Κλοπή ή Ανάσταση;

  0
  45
  Εκτύπωση Εκτύπωση
  1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
  Loading...

  «Σεισμός εγένετο μέγας», διηγείται ο ιερός ευαγγελιστής Ματθαίος, μετά την εκ νεκρών ανάσταση του Κυρίου (βλ. Ματθ. κη΄ 1-15). Σεισμός! Για να δηλωθεί με μεγαλόπρεπο τρόπο το υπερφυές γεγονός της Αναστάσεως. Αλλά και για να καταλάβουν οι φρουροί του τάφου το τι είχε συμβεί. Άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, ήλθε στο μνημείο, απεκύλισε το βαρύ λίθο από τη θύρα και καθόταν επάνω του. Το πρόσωπό του άστραφτε με υπερφυσική λάμψη και το ένδυμά του ήταν λευκό σαν το χιόνι. Οι υπερήφανοι Ρωμαίοι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο «εγένοντο ωσεί νεκροί» από το φόβο. Κάποιοι απ’ αυτούς γύρισαν στην πόλη και διηγήθηκαν στους αρχιερείς όλα όσα είχαν γίνει. Και εκείνοι έκαναν συμβούλιο μαζί με τους πρεσβυτέρους. Και τι είπαν στο συμβούλιό τους; Τι συζήτησαν όταν άκουσαν τις συγκλονιστικές πληροφορίες των στρατιωτών;

  Αν είχαν καλή διάθεση στις ψυχές τους, αν έψαχναν πραγματικά να βρουν την αλήθεια, αν ήθελαν να είναι οι αυθεντικοί αντιπρόσωποι του Θεού και οι υπεύθυνοι καθοδηγοί του λαού, θα έπρεπε να συγκονισθούν από τις απίστευτες πληροφορίες, να προβληματισθούν από την απρόσμενη εξέλιξη των γεγονότων και να πουν: Μήπως λοιπόν κάναμε λάθος; Μήπως πολεμήσαμε έναν αθώο; Μήπως είχε δίκιο ο Πιλάτος; Μήπως, πράγματι, ο Χριστός ήταν ο υιός του Θεού και, όπως το είχε προαναγγείλει, αναστήθηκε εκ νεκρών με τη δική του θεϊκή δύναμη και εμείς τώρα πρέπει να Τον πιστέψουμε και να Τον προσκυνήσουμε;

  Αν πάλι είχαν δισταγμούς και αμφιβολίες, θα έπρεπε να κάνουν έρευνα και ανακρίσεις, να ελέγξουν την ακρίβεια των πληροφοριών που τους έδωσαν οι στρατιώτες, να τρέξουν αμέσως επί τόπου για να δουν με τα μάτια τους τι είχε συμβεί.

  Και αν ήταν βέβαιοι ότι δεν είχαν κάνει λάθος στις εκτιμήσεις τους και ότι όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειές τους ήταν ορθές, τότε βέβαια θα έπρεπε να κινήσουν γη και ουρανό για να αποδείξουν ότι αυτά που λένε οι φρουροί του τάφου δε στηρίζουν την ελπίδα της Αναστάσεως.

  Τίποτε απ’ όλα αυτά. Οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού καταφεύγουν στη γνωστή τους μέθοδο: στα αργύρια. Αργύρια έδωσαν στον προδότη μαθητή και προχώρησαν στην πραγματοποίησή του ανοσίου σχεδίου τους. Αργύρια πολλά δίνουν και τώρα στους στρατιώτες, για να πουν εκείνοι ότι οι μαθητές του Χριστού ήρθαν τη νύχτα, την ώρα που κοιμούνταν οι φρουροί, και έκλεψαν το νεκρό σώμα του Ιησού. Δεν υπάρχει Ανάσταση. Υπάρχει κλοπή.

  Τόσο απλά, τόσο πρόχειρα, τόσο φθηνά πολέμησαν οι θεωρούμενοι εκπρόσωποι του Θεού την αλήθεια της Αναστάσεως. Διότι ήταν τόσο διεστραμμένες οι καρδιές και τόσο τυφλωμένος ο νους τους, ώστε δεν καταλάβαιναν πως πλήρωναν αργύρια ικανά να διαφημίσουν «μέχρι της σήμερον» την κακότητα και την τύφλωσή τους με επιχειρήματα αστεία.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ