Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αφού γνώριζε ότι κάποιοι θα κολαστούν;

8
4318
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (6 ψήφοι, μέσος όρος: 4,33 από 5)
Loading...

Το ερώτημα που μου είχε τεθεί έλεγε: «Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αφού γνώριζε, ως παντογνώστης που είναι, ότι στο τέλος κάποιοι θα κολαστούν και, αν θυμάμαι καλά, κάπου αναφέρεται ότι πολλοί οι κλητοί ολίγοι δε οι εκλεκτοί; Δηλαδή· οι περισσότεροι θα πάνε στην κόλαση. Τι Θεός αγάπης είναι αυτός; Καλύτερα να μη δημιουργούσε τον κόσμο!».

 

 1. Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο;

Απαντώ στο πρώτο τμήμα της ερωτήσεως, για να συνεχίσω κατόπιν στο δεύτερο.

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από άπειρη αγαθότητα και αγάπη, επειδή ο Ίδιος είναι αγάπη (Α´ Ιω. δ´ 8). Μια αγάπη που όσο κι αν προσπαθήσουμε να την εννοήσουμε με το περιορισμένο λογικό μας είναι αδύνατον να την κατανοήσουμε. Κι αυτό, λόγω του σκοτισμού της αμαρτίας και λόγω των αμέτρητων θλίψεων και περιπετειών ατόμων και λαών, που ζούμε καθημερινά. Ωστόσο, παρά τη σύγχυση και την αταξία που υπάρχει δίπλα μας και γύρω μας, συχνά δε και μέσα μας, έχουμε άπειρα δείγματα της θείας αγάπης και αγαθότητος.

Επειδή λοιπόν ο άναρχος και αιώνιος Θεός είναι αγάπη, και επειδή ο Ίδιος ζούσε και πριν δημιουργήσει τον κόσμο μια μακάρια και πανευτυχή ζωή, θέλησε, γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, την ευτυχία του αυτή να τη μεταδώσει και σε άλλα πλάσματα λογικά, σαν κι Αυτόν, ώστε να γίνουν περισσότερα τα όντα που θα απολαμβάνουν τις ευεργεσίες. Η εξάπλωση δε αυτή της μακαριότητος αποτελεί απόδειξη της άπειρης αγαθότητός του. Έτσι δημιούργησε πρώτα τον νοητό κόσμο, δηλ. τους αγγέλους, κατόπιν τον υλικό και ορατό κόσμο και τέλος τον λογικό άνθρωπο, από σώμα και ψυχή νοερή και αθάνατη. Αυτόν μάλιστα τον κατέστησε πάνω στη γη σαν άλλο κόσμο κατά κάποιον τρόπο, μεγάλο μέσα στη μικρότητά του, σαν άλλον άγγελο, σαν φύλακα της ορατής κτίσεως και ιερουργό της αόρατης· επίγειο και ουράνιο, προσωρινό και αθάνατο, ευρισκόμενο στο μέσο μεταξύ μεγαλείου και ταπεινότητος· τον ίδιο τον έκανε και πνεύμα και σάρκα. Έτσι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα που διαμένει στη γη, μεταβαίνει όμως σε άλλο κόσμο και γίνεται θεός από την επιθυμία του προς τον Δημιουργό του[1]. Τα ίδια μας διδάσκει και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός[2].

Χρησιμοποιώντας κάποιο παράδειγμα μπορούμε να πούμε τούτο: Όπως ο ήλιος από τη φύση του έχει την τάση να φωτίζει και να θερμαίνει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά να ακτινοβολεί και να διαχέεται προς τα έξω ευεργετώντας όλη την κτίση, το ίδιο και ο πλουσιόδωρος Θεός έχει, θα μπορούσαμε να πούμε, την τάση ως αστείρευτη πηγή αγαθότητος και αγάπης, να εκχύνεται και να σκορπίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Επομένως η δημιουργική ενέργεια του Θεού είναι – πέρα για πέρα – ενέργεια αγαθότητος και αγάπης. Ο Τριαδικός Θεός όντας μακάριος, ή σωστότερα αυτομακαριότητα, και ο μόνος και απόλυτος εξουσιαστής, αφού έχει την εξουσία όχι δοσμένη από κανένα, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό του (Α´ Τιμ. στ´ 15)· ο υπεράγαθος Τριαδικός Θεός, που δεν έχει ανάγκη από κανέναν και από τίποτε, αφού Αυτός δίνει σ’ όλα τα ζωντανά δημιουργήματά του ζωή και αναπνοή και όλα όσα χρειάζονται για τη συντήρηση της ζωής τους (Πραξ. ιζ´ [17] 25), δεν δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο από ανάγκη ή διότι του έλειπε κάτι και έπρεπε να το αναπληρώσει. Δημιούργησε τον αόρατο και ορατό κόσμο από αγαθότητα και αγάπη, επειδή δεν αρκέσθηκε μόνο στη θεωρία του εαυτού του και στην άπειρη τελειότητά του.

Κι αν επιτρεπόταν να εκφρασθούμε γύρω από το ζήτημα αυτό με τρόπο ανθρώπινο, θα λέγαμε, μαζί με τον αείμνηστο Καθηγητή της Θεολογίας Παν. Ν. Τρεμπέλα, ότι ο Θεός αποφασίζοντας να δημιουργήσει τον κόσμο μάλλον μέριμνες και ενοχλήσεις πρόσθετε στη θεία του μακαριότητα! Το ότι δε μετά από κάθε σταθμό της δημιουργίας του κόσμου η Αγία Γραφή σημειώνει: «Και είδε ο Θεός ότι αυτό που δημιούργησε είναι ωραίο, όπως το θέλησε η απειράγαθη βουλή του και ότι θα ανταποκρινόταν στον σκοπό για τον οποίο το έπλασε» (Γεν. α´ 8-10 εξ.), φανερώνει και αποδεικνύει επαρκώς, όπως διδάσκει ο ιερός Αυγουστίνος, αυτό ακριβώς· ότι δηλαδή ο Θεός δημιούργησε τα πάντα όχι από κάποια ανάγκη ή για προσωπική του ικανοποίηση η ωφέλεια, αλλά μόνο από αγαθότητα. Μόνο και μόνο διότι εκείνο που έκανε ήταν «καλόν»[3].

Τούτο όμως αποκαλύπτει και κάτι άλλο ακόμη σπουδαιότερο. Το ότι η ζωή μας, η ύπαρξή μας, είναι και μια συμμετοχή στη μακαρία ζωή του Θεού, αφού από εκείνη τη ζωή αντλούμε τη ζωή και μεις. Κι όχι απλώς τη ζωή, αλλά τη μακαρία και αιώνια ζωή, ή όπως την ονομάζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, την «κατά χάριν θέωσιν», δηλαδή το να γίνουμε κατά χάριν θεοί. Κι ενώ όλη η άλλη φύση χαίρεται επειδή έχει ζωή, οι άνθρωποι χαιρόμαστε όχι απλώς διότι απολαμβάνουμε αυτή τη ζωή, αλλά και διότι θα χαιρόμαστε αιώνια, αφού θα είμαστε κατά χάριν θεοί!

 

 1. Έρχομαι τώρα στο δεύτερο μέρος της ερωτήσεως, που λέει: «Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αφού γνώριζε, ως παντογνώστης που είναι, ότι στο τέλος κάποιοι θα κολαστούν;». Άλλωστε, συνεχίζει η απορία, «αναφέρεται ότι πολλοί οι κλητοί, αλλά ολίγοι οι εκλεκτοί. Δηλαδή οι περισσότεροι θα πάνε στην κόλαση». Οπότε «τι Θεός αγάπης είναι αυτός; Καλύτερα να μη δημιουργούσε τον κόσμο». Την ίδια ερώτηση διατύπωσαν παλαιά οι αιρετικοί Μανιχαίοι, που ήσαν οπαδοί του αιρετικού Μανη (3ος αιώνας μ.Χ.). Υπάρχει όμως και σ’ αυτή την απορία απάντηση.

Πρώτα – πρώτα σημειώνω πως κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει που θα πάνε οι περισσότεροι μετά τη Β´ Παρουσία του Κυρίου και τη μέλλουσα Κρίση. Όταν κάποιος, που νόμιζε ότι θα σωθούν μόνο οι Ιουδαίοι, ρώτησε τον Κύριο «είναι άραγε λίγοι αυτοί που σώζονται;», ο Κύριος δεν ικανοποίησε την περιέργειά του. Θέλοντας όμως να ικανοποιήσει όσους τον άκουγαν, απάντησε: Να προσπαθείτε και να αγωνίζεσθε να εισέλθετε στη βασιλεία του Θεού απαρνούμενοι τις κακές σας συνήθειες και την αμαρτωλή ζωή σας (Λουκ. ιγ´ [13] 24). Δεν απάντησε, επειδή αυτός που ρωτούσε ζητούσε να μάθει, όπως παρατηρεί ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, κάτι από αυτά που είναι περιττά και ανώφελα. Διότι ποιο όφελος μπορούσε να προκύψει από το αν μάθαινε αν είναι πολλοί αυτοί που σώζονται η λίγοι; Αντίθετα ήταν αναγκαίο και ωφέλιμο να γνωρίζουν οι άνθρωποι τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να οδηγηθεί στη σωτηρία. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Κύριος[4].

Ο λόγος του Κυρίου «πολλοί εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί» (Ματθ. κβ´ [22] 14), που αναφέρει η απορία, σημαίνει: Δεν θα πάνε στον Παράδεισο όλοι όσοι θα κληθούν. Και πόσοι καλούνται; θα ρωτήσει κάποιος. Καλούνται όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Διότι ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και δια της πίστεως να λάβουν πλήρη γνώση της αληθείας (Α´ Τιμ. β´ 4). Άλλωστε ο Χριστός θυσιάστηκε πάνω στο Σταυρό «υπέρ πάντων», για όλους τους ανθρώπους (Β´ Κορ. ε´ 14). Όλους λοιπόν καλεί ο Θεός· όχι μόνο Χριστιανούς αλλά και ειδωλολάτρες και εθνικούς· και πιστούς και απίστους. Αν δεν σώζονται όλοι, αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει θέληση εκ μέρους του Θεού, αλλ’  ότι δεν υπάρχει θέληση από εκείνους που δεν σώζονται. Το πόσοι δε τελικώς θα είναι οι εκλεκτοί που θα πάνε στον Παράδεισο, μόνο ο παντογνώστης Θεός το γνωρίζει.

Εδώ θά ‘θελα να παραθέσω μια απάντηση, που έδωσε ένας δαιμονισμένος νέος στην ερώτηση κάποιου Ορθόδοξου κληρικού, όπως μου τη διηγήθηκε ο ίδιος. Ρωτήθηκε ο δαιμονισμένος, δηλαδή ουσιαστικά ρωτήθηκε το πονηρό πνεύμα που βασάνιζε τον δυστυχισμένο νέο: «Έχεις πολλούς οπαδούς;». Και το δαιμόνιο απάντησε γεμάτο απελπισία: «Έχω πολλούς· έχω πολλούς· αλλά τελικώς μου τους παίρνει αυτός»! «Αυτός» είναι ο Κύριος Ιησούς, του Οποίου τα δαιμόνια δεν θέλουν ούτε το όνομα να προφέρουν, αφού και αυτό μόνο το όνομα «Ιησούς Χριστός» τούς καίει κυριολεκτικά. Ο διάλογος αυτός φανερώνει ότι και εκείνοι τους οποίους οι άνθρωποι, κρίνοντας εξωτερικά, θεωρούν ότι δεν είναι για τη βασιλεία του Θεού, τελικά την κερδίζουν με τη μετάνοια και την επιστροφή, ίσως και στις τελευταίες ώρες της ζωής τους. Κι αυτό καταθλίβει και φαρμακώνει τον εχθρό της ψυχής μας.

Αλλά, θα πει κάποιος, η ουσία του ερωτήματος δεν βρίσκεται στο πόσοι θα σωθούν. Διότι, και ελάχιστοι ή έστω και ένας άνθρωπος να πάει στην κόλαση, αυτό δεν συγκινεί τον Θεό της αγάπης, ότι οι λίγοι ή ο ένας θα τιμωρούνται αιώνια; Το ερώτημα είναι πράγματι συγκλονιστικό. Ωστόσο ο θεόσοφος άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας δίνει την απάντηση. Γράφει:

Ο Θεός δημιουργεί και φέρει από την ανυπαρξία στην ύπαρξη τα γινόμενα από αγαθότητα και γνωρίζει από πριν τα όσα θα γίνουν. Αν δεν δημιουργούνταν, ούτε κακοί θα υπήρχαν ούτε και ο παντογνώστης Θεός θα τους γνώριζε από πριν. Ωστόσο, αν ο Θεός δεν δημιουργούσε τον κόσμο με τη σκέψη ότι η αμαρτία και το κακό θα επικρατήσουν στη γη και θα υπάρξουν άνθρωποι που από τη δική τους θέληση θα γίνονταν κακοί, τότε το κακό θα νικούσε την αγαθότητα του Θεού. Τότε το κακό θα αποδεικνυόταν πιο ισχυρό από την άπειρη αγαθότητα του παντοδύναμου Θεού, αφού αυτό θα αναχαίτιζε και θα εμπόδιζε τον Θεό να δημιουργήσει και άλλα πλάσματα ευτυχισμένα και μακάρια. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό ακριβώς, συνεχίζει ο ιερός Δαμασκηνός, ο Θεός δημιουργεί, όσα δημιουργεί, τα πάντα αγαθά. Κι ο κάθε άνθρωπος από δική του προαίρεση και ελευθερία γίνεται καλός η κακός. Ο Κύριος είπε βέβαια για τον προδότη Ιούδα: «Ήταν συμφερότερο γι’ αυτόν να μην είχε γεννηθεί ο άνθρωπος εκείνος» (Μαρκ. ιδ´ [14] 21)· αυτό όμως δεν τό ‘λεγε κακίζοντας την κτίση του, το δημιούργημά του, αλλά την κακία που κυρίευσε το κτίσμα, τον λογικό άνθρωπο, από τη δική του προαίρεση και ραθυμία. Διότι η ραθυμία του κατέστησε άχρηστη γι’ αυτόν την ευεργεσία του Δημιουργού. Συμβαίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς και στην περίπτωση που κάποιος, παίρνοντας από έναν ηγεμόνα πλούτο και εξουσία, φερθεί τυραννικά στον ευεργέτη του. Τότε ο ευεργέτης ηγεμόνας θα τον συλλάβει με το δίκιο του και θα τον τιμωρήσει, αν δει ότι αυτός που ευεργετήθηκε συνεχίζει να παραμένει στην εξουσία και επιμένει να φέρεται τυραννικά[5].

από το βιβλίο του Νικ. Βασιλειάδη
Ελευθερία: προνόμιο, δώρο ή πρόβλημα;
εκδ. «Ο Σωτήρ»


[1] Γρ. Θεολόγου, Λογ. 45, Εις το άγιον Πάσχα, 5-7  ΡG 36, 629-632.

[2] Ιω. Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής  Ορθοδόξου Πίστεως, Βιβλ. ΙΙ, 2  ΡG 94, 864-865.

[3] Εις Παν. Ν. Τρεμπέλα, Δογματική της  Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, τομ. Α´, εκδ. «Ο Σωτήρ», Αθήναι, σελ. 339.

[4] Κυρ. Αλεξανδρείας, Εξήγησις εις το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, κεφ. 13, στιχ. 23  ΡG 72, 776ΒC.

[5] Ιω. Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής Ορθοδόξου Πίστεως, Βιβλ. 4, κεφ. 21  ΡG 94, 1197.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλος πραγματικά άνθρωπος της σύγχρονου εποχης,ο κ.Βασιλειαδης!Καταπληκτική προσέγγιση του σπουδαιότατου αυτού θέματος δια μέσου των θεοπνευστων αγίων γραφών!Παντελώς άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες!Φιλτατος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού!

 2. Δεν απαντάει δυστυχώς όμως στο ερώτημα το άρθρο.. δυστυχώς.. δεν μπορεί να είναι απάντηση το ότι αν δεν έφτιαχνε τον κόσμο ο Θεός θα έδειχνε αδυναμία μπροστά στο κακό και αυτό θα κυριαρχούσε.. δηλαδή άλλη λύση για να μην κυριαρχήσει το κακό δεν υπήρχε, και έτσι πλάστηκε ο κόσμος ώστε να συμβούν όλα τα γεγονότα από την δημιουργία των πρωτοπλάστων έως την Αποκάλυψη μόνο και μόνο για αποδειχθεί ότι το κακό δεν μπορεί να υπερτερήσει; Με τίμημα τόσες ψυχές να κολάζονται αιώνια; Το συλλογίζεστε; Εγώ προσωπικά όταν πάω να συλλάβω την αιωνιότητα μου φεύγει το μυαλό από τη θέση του. Και όπως πολύ σωστά κάπου σημειώνεται, έστω και μια ψυχή να ήταν να κολαστεί, και αυτό ακόμα θα ήταν φοβερό και φριχτό δυστύχημα. Ως εκ τούτου το ερώτημα παραμένει.. γιατί ο Θεός που είναι Αγάπη -και δεν το λέω ειρωνικά το λέω με όλη την καλή προαίρεση και με ειλικρίνεια- θα επιτρέψει να κολάζονται αιώνια ψυχές που ο ίδιος έφτιαξε και τις έφερε από την ανυπαρξία στη ζωή. Το ερώτημα πράγματι είναι συγκλονιστικό. Και παραμένει δυστυχώς αναπάντητο. Μακάρι να βρω την απάντηση κάποια στιγμή στη ζωή μου πριν είναι αργά. Με σεβασμό.

  • Καλησπέρα Κλεόβουλε,
   Αμφιβάλω βέβαια ότι θα δεις την απάντηση αυτή αλλά έχω χρόνο αφενός να γράψω κι αφετέρου “ποτέ δεν ξέρεις”. Κι όντως το άρθρο δεν απαντά και κακώς το επιχειρεί. Η θρησκεία στηρίζεται στην πίστη, η οποία εξ ορισμού είναι τυφλή αλλά θεωρείται επαρκής και αρετή. Δε θα θίξω το αν είναι ή όχι. Αυτό που θα πω όμως είναι ότι αφού κάποιος επιλέγει τη μέθοδο αυτή να προσεγγίσει την πραγματικότητα και τη ζωή, αμέσως δε μπορεί να μιλά για απαντήσεις και συμπεράσματα με βάση κάποια λογική που πηγάζει από την πίστη κλπ. Είτε το δέχεσαι είτε όχι. Όπως είπα δε θα θίξω το αν είναι καλή κι αξιόπιστη μέθοδος η πίστη, αλλά όταν κάνεις αυτή την επιλογή όλα σταματούν εκεί. Αν σε καλύπτει καλώς. Αν καλύπτει αυτόν στον οποίο τη μεταδίδεις πάλι καλώς. Αν όχι, όμως, δε μπορείς ξεκινώντας από πράγματα που δέχτηκες αξιωματικά να χρησιμοποιήσεις λογική ξαφνικά και να καταλήξεις κάπου. Δεν μπορείς να διαλέξεις και κορώνα και γράμματα. Και εν τέλει άθελα ή όχι, τέτοιου είδους απαντήσεις προορίζονται αποκλειστικά για αυτούς που, παραδόξως, δεν έχουν καν την απορία ή την έχουν αλλά χρειάζονται απλά μερικά «όμορφα» λόγια για να την ξεχάσουν. Κάποιος που έχει απορία σαν τη δική σου και δεν του αρκεί η πίστη για να καλυφθεί, τότε κακώς θα παραμείνει εκεί. Είναι πίστεψέ με πολύ εύκολο να πάρεις την απάντηση με μέθοδο διαφορετική από την πίστη, οπότε δε θα ήθελα απλά να στη δώσω από το δικό μου μυαλό αλλά καλύτερα να τη σκεφτείς μόνος σου. Δε θα ‘θελα να προσηλυτίσω ή εν πάσει περιπτώσει να αποπροσηλυτίσω κανένα γιατί οι ανάγκες καθενός είναι διαφορετικές. Κι εάν τελικά σε έχει καλύψει η πίστη, τότε δεν έχει νόημα να πω το οτιδήποτε. Αν πάλι έχεις όρεξη για περισσότερη συζήτηση προσωπικά είμαι εδώ κι έχω κι εγώ όρεξη, και ίσως καλύτερη απάντηση από αυτήν που πιθανόν δε σου έδωσα.

   • Να μην ξεχνάμε αδερφοί πως ,ακομα και μετά τον θάνατο, η Εκκλησια μας δίνει την δυνατοτητα ανακουφισης της ψυχης με τα μνημοσυνα .Και μερικες ψυχες μάλιστα μπορει να καταληξουνε στον παραδεισο. Εχουμε τα μνημοσυνα και τις προσευχες της εκκλησιας μας και εχουνε μεγαλη δυναμη.Δεν ξερουμε ποτε θα επελθει η δευτερα παρουσια!

    Επιπλέον,σκεφτειτε….αν ενας Πατερας ως γονεας ,δει το παιδι του να παιρνει ασχημο δρομο ,θα πει ποτε μεσα του ”κακως το εγγενησα?”. Κανεις γονεας δεν μετανοιωνει που γεννησε το παιδι του! Αρα ο θεος που ειναι η απολυτη αγαπη ,σκεφτειτε ποσο πολυ αγαπά τα δημιουργηματα του! Απο αγαπη και αγαθοτητα επλασε τα δημιουργηματα του και ως στοργικος Πατερας μας αφηνει ελευθερους να κανουμε τα βηματα μας .
    Και πολλες φορες στην ζωη ,μας χτυπαει την πορτα! Προσωπικα εζησα ενα φοβερο θαυμα, μια φοβερη μεταθανατεια εμπειρια που δεν θα ξεχασω οσο ζω! Ενα θαυμα σε ηλικα 17 ετων οπου ειδα ολοζωντανο τον Αγιο Γεωργιο να με γλυτωνει απο του χαρου τα νύχια.
    Πιστευω πως ολους τους ανθρωπους τους καλει…μα σε πολλους εχει σκληρυνει τοσο η καρδια τους!

  • Ο θεός δεν έφτιαξε την κόλαση για τους ανθρώπους αλλά για το διάβολο εάν ο άνθρωπος με τις πράξεις του συντάσσεται με το διάβολο στο διάβολο θα πάει .Άλλωστε σε ένα τέτοιον άνθρωπο δεν θα άρεσε ο παράδεισος.Ο Χριστός είπε στους Φαρισαίους εἰ δὲ ἐγὼ ἐν Πνεύματι Θεοῦ ἐκβάλλω τὰ δαιμόνια, ἄρα ἔφθασεν ἐφ᾿ ὑμᾶς ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ. ἢ πῶς δύναταί τις εἰσελθεῖν εἰς τὴν οἰκίαν τοῦ ἰσχυροῦ καὶ τὰ σκεύη αὐτοῦ ἁρπάσαι, ἐὰν μὴ πρῶτον δήσῃ τὸν ἰσχυρόν; καὶ τότε τὴν οἰκίαν αὐτοῦ διαρπάσει. ὁ μὴ ὢν μετ᾿ ἐμοῦ κατ᾿ ἐμοῦ ἐστι, καὶ ὁ μὴ συνάγων μετ᾿ ἐμοῦ σκορπίζει. Ματθ. 12,28-30.Ας μην παρασυρόμαστε με την ανθρωποκεντρική θεώρηση της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Το θέλημα του θεού θα γίνει τελικά και όχι του ανθρώπου και αυτό είναι το σωστό.

 3. Ο Θεός είναι αγάπη. Αγάπη όμως χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει. Κανείς (ΟΥΤΕ ο ΙΔΙΟΣ ο Θεός) δεν μπορεί να ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ με τη βία (με το “στανιό”) κάποιον να τον αγαπήσει. ¨Εχουμε λοιπόν: είτε ελεύθερα όντα που μπορουν να αγαπήσουν είτε υποτακτικά ρομπότ που τα προγραμματιζει ο Θεός να μείνουν μαζί του στην αιωνιότητα. Ο Θεός δεν έφτιαξε ρομπότ, έφτιαξε πρόσωπα (τα “πρόσ-ωπα” έρχονται σε σχέση μεταξύ τους και με το Θεό).
  Αν κάποιος λοιπόν αγαπήσει αυτόν τον αιώνα (τον “απαταιώνα”), τότε όταν ο αιώνας αυτός παρέλθει, πώς ο άνθρωπος αυτός που δεν ξέρει άλλη αγάπη από τον αιώνα που αγάπησε, μπορεί να αγαπήσει αυτό που μένει στην αιωνιότητα (τον Θεό, – με τα τρία ΠΡΟΣΩΠΑ !) ? Αυτό αναφέρεται ώς “κόλαση”. Κόλαση δεν είναι τιμωρία, αλλά στην βαθιά της έννοια είναι επιλογή.

 4. Και επειδή η παραπάνω ερώτηση είναι όντως σημαντικότατη, και απασχολεί και μένα και πολλούς, για να μην φαίνεται η απάντηση κάπως “σκληρή” πρέπει να πούμε και το εξής: Ξέρουμε ότι ο Κύριος αγαπάει τα πλάσματα του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυρίου, “ἰδοῦ ἕστηκα ἐπὶ τὴν θύραν καὶ κρούω· ἑὰν τις ἀκούσῃ τῆς φωνῆς μου καὶ ἀνοίξῃ τὴν θύραν, εἰσελεύσομαι πρὸς αὐτὸν καὶ δειπνήσω μετ’ αὐτοῦ καὶ αὐτὸς μετ’ ἐμοῦ.” (Αποκ. 3:20)
  Στη ζωή του κάθε ανθρώπου, ο Θεός εμφανίζεται μυστικώς όπως Αυτός ξέρει μέσα από διάφορες καταστάσεις και γεγονότα και “κρούει” στην καρδιά. Μας δίνει την ευκαιρία (πολλαπλώς). Απόκειται λοιπόν σε μας η μεγάλη απόκριση, αυτό το μεγάλο “ΕΑΝ” που αναφέρεται παραπάνω: “ΕΑΝ τις ἀκούσῃ τῆς φωνῆς μου καὶ ἀνοίξῃ τὴν θύραν, εἰσελεύσομαι πρὸς αὐτὸν”. Δεν μπορεί ο Παντοδύναμος Θεός να ανοίξη μια θύρα και να “τελειώνει η υπόθεση”? Ελα όμως που σε αυτή και μόνη την περίπτωση δεν μπορεί, γιατί πρόκειται περί αμοιβαίας αγάπης και ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ στη σχέση αμοιβαίας αγάπης, καταργεί την αγάπη! Ο Θεός κρούει στον καθένα μας (στο κάθε ανθρώπινο όν πιστεύω) από αγάπη αδιάκοπα. Εναπόκεται σε μας να ανταποκριθούμε. Ο Θεός ψάχνει ευκαιρία για να μας σώσει: “Ὃς γὰρ ἂν ποτίσῃ ὑμᾶς ποτήριον ὕδατος ἐν ὀνόματι, ὅτι Χριστοῦ ἐστε, ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οὐ μὴ ἀπολέσῃ τὸν μισθὸν αὐτοῦ.” (Μαρκ. 9:41)

 5. … Προφανώς και δυστυχώς δεν δίνετε σημασία στα γραφόμενα του παραπάνω αναγνώστη (Κλεόβουλος) και απαντάτε τύποις “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ