Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών, θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο 2ο μέρος της ανοιχτής συζήτησης και λύσης αποριών με τους κυκλάρχες μας π. Χριστόδουλο Κογιώνη και π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη. Πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα την πρώτη φορά, καθώς η συζήτηση που ακολουθούσε κάθε ερώτηση περιόριζε το διαθέσιμο χρόνο και θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη. Παρόλα αυτά, έχουμε εκ νέου τη δυνατότητα να υποβάλουμε ερωτήσεις για την προσεχή συνάντηση.
Η συζήτηση θα λάβει χώρα στο εντευκτήριο μας, στο κτήριο του “Μεγάλου Βασιλείου”, Μαυρομιχάλη 32 στο κέντρο της Αθήνας και θα αρχίσει στις 8.15 μ.μ.
Στην παρακάτω φόρμα υποβάλετε μέχρι την Κυριακή 20/3 όποια απορία σας θέλετε να συζητηθεί. Παρακαλούμε, αν θέλετε, τηρήστε μια ιεραρχία στις ερωτήσεις σας και χωρίστε σε θεματικές ενότητες. Αν, λόγω του περιορισμένου χρόνου της συζήτησης, δεν υπάρξει δυνατότητα να συζητηθούν όλες οι ερωτήσεις, θα επιλεγούν εκείνες οι απορίες ή θεματικές ενότητες που συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη προτίμηση.
Θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Θα ήθελα να σημειώσω το εξής: Μπορούμε να διακρίνουμε δύο ειδών προβλήματα:
1) αυτά τα οποία έχουν συγκεκριμένες και σαφείς λύσεις. Είναι τα λυμένα προβλήματα. Τέτοια είναι δογματικά ζητήματα όπου η εκκλησία έχει αποφανθεί με σαφήνεια ή άλλες σαφείς θέσεις της εκκλησίας όπως π.χ. για την καύση των νεκρών.
2) αυτά τα οποία δεν έχουν συγκεκριμένη και σαφή λύση. Αυτά είναι τα ανοικτά προβλήματα και σε αυτά υπάρχουν απλώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Π.χ. θα ήταν σωστό να μεταφραστούν τα λειτουργικά κείμενα από τη βυζαντινή διάλεκτο στη δημοτική;
Για τα μεν πρώτα μπορούν να υπάρξουν ειδικοί που να αναλύσουν υπεύθυνα την άποψη ή η στάση της εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα (π.χ. για την καύση των νεκρών).
Για τα δεύτερα όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει και μπορούν μόνο να αναφερθούν διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς δεν υπάρχει απόλυτα σαφής τοποθέτηση της εκκλησίας (π.χ. για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων). Σε αυτού του είδους τα προβλήματα θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργηθούν σελίδες στον ιστοχώρο μας που θα λειτουργούν ως «πλατφόρμες σκέψεις» όπως επιτυχώς είχαν ονομαστεί από κάποιο μέλος της ΧΦΔ παλαιότερα και μέσω αυτών να διατυπώνονται και να αντιπαρατίθενται διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό νομίζω είχε δουλέψει επιτυχώς και ολοκληρωμένα στο θέμα «Ομοφυλοφιλία: η ορθόδοξη θέση» όπου με αφορμή ένα μικρό κειμενάκι γράφτηκαν σελίδες ολόκληρες με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που καλύπτουν σφαιρικά το όλο θέμα. Προτείνω λοιπόν σε ανοικτά θέματα να γραφούν από κάποιους που έχουν ασχοληθεί μαζί τους, μικρά, συνοπτικά και ενδιαφέροντα κειμενάκια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως “μαγιά” για να γίνουν παρεμβάσεις και να αναπτυχθεί διάλογος, όπως έγινε και στο άρθρο περί ομοφυλοφιλίας.
Υπέροχη ιδέα. Είμαι σίγουρος πως μια τέτοια συμμετοχικότητα στην αρθρογραφία του ιστοχώρου μόνο επωφελής μπορεί να είναι. Ανυπομονώ να διαβάσω φοιτητικές προσεγγίσεις στους προβληματισμούς μας.