάτω από τέτοιες συνθήκες η παραμονή σου έχει να αφήσει μόνο γλυκιές θύμησες κι ένα άσβεστο πόθο να βιώσεις την αγάπη του Δημιουργού σου.

Δεν πίστευα πως η σωστή Ορθοδοξία υπάρχει και έξω από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μαρτυρούν οι έξι μονές και ιερα ησυχαστήρια, διάσπαρτα στο αγγλικό έδαφος, δείκτες της αφοσίωσης στον Κύριο. Τώρα γνωρίζω ότι, όπου κι αν βρεθεί ο άνθρωπος, μπορεί να ζήσει ορθόδοξα. «Κανείς επάνω στη γη δεν μπορεί να εμποδίσει την ψυχή να ζήσει εν Χριστώ» (Γρηγόριος, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Βρεταννίας).

Μ.Κ.

Φοιτήτρια Α.Π.Θ.

(Αναδημοσίευση από τον ιστοχώρο v .4 του Οκτωβρίου 2001)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ