Το πορτρέτο ενός αγίου

  2
  140
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  H ψυχή σου εξομοιώνεται με όσα κάνεις, παίρνει τη μορφή και το σχήμα των πράξεών σου. Η εμφάνισή σου, το ντύσιμο, το βάδισμα και ο τρόπος που κάθεσαι, όπως και το φαγητό σου, το κρεβάτι, το σπίτι και τα έπιπλα του σπιτιού, όλα να είναι απλά. Και τα λόγια και το τραγούδι και η παρέα με το φίλο, κι αυτά να τείνουν στο μέτρο κι όχι στην υπερβολή. Μην κάνεις επίδειξη με περίτεχνα λόγια, ούτε με κορώνες στο τραγούδι, μην κάνεις διαλέξεις αλαζονικές και βαρυσήμαντες, μα απ’ όλα να αφαιρείς την υπερβολή. Να είσαι καλός με το φίλο, μαλακός με τον υφιστάμενο, ανεξίκακος με τους θρασείς, φιλάνθρωπος με τους περιφρονημένους. Να παρηγορείς όσους ταλαιπωρούνται, να επισκέπτεσαι όσους υποφέρουν, να συζητάς με γλυκύτητα, να απαντάς με χαμόγελο, να είσαι προσιτός σε όλους. Ούτε να πλέκεις εγκώμια του εαυτού σου, ούτε να παρακινείς τους άλλους να σου πλέκουν, και να μη συμφωνείς με λόγο υπερήφανο, καλύπτοντας όσο μπορείς τα προτερήματά σου.

  Όσο για τα λάθη σου, πρώτος εσύ να κατηγορείς τον εαυτό σου, και να μην περιμένεις να σε διορθώσουν οι άλλοι […] Με των άλλων τα λάθη να μην είσαι αυστηρός και να μην κάνεις παρατηρήσεις γρήγορα και θυμωμένα, ούτε να τους καταδικάζεις για μικροπράγματα, σαν να είσαι εσύ απόλυτα σωστός. Αντίθετα, να στηρίζεις ψυχολογικά όσους έσφαλαν και να τους καθοδηγείς πνευματικά. Και να κάνεις τόση προσπάθεια για να αποφύγεις τη δόξα των ανθρώπων όση κάνουν άλλοι για να την αποκτήσουν.  Μη ζημιώνεσαι λοιπόν θέλοντας να φαίνεσαι στους ανθρώπους. Ο πραγματικός, ο μεγάλος θεατής  είναι ο Θεός. Στρέψε σ’ Αυτόν τη φιλοδοξία σου. Δίνει λαμπρό μισθό. Ή μήπως απέκτησες κάποιο αξίωμα, και  οι άνθρωποι σε ακολουθούν και σε χειροκροτούν; Να γίνεις ίσος με αυτούς που διοικείς, γιατί, όπως λέει η Καινή Διαθήκη, «μην καταδυναστεύετε αυτούς που ποιμαίνετε», και μην τους εξουσιάζετε, όπως κάνουν οι ηγέτες στον κόσμο. Γιατί όποιος θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων, έτσι όρισε ο Κύριος. Και γενικά, να κυνηγάς την ταπεινοφροσύνη σαν να ήσουν ερωτευμένος μαζί της. «Αγάπησέ την και θα σε δοξάσει». Έτσι θα βρεις το δρόμο για την αληθινή δόξα, τη δόξα που δίνει ο Θεός. Κι ο Χριστός θα σε παρουσιάσει, για μαθητή Του, στους αγγέλους και θα σου δώσει  δόξα, αν μιμηθείς την ταπεινοφροσύνη Του, Εκείνου που λέει: «Διδαχθείτε από το δικό μου παράδειγμα γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και οι ψυχές σας θα βρουν ξεκούραση».

  Μέγας Βασίλειος

  Από το βιβλίο «Μικρή φιλοκαλία της καρδιάς»

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά, πόσο δυνατά είναι αυτά τα λόγια! Τι φορτία χάριτος είχε ο Μ.Βασίλειος, τι ύψος αγιότητος για να φτάσει στο σημείο, αιώνες μετά ν’αγγίζει τις καρδιές μας! Πόση πνευματική καλλιέργεια για να μπορέσει με τα λόγια του ν’αγγίξει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά κι όλους μαζί σαν σύνολο! Τα λόγια του Αγίου, ακτίνες φωτός μέσα στο πυκνό σκοτάδι της αμαρτίας που απλώνεται ολοένα και περισσότερο…Πόσοι από εμάς έχουμε το ψυχικό σθένος να δεχτούμε αυτά τα λόγια, να κατανοήσουμε ότι απευθύνονται σε εμάς και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Αγίου…? Δυστυχώς, ελάχιστοι…
   Πώς θα αποκτήσουμε αυτή την πραότητα κι αυτή τη γαλήνη στην καρδιά μας, όταν συνεχώς γινόμαστε άνθρωποι αντίθετοι με τα πρότυπα που θέτει παραπάνω ο Άγιος?
   Είθε να καταφέρουμε έστω και τα μισά από αυτά που μας «προτείνει» ο Άγιος…!

  2. Γιατί όποιος θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων.
   ΞΥΠΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΛΗΘΑΡΓΟ…,ΞΥΠΝΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ