Τίποτα πιο γλυκύ από την προσευχή

  4
  86
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  Αυτή είναι η πιο καλή μέθοδος, και ο πιο εύκολος δρόμος προς την αρετή, να μη βλέπεις μόνο τους κόπους, αλλά μαζί με τους κόπους να βλέπεις και τα έπαθλα, κι αυτά όχι μόνα τους και ανεξάρτητα. Όταν λοιπόν πρόκειται να δώσεις ελεημοσύνη, μην υπολογίζεις τα χρήματα που θα δαπανήσεις, αλλά την αγιωσύνη που θα συλλέξεις· «Σκόρπισε, έδωσε στους φτωχούς· η αγιοσύνη του μένει για πάντα» (Ψαλμ. 111, 9)· μη βλέπεις τον πλούτο που αδειάζει, αλλά κοίτα το θησαυρό που αυξάνεται. Αν νηστεύεις, μην υπολογίζεις την κακοπάθεια που φέρνει η νηστεία, αλλά την άνεση που φέρνει η κακοπάθεια. Αν αγρυπνήσεις στην προσευχή, να σκέφτεσαι όχι την ταλαιπωρία που προκαλεί η αγρυπνία, αλλά το θάρρος στο Θεό που χαρίζει η προσευχή. Έτσι κάνουν και οι μισθοφόροι στρατιώτες· κοιτάζουν όχι τα τραύματα αλλά τις αμοιβές, όχι τις σφαγές αλλά τις νίκες, όχι τους νεκρούς που πέφτουν αλλά τους νικητές που στεφανώνονται. Έτσι και οι καπετάνιοι εμπρός στα κύματα κοιτάζουν τα λιμάνια, εμπρός στα ναυάγια τα κέρδη, εμπρός στις περιπέτειες της θάλασσας τα μετά το ταξίδι καλά.

  Αναλογίσου πόσο μεγάλο είναι μέσα στη βαθιά νύχτα, ενώ κοιμούνται όλοι οι άνθρωποι και τα θηρία και τα ζώα, ενώ επικρατεί βαθύτατη ησυχία, μονάχα εσύ να σηκωθείς και με θάρρος να συνομιλείς με τον Κύριο που δεσπόζει σε όλα. Αλλά είναι γλυκός ο ύπνος; Τίποτα δεν είναι πιο γλυκό από την προσευχή. Αν συνομιλήσεις ιδιαιτέρως μαζί του, πολλά θα καταφέρεις, γιατί κανείς δε θα σε ενοχλεί μήτε θα σε αποσπά από τη δέηση· έχεις (τότε) και την ώρα σύμμαχο στο να πετύχεις αυτά που θέλεις. Αλλά στριφογυρίζεις ξαπλωμένος πάνω σε μαλακό στρώμα, και βαριέσαι να σηκωθείς; Σκέψου τους σημερινούς μάρτυρες, που είναι ξαπλωμένοι πάνω σε σιδερένια σχάρα και δεν έχουν από κάτω στρώμα αλλά κάρβουνα στρωμένα. Εδώ θέλω να τελειώσω την ομιλία, ώστε να φύγετε έχοντας πρόσφατη και νωπή την ανάμνηση της σχάρας και αυτή να θυμάστε και τη νύχτα και την ημέρα. Και αν μας κρατούν μύρια δεσμά, θα μπορέσουμε όλα εύκολα να τα σπάσουμε και να σηκωθούμε για προσευχή, έχοντας στο νου μας πάντα αυτή τη σχάρα. Και όχι μόνο εκείνη τη σχάρα, αλλά και τις άλλες τιμωρίες των μαρτύρων να ζωγραφίζουμε στον πίνακα της καρδιάς μας.

  (ιερός Χρυσόστομος, Εις τους αγίους πάντας· Migne 50,711 γ· από το περιοδικό «Χριστιανική Σπίθα»)

  4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξέρει κανένας να μου απαντήσει τι εννοούμε όταν λέμε αγρυπνία; Εννοώ για τους λαϊκούς. Τι κάνει δηλαδή ένας λαϊκός όταν αγρυπνα; Και πώς και ποιος έχει την δύναμη αυτή της αγρυπνίας;

  2. Αν ήμουν στη θέση σου και είχα τη διάθεση να «αγρυπνώ» θα έλεγα στον πνευματικό μου α)αν έχω ευλογία-άδεια να το κάνω και αν ναι, β) να μου υποδείξει τι ακριβώς θα πρέπει να κάνω.
   Υποθέτω πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «συνταγή» για όλους τους ανθρώπους. Κάθε ένας έχει διαφορετικές αντοχές όπως και ανάγκες τις οποίες και γνωρίζει σωστά μόνο ο πνευματικός. Επομένως είναι και ο μοναδικός που θα σου απαντήσει κατάλληλα καθώς και να σου λύσει κάθε είδους απορρίες ως προς τα πνευματικά.

  3. Σε ευχαριστώ νεοσσέ για την συμβουλή σου. Ο πνευματικός μου, δόξα τω Θεώ, είναι πάρα πολύ καλός αντικειμενικά. Συνιστά πάντα στα νέα πνευματοπαίδια που έχει να πολεμούν και να αγωνίζονται με όπλα τους την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή. Απλά δεν έτυχε να συζητήσουμε αυτό το θέμα.

  4. Πραγματικά η προσευχή είναι ότι πιο γλυκό και ωραίο υπάρχει στον κόσμο,γιατί μας ανακουφίζει ,μας γαληνεύει και μας δίνει τη δύναμη να περάσουμε την ημέρα μας με αισιοδοξία και πίστη στο Θεό.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ